Количката е празна


обратно

Какви са ползите от котешкия нокът(саменто) ?

22 юни 2018

 

 

 

 

 

Какво знаем за билката котешки нокът и ползите й?

Котешкият нокът е много добре позната билка още от древността. Първата цивилизация, която я е използвала, е била тази на инките. Тогава те са я използвали като традиционно средство за лечение на възпаления, ревматизъм, стомашни язви, дизентерия и дори тумори. Котешкият нокът също бил използван като част от традиционната медицина на южноамериканските народи за лечение на артрит, чревни оплаквания и рани. Едно от най-впечатляващите свойства на котешкия нокът е неговата научно доказана способност да възстановява увреденото ДНК.

Котешкият нокът е една от най-добрите антивирусни билки за стимулиране на имунната система и за стопиране на инфекциите. Тази мощна билка не е само антивирусна - тя също има противовъзпалителни, антимутагенни и антиоксидантни свойства. Тези свойства, благоприятстващи здравето, правят билката част от естественото лечение на много здравословни проблеми като артрит, алергии, астма, диабет, синдром на хроничната умора, рак, вирусни инфекции, язви, хемороиди и други.

Котешкият нокът може да помогне на тялото срещу много сериозни здравословни проблеми. Той помага на организма да премахне свободните радикали, които причиняват клетъчни увреждания. Свободните радикали допринасят за редица важни здравни проблеми, като сърдечни заболявания и рак. На практика, почти 80% от всички болести в организма са причинени от вредното влияние на свободните радикали. Изследванията показват, че котешкият нокът може да стимулира имунната система, като разшири кръвоносните съдове и стопира вредното влияние на свободните радикали.

 

История на растението и полезни съставки

Котешкият нокът е дървесна лиана, която расте в тропическите райони на Централна и Южна Америка. Нейното специфично име идва от характерните шипове, които са оформени точно като котешки нокът и чрез тях лианата се захваща за дърветата. Котешкият нокът расте до около 30 метра, а понякога и повече. Съществуват два вида котешки нокът - Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis, които имат различни свойства и медицински употреби. Uncaria tomentosa е по-разпространената форма, защото има повече лечебни свойства за организма, докато Uncaria guianensis се използва традиционно за лечение на открити рани.

Котешкият нокът е пълен с полезни растителни химикали. Смята се, че съдържа над 30 лечебни съставки, включително най-малко 17 алкалоида, заедно с гликозиди, танини, флавоноиди, стеролови фракции и други съединения. Всички тези фитонутриенти подпомагат здравето на организма.

 

                                                                                                          Котешки-нокът-BulVit

 

7 невероятни ползи от котешкия нокът за тялото

  1. Бори се с артрита и други костни проблеми

Многобройни проучвания потвърждават използването на нокътя като естествено средство за лечение на симптомите на остеоартрит и на ревматоиден артрит. В проучване от 2001 година 45 пациенти, страдащи от остеоартрит на коляното, са взимали всекидневно котешки нокът в продължение на четири седмици. Изследователите установяват, че болката, свързана с физическата активност, е значително намаляла, като същинските ползи се появяват през първата седмица от лечението. Друго проучване, публикувано в Journal of Rheumatology, разглежда ефектите на котешкия нокът върху пациенти с активен ревматоиден артрит. Това проучване включвало 24-седмично лечение с екстракт от котешки нокът и довело до обнадеждаващи резултати и намаляване на болката в ставите само след 2 седмици.

 

  1. Бори раковите и туморните клетки

Научните изследвания показват, че котешкият нокът може да помогне да се унищожат туморните и раковите клетки. Изследване от 2001 година показва, че кората на котешкия нокът (Uncaria tomentosa) има възможността да предотврати растежа на рак на гърдата чрез антимутагенен и антипролиферативен ефект върху раковите клетки. Котешкият нокът също демонстрира способността си да се бори срещу левкемията, благодарение на антипролиферативните и апоптотични ефекти на пет високо пречистени оксиндолови алкалоида. Те действат на две нива -за стопиране на растежа на човешки левкемични клетки и за унищожаването им. Това означава, че тези специфични алкалоиди имат значителен потенциал не само да спрат растежа на рака, но и да унищожат самите ракови клетки.

 

  1. Възстановява увреденото ДНК

Изследванията показват, че съставките на котешкия нокът  могат да подобрят възстановяването на ДНК-то, митогенния отговор и възстановяването на левкоцитите след химиотерапия (химиотерапията е обичайно конвенционално лечение на рак с много отрицателни странични ефекти, включително увреждане на ДНК-то на здрави клетки). Резултатите на изследване на пациенти с химиотерапия от 2001 година показват, че хората, които са приемали котешки нокът, са намалили увреждането на ДНК-то и дори успели да стимулират по-бързото възстановяване на ДНК-то. Освен това пациентите имали повишение на белите кръвни клетки.

 

  1. Намалява високото кръвно налягане

Изследванията на котешкия нокът за лечение на хипертония показват, че той може да бъде полезен при естествено намаляване на високото кръвно налягане. В традиционната китайска медицина, тази билка се използвала освен за понижаване на кръвното налягане, така и за подобряване на различни неврологични симптоми. Известно е, че котешкият нокът стопира образуването на тромбоцитите и на кръвни съсиреци. Това означава, че той може да бъде полезен при предотвратяването на сърдечни пристъпи и удари, като не само намалява кръвното налягане и подобрява кръвообращението, но и възпрепятства образуването на плаки и кръвни съсиреци в артериите, сърцето и мозъка.

 

  1. Повишава имунната функция

Изследванията в тази връзка са доказали мощните способности за подобряване на имунната система чрез употребата на котешки нокът. Едно изследване, продължило осем седмици, установява, че билката значително повишава броя на левкоцитите в организма. Учените също така са наблюдавали по-бързото възстановяване на ДНК-то, което пряко влияело за подобрения имунен отговор. Освен това, учените установили, че хората, които приемали котешки нокът по-трудно се разболявали и били по-устойчиви на грипни, вирусни инфекции (дори и на пневмония).

 

                                                                                                          

 

  1. Бори херпесите

Котешкият нокът също има положителни ефекти върху имунната система, когато става дума за херпес. Херпес вирусът може да живее пасивно в организма на човека цял живот, като периодично причинява мехури, които, ако не се лекуват, се превръщат в открити рани, мехури. Изследване от 2011 година, публикувано в Food and Chemical Toxicology, установява, че котешкият нокът проявява антимутагенни и антихерпетични активности. Способността за борба с херпеса на котешки нокът се свързва с полифенолите, работещи синергично с оксиндоловите алкалоиди.

 

  1. Подобрява храносмилателните проблеми

Учените изследват възможните ползи от котешкия нокът за хора, страдащи от болестта на Крон. Това е заболяване на червата, което причинява възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт и може да доведе до силна коремна болка, тежка диария, хронична умора, загуба на тегло. Котешкият нокът се оказва ефективен за борба с възпалението, причинено от болестта на Крон. Чрез успокояване на възпалението, останалите симптоми на заболяването също ще намалеят. Котешкият нокът се използва също и за лечение на широк спектър от храносмилателни нарушения, включително колит, дивертикулит, гастрит, хемороиди, язва на стомаха и синдром на раздразнените черва.

 

 

 

Може да закупите екстракт от котешки нокът капсули тук -->

 

                                                                                         

 Заповядайте и в нашите магазини в София, Бургас, Варна , Русе !

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!