Количката е празна


обратно

Как незабавно да облекчите запек

11 декември 2017

 

 

 

Ако изпитвате хроничен запек и диария, дискомфорт и болка в коремната област, това може да са знаци, че страдате от синдрома на раздразнените черва. Този синдром оказва неблагоприятно влияние на цялостното качество на живота на човек като предизвиква смущения в емоционален, социален и професионален план.  Синдромът на раздразнените черва предизвиква много симптоми като един от най-разпространените е честа поява на запек. Въпреки, че много хора не обръщат внимание на това състояние, то е много важно за здравето на човек и може да доведе до сериозни здравни последици.

 

Запекът се характеризира със забавени и затруднени движения на червата. Това се случва на почти всички хора в някакъв момент като за някои е по-често, а за други по-рядко. Учените приемат за нормално изхождане до 3 пъти на ден, а за някои хора 1 път на няколко дни. Счита се, че повече от 3 пъти е състояние, което означава, че храната преминава прекалено бързо през системата и е възможно полезните вещества да не се усвояват. А изхождането 1 път на няколко дни, съчетано с подуване и усещане за тежест, не е полезно от гледна точка на това, че предизвиква гнилостни процеси в тялото и задържане на токсините в червата. Това на практика може да доведе до образуване на паразити в червата, както и да забави цялостния метаболизъм.

Запекът се образува, когато не се е случило изхождане повече от 3 дена. В този случай фекалиите стават твърди и това изключително затруднява процеса на освобождаване.

 

Какви са симптомите?

✔ Бавни движения на червата;

✔ Твърди или малки изпражнения;

✔ Усещане на задържане на фекалии;

✔ Подут корем или болки в областта.

 

                                                                    

 

Защо се запичаме?

✔ Промяна в хранителния режим;

✔ Липса на достатъчно вода или фибри в диетата;

✔ Консумиране на много млечни продукти;

✔ Липса на активност;

✔ Стрес;

✔ Прекаленото използване на лаксативи, антидепресанти;

✔ Хранителни разстройства;

✔ Синдром на раздразнените черва;

✔ Бременност;

✔ Проблеми с нервите и мускулите в храносмилателната система;

✔ Рак на дебелото черво;

✔ Неврологични състояния като болест на Паркинсон или множествена склероза;

✔ Свръхактивен тироид (хипотиреоидизъм).

 

Имайки предвид всичко казано до тук, трябва да знаем, че има много средства, които можете да използвате във Ваша полза особено, ако често страдате от запек, заради раздразнени черва. Употребата на конкретни напитки, храни, както и някои рутинни процедури, ще Ви помогнат да не се запичате.

 

Какво трябва да направя, ако съм запечен?

✔ Пийте много вода на ден.

✔ Опитайте топли течности, особено сутрин.

✔ Добавете плодове и зеленчуци към диета си.

✔ Яжте сушени сини сливи и трици.

✔ Увеличете движението. Когато движите тялото си, червата също са по-активни.

✔ Не пренебрегвайте желанието да се отпуснете и намерете повече време за релакс.

 

7 начина за незабавно освобождаване от запек

  1. Направете си чай от мента

Употребата на чай от мента е известен ритуал, който е помогнал на поколения хора да облекчат подуване, газове и неприятни спазми на червата. Ментата релаксира червата и помага за по-лесно изхождане при запек. Още повече, че топлата напитка успокоява раздразнените черва и помага за прочистването им.

 

  1. Консумирайте пробиотични храни

Тялото ни е изпълнено с полезни бактерии, които работят в съюз с нашата система като регулират всички процеси и подобряват здравето ни. Тези бактерии се наричат пробиотици. Понякога, когато тялото страда от раздразнени черва и изхождането е затруднено, тялото не е в състояние да произведе достатъчно пробиотици. Ето защо трябва да консумирате повече пробиотични храни (кисело мляко, кисело зеле, тофу и др.) или да приемате пробиотици под формата на хранителни добавки.

 

  1. Ограничете някои храни и напитки

Някои храни и напитки имат способността да дразнят стомаха и червата. Такива продукти са карфиола, кафето, зелето и шоколада. Въпреки че това е доста странна група, учените твърдят, че тези продукти дразнят червата изключително много и затрудняват изхождането. Незабравяйте да избягвате също млечни продукти, газираните напитки, броколи и боб. Говорете със специалист по хранене, за да Ви изготви план на хранителен режим, който да Ви помогне да се предпазите от запичане. По този начин ще избегнете по-нататъшното развитие на синдрома на раздразнените черва.

 

  1. Използвайте по-малки чинии

Консумирането на много храна се оказва една от най-сериозните причини за развитието на синдрома на раздразнените черва и запичане на организма. Това със сигурност не означава да гладувате и да се лишавате от необходимото количество храна всеки ден. Ако искате да хапвате по-малко, просто използвайте по-малки чинии, защото по този начин храната ще изглежда повече. Не забравяйте да дъвчете бавно и не пийте вода по време на храна. Също така един ден в седмицата може да си направите прочистване на червата като консумирате само течности – вода, чай, фреш.

 

                                                                    

 

  1. Отпуснете мускулите си

Стресът и натоварването се отразяват изключително много на стомаха и червата. Запекът може да е предизвикан не от неправилен хранителен режим, а точно от прекомерно стягане на тялото и мускулите (характерна защитна функция на организма при стрес). Опитайте се да си изградите навика да отпуснете мускулите си всеки ден. Намерете тихо и спокойно място, в което се чувствате добре, и релаксирайте. Започнете да стягате и отпускате различни мускули в тялото си като се движите от горе надолу (от краката към главата). Ако правите тази практика всеки ден, ще се чувствате много по-спокойни и тялото няма да е напрегнато и свито. Това ще помогне за намаляване на проблеми със стомаха, червата и запичането.

 

  1. Пийте вода

Консумирането на всякакъв вид течност с храната, се оказва, че не е добро решение, защото водата пречи на работата на храносмилателните сокове, поради което прави процеса на храносмилането много по-труден за тялото. Препоръчваният метод е да пиете вода поне 30-40 минути преди и след хранене. Също така не приемайте други течности като алкохол, газирани напитки или кафе по време на хранене. Тези напитки няма да отпуснат червата Ви.

Освен това, водата е много полезна при запек. Точно тогава трябва да се консумира изключително много вода, защото, както казахме по-рано, при запек фекалиите са много твърди. Когато консумирате много вода, тя помага фекалиите да се придвижват по-лесно в червата, което да доведе до желаното освобождение.

 

  1. Консумирайте чай от джинджифил

С течение на времето джинджифилът е развил репутацията на много полезно растение за целия организъм. Той особено много помага при проблеми с храносмилането и запичането. Само няколко чаши чай от този чудотворен джинджифил може да помогне да се справите с раздразнени черва и запек.

 

Мога ли да предотвратя запек?

✔ Яжте добре балансирана диета, богата на фибри. Добри източници са плодовете, зеленчуците и зърнените култури (особено триците).

✔ Пийте минимум 1 до 2 литра вода и други течности на ден. Фибрите и водата работят заедно, за да поддържат чисти и незатлачени червата.

✔ Избягвайте кофеина. Той може да бъде силно дехидратиращ.

✔ Намалете млечните продукти, защото водят до запичане.

✔ Правете чести упражнения.  Бъдете активни поне 30 минути на ден.

✔ Когато почувствате нужда за изхождане, не отлагайте.

 

Може да разгледате и закупите нашите предложения за поддържане на здрав стомах и чисти черва тук-->

 

 prochistvane-debelo-chervo-bulvit      aloe-vera-bulvit   

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!