Количката е празна


обратно

Какво е глаукома и как да се предпазим от нея?

9 януари 2018

 

 

 

 

 

Какво представлява заболяването глаукома?

Глаукома е състояние, което причинява увреждане на очния нерв и, за съжаление, се влошава с течение на времето. Това заболяване се свързва с натрупване на налягане вътре в окото. Глаукома има тенденция да бъде наследствена и може да се появи по всяко време независимо от възрастта.

Увеличеното налягане, наречено вътреочно налягане, може да увреди оптичния нерв, който предава изображения на мозъка. Това на практика означава, че, ако увреждането продължи, глаукомата може да доведе до трайна загуба на зрението. За съжаление, без нужното лечение глаукомата може да доведе до частична или постоянна слепота в рамките на няколко години.

Повечето хора с глаукома нямат ранни симптоми или болка. Затова, ако имате проблеми с очите, е редно да правите редовни профилактични прегледи, за да може лекарят да диагностицира и лекува глаукомата навреме преди да настъпи дългосрочна зрителна загуба.

Ако сте над 40-годишна възраст и имате семейна история на заболяването, трябва да си правите очни прегледи на всяка 1 до 2 години. Ако имате здравословни проблеми като диабет или фамилна анамнеза за глаукома или сте изложени на риск от други очни заболявания, може да се наложи да посещавате лекарския кабинет по-често.

 

Какво причинява глаукома?

Както казахме глаукомата се причинява поради повишено налягане вътре в окото. Налягането нарушава движението на течността в окото. Обикновено флуидът, наричан вътреочна течност, изтича през канали, наподобяващи мрежа. Ако тези канали се блокират, течността се натрупва. Причината за блокирането на каналите е неизвестна, но все по-често лекарите установяват наследствена връзка на заболяването глаукома като основна причина. По-рядко срещаните причини включват травма или химическо увреждане на окото, тежка инфекция на очите, блокирани кръвоносни съдове в окото и възпалителни състояния. Изключително рядко, но понякога очната операция за коригиране на друго състояние може да доведе до запушване на каналите.

 

Какви са видовете глаукома?

Откритоъгълната глаукома или широкоъгълната глаукома е най-често срещаният тип глаукома. При нея е характерно затруднено и неравномерно изтичане на околоочната течност. Тя се изразява при хора над 40-годишна възраст и до момента няма точно установено лечение, а по-скоро забавяне на процеса. Този вид глаукома се предава по наследствен път основно и не причинява осезаеми симптоми.

Закритоъгълната глаукома е по-рядко срещана. Тя се нарича още тесноъгълна глаукома. При този вид глаукома предната камера на окото е по-малка от обичайните 45 градуса и външният ръб на ириса е в непосредствена близост до каналите за извеждане на околоочната течност. Когато зеницата се разшири твърде много и бързо, каналът се запушва и възможността за преминаване на течността е намалена.

 

Рискови групи, застрашени от заболяването глаукома

Това заболяване засяга предимно възрастни над 40 години, но също така е възможно и млади хора, деца, дори бебета да го получат.

 

Рискови групи:

✔  Хора над 40 години;

✔  Хора с фамилна анамнеза за глаукома;

✔  Хора с лошо виждане и проблеми с очите;

✔  Хора с диабет;

✔  Хора, които вземат някои стероидни лекарства като преднизон;

✔  Хора с травма на окото или очите.

 

Какви са симптомите?

Повечето хора нямат симптоми, докато болестта се развива. Първите признаци се появяват, когато вече болестта е настъпила и е необратим процеса за лечение. Често срещани начални симптоми са загуба на периферното или страничното зрение. Това може да остане незабелязано за дълго време, а при някой хора чак до края на болестта. Ето защо глаукома често се нарича "промъкнат крадец на зрението".

Откриването на ранна глаукома е една от причините да посещавате очен специалист на всеки 1 до 2 години. Понякога налягането в окото може да се повиши за много кратък период от време. В тези случаи може да имате внезапна болка в очите, главоболие, замъглено зрение или появата на халос около светлините.

 

Ако имате някой от следните симптоми, потърсете незабавна медицинска помощ:

✔Виждате халос около светлините;

✔Загуба на зрение;

✔Зачервяване на окото/очите;

✔Замъглени очи;

✔Болка в очите;

 

                                                                               

 

Как се диагностицира?

За диагностициране на глаукомата се използват няколко теста. Единият включва капки, чрез които зениците се разширяват изключително много. По този начин очният лекар ще провери оптичния Ви нерв и ако имате глаукома, той ще я установи. Друг метод за установяване на заболяването е тест, наречен тонометрия, за да провери налягането на Вашето око. Ако е необходимо, той ще направи и визуален тест, за да разбере дали сте загубили част от зрението. Тестовете за глаукома са безболезнени и отнемат много малко време. Не забравяйте да посещавате лекарският кабинет всяка година особено ако сте в рисковите групи.

 

Превенция на глаукома

Напоследък все по-често започва да се говори за превенция на глаукома. Макар че според някои лекари пълната превенция е невъзможна, скорошни изследвания показват обнадеждаващи резултати на пациенти с фамилна анамнеза за глаукома. Данните посочват, че има няколко техники, чрез които заболяването може да се избегне или да се стопира развитието при вече съществуваща глаукома.

 

Физическа активност и упражнения

Редовната физическа активност ще бъде от полза за цялостното Ви здраве, както и в частност за понижаване на вътреочното налягане. Според учените физическата активност може да окаже благоприятен ефект за намаляване на развитието на болестта, но също така да бъде и превантивна мярка. Трябва да знаете, че не се препоръчват тежки и силови тренировки, защото това може да има неблагоприятен ефект върху очното налягане. В тази връзка, ако практикувате йога и имате глаукома, трябва да избягвате обърнати пози, при които главата е насочена надолу.

 

Редовни профилактични прегледи

Една от най-добрата защита е редовното посещаване на очни прегледи. По този начин може да установите заболяването още преди да е станало необратимо и да вземете нужните мерки, за да предпазите очите си.

 

Защитете очите си от рано

Не забравяйте, че лошото зрение и проблемите с очите също могат да окажат влияние за образуването на заболяването. Затова може да се обърнете към билкови продукти, с чиято помощ да поддържате здравето на очите си (особено ако прекарвате повече от 2-3 часа на ден пред екрана на лаптопа, на телевизора или на телефона).

 

Намалете кръвната захар

Хората със захарен диабет имат по-голяма вероятност да страдат от глаукома, в сравнение с тези без диабет. Рискът се увеличава с възрастта и с продължителността на диабет. Кръвната захар влияе неблагоприятно върху целият организъм и здраве, но за очите тя влияе особено пагубно, като бавно, но сигурно води към пълна слепота. Когато намалите кръвната захар и я държите в нормални граници, възможността за глаукома намалява драстично с 70 %.

 

Увеличете консумацията на пресните плодове и зеленчуци

Правилният хранителен режим, наситен с пресни и свежи плодове и зеленчуци, може да Ви предпази от образуване на висока кръвна захар и диабет, които водят до глаукома. От друга страна, плодовете и зеленчуците съдържат много полезни вещества, които предпазват очите от заболявания и проблеми. Не забравяйте, че плодовете и зеленчуците са основен източник на каротеноиди, които предпазват зрението.

 

Ето още съвети на лекарите за предпазване от глаукома:

✔Поддържайте здравословно тегло;

✔Поддържайте кръвното си налягане в допустимите граници;

✔Спрете или намалете цигарените, алкохолните и кофеиновите изделия;

✔Носете слънчеви очила, за да предпазите очите си от слънчевите лъчи.

 

Хранителни добавки за превенция на глаукомата

Тъй като оксидативният стрес се свързва с увреждане на зрителния нерв при глаукома, антиоксидантите могат да помогнат да се предотврати по-нататъшно нараняване.

 

Обърнете внимание на витамините и минералите, които защитават очите Ви - витамини А, В-комплекс, С и Е, както и минералите магнезий, калций и цинк.

 

Билките (като очанка) за поддържане на здравето на очите също могат да се използват като превантивна мярка срещу глаукома.

 

Можете да разгледате и поръчате нашите предложения за предпазване на очите от заболяването глаукома тук или като кликнете на снимките по - долу. Заповядайте и в магазините ни в Бургас, Варна , Русе и София!

               zdravi-ochi-bulvit      ochanka-bulvit      жизнени очи Булвит 

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!