Количката е празна


обратно

Какво знаем и какво не знаем за мозъка?

19 юни 2018

 

 

 

 

 

 

Мозъкът се счита за най-сложния обект във вселената – въпреки че е предмет на безброй научни изследвания, все още има много неразкрити неща, свързани с него. Знае се, например, че невроните в мозъка са специализирани клетки, които произвеждат кратки искри и напрежение във външните си мембрани. Всеки неврон в кората на мозъка получава данни от 10 000 други неврони, но никой не знае точно как се кодира информацията чрез тази система.

Известно е също така, че, когато научите нещо ново, мозъкът претърпява физически промени, но никой не знае какви са тези промени точно. Същото се отнася и за съхранението на спомени. Как мозъкът успява да извлече определени спомени и информация в момента, в който са ни необходими, си остава загадка.

 

Докато учените продължават да се опитват да разберат как и защо мозъкът ни работи по този начин, може би ще Ви е интересно да разберете някои интересни факти за мозъка и неговите функции.

 

 

 

Ето някои невероятни факти за човешкия мозък:

 

 1. Обикновено мозъкът е около 2% от общото тегло на тялото, но използва 20% от неговата обща енергия и кислород.

 

 1. Вашият мозък е 73% вода. Това означава, че дори и най-малката дехидратация на тялото от 2% може да повлияе негативно на Вашето внимание, памет и други когнитивни умения.

 

 1. Деветдесет минути физическа активност с обилно потене може временно да свие мозъка, така както той се свива за една година в процеса на остаряване.

 

 1. 60% от теглото на Вашия мозък е мазнина, което прави мозъка най-мастния орган в тялото.

 

 1. 25% от холестерола на организма се намира в мозъка. Холестеролът е неразделна част от всяка мозъчна клетка. Без адекватни нива на холестерол мозъчните клетки умират.

 

 1. Никой не знае със сигурност, но според последните изследвания мозъкът ни съдържа около 86 милиарда мозъчни клетки.

 

 1. Всеки неврон може да предава 1000 нервни импулса в секунда и да направи до десетки хиляди синаптични (специфичен контакт между мембраните на две клетки) връзки с други неврони.

 

 1. Част от мозъчната тъкан с размерите на пясъчно зърно съдържа 100 000 неврони и 1 милиард синапса, всички комуникиращи един с друг.

 

 1. Всички мозъчни клетки са различни и няма еднакви. Има около 10 000 специфични вида неврони в мозъка.

 

 1. Вашият мозък се нуждае от постоянно снабдяване с кислород. Само пет минути без кислород могат да причинят смърт на повечето мозъчни клетки, водещо до тежки и необратими мозъчни увреждания.

 

 1. Бебетата имат по-големи глави, за да поддържат бързо развиващия се мозък. Мозъкът на 2-годишно дете е 80% от мозъка на възрастен човек.

 

 1. Както всеки родител може да удостовери, мозъкът на тийнейджъра не е напълно оформен. Едва при достигане на 25-годишна възраст човешкият мозък достига пълна зрялост.

 

 1. Информацията за мозъка се движи до впечатляващите 268 мили в час. Това е по-бързо от състезателните автомобили от Формула 1.

 

 1. Вашият мозък генерира около 12-25 вата електроенергия. Това е достатъчно енергия, която да захрани LED крушка с ниска мощност.

 

 1. Има причина мозъкът да се нарече "генератор на мисли". Смята се, че средният мозък генерира до 50 000 мисли на ден.

 

 1. Всяка минута през мозъка тече средно между 750-1000 милилитра кръв. Това е достатъчно, за да напълниш бутилка вино.

 

 1. Вашият мозък може да обработи изображение, което очите Ви са видели за по-малко от 13 милисекунди (за толкова време дори не може да мигнете!).

 

 

                                                                                                        

 *Размерът има значение в някои случаи, но при мозъка не винаги по-големият означава по-бърз!

 

Забавни факти за размера на мозъка

 

 1. По принцип мъжките мозъци са с 10% по-големи от женските. Въпреки това, хипокампусът (част от мозъка свързана с дълготрайна памет за места, хора, събития и други факти) обикновено е по-голям при жените.

 

 1. Мозъкът на Алберт Айнщайн е тежал 1 230 грама, което е с 10% по-малко от средното тегло от 1 400 грама. Невронната плътност на мозъка му, обаче, е по-голяма от средната.

 

 1. Неандерталските мозъци са били 10% по-големи от мозъците на Хомо сапиенс.

 

 1. Някои видове животни имат по-големи мозъци от тези на хората. Например китовете имат средно тегло на мозъка 17 килограма.

 

 1. Човешките мозъци са станали значително по-малки през последните 10-20 000 години. Изгубеният обем е еквивалентен на размера на топка за тенис.

 

 1. Хипокампусът (част от мозъка, считан за "център за памет") е значително по-голям и развит при активните шофьори. Това се дължи на ежедневната им умствена тренировка – следейки пътните знаци, маркировки, движението, пешеходците, таблото на колата и други участници в движението.

 

 

                                                                                                          

 

Ефектите на съвременния начин на живот върху мозъка:

 

 1. Хроничният стрес и депресията се появяват често в съвременния живот. Те могат да предизвикат сериозно свиване на мозъка, което рефлектира неблагоприятно върху паметта и функциите на мозъка.

 

 1. Масово храните в съвременния живот са с ниско съдържание на омега-3 есенциалните мастни киселини. Ниските нива на омега-3 водят до свиване на мозъка, намалена концентрация, понижена памет, забавени когнитивни функции.

 

 1. От Викторианската епоха (1837г. -1901г.) средните коефициенти на интелигентност са спадат с 1,6 пункта на десетилетие - общо 13,35 пункта.

 

 1. Технологията и модерният начин на живот са принудили повечето от нас да се справят с няколко задачи едновременно. ​​Но мозъкът не може да се концентрира върху две неща наведнъж. Това, което мозъкът всъщност прави е да превключва бързо между различните задачите. Но това намалява вниманието, способността за учене, краткотрайна памет и цялостното умствено представяне.

 

 1. Неочакван факт е, че хората на възраст от 18 до 34 години са по-склонни да забравят различни неща, отколкото хората в по-напреднала възраст.

 

 1. Продължителността на вниманието става все по-кратка. През 2000 г. средната продължителност на вниманието е 12 секунди. Сега е едва 8 секунди. Само за сравнение това е по-кратко от 9-секунното внимание на златна рибка.

 

 1. Честите диети, които изключват полезните мазнини, могат да предизвикат процес в мозъка, при който клетките се самоизяждат, за да получат необходимата енергия. Това води до саморазрушаване и намаляване на функциите на мозъка.

 

 1. Над 140 протеини в мозъка са отрицателно повлияни от прекомерното излагане на електромагнитни честоти, излъчвани от мобилните телефони, Wi-Fi рутера и други електронни устройства.

 

 

За да стимулирате и поддържате функциите на мозъка си в добра форма, може да разчитате на нашите натурални хранителни добавки. Вижте кои са те тук

 

Живейте здравословно с BulVit!