Количката е празна


обратно

Как магнезият може да Ви помогне да спите по-добре?

8 януари 2018

 

 

 

 

 

Какво представлява минералът магнезий?

Магнезият е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни. Той е от съществено значение за човешкото здраве и участва в над 600 клетъчни реакции в тялото. Всъщност, всяка клетка и орган се нуждаят от минерала, за да функционират правилно. Той допринася за здравето на костите, както и за правилното функциониране на мозъка, сърцето и мускулите. Магнезиевите добавки са свързани с редица ползи, включително борба с възпалението, облекчаване на запек и понижаване на кръвното налягане. В допълнение, магнезият може да помогне за лечение на проблеми със съня.

 

Дефицит на магнезий и рискови групи

Ако нямате достатъчно магнезий във Вашата система, това може да предизвика смущения в съня и дори безсъние. Изследвания показват, че за нормален сън са необходими оптимални нива от минерала (310-320 мг дневно).

 

За съжаление, някои групи хора имат по-висок риск от недостиг на магнезий:

Хора с храносмилателни заболявания: Проблемите с храносмилателния тракт могат да доведат до неправилно абсорбиране на витамини и минерали, което да доведе до дефицит.

Хората с диабет: Инсулиновата резистентност и диабетът са свързани с прекомерната загуба на магнезий.

Хората с алкохолна зависимост: Дефицитът на този минерал е често срещан сред хора, които имат зависимост към алкохола и често го консумират.

По-възрастни хора: По-възрастните хора имат нужда от повече магнезий (400-420 мг), защото получават по-малко от минерала, заради затруднено усвояване.

 

                                                                                           magnezii-bulvit

 

Как магнезият помага за по-качествен сън?

Магнезият може да помогне на тялото и мозъка да се отпуснат

За да заспите и да си починете, тялото и мозъкът трябва да са спокойни и ненапрегнати. На химично ниво магнезият подпомага този процес чрез активиране на парасимпатиковата нервна система (системата, която Ви помага да се чувствате спокойни и отпочинали). Първо, магнезият регулира невротрансмитерите, които изпращат сигнали през цялата нервна система и мозъка. Минералът също така регулира хормона мелатонин, който ръководи цикъл на отпускане, заспиване, качествен сън, събуждане. На второ място, този минерал се свързва с рецепторите за гама аминомаслена киселина (GABA). GABA е невротрансмитер, отговорен за успокояване на нервната активност.

 

Магнезият помага за регулиране на качеството на съня

Магнезият не само помага да заспите, но също така играе роля в подпомагането за постигне на дълбок и спокоен сън. Изследванията показват, че при пациенти с хронично недоспиване след дневен прием на 320мг магнезий, само след няколко дни са подобрили състоянието си. Пациентите били по-спокойни, по-уравновесени, сънят им бил по-пълноценен, освен това резките съкращения на мускулите по време на сън намалели. Резултатите показвали, че хормонът мелатонин, който спомага за регулирането на съня, бил повишен.

Учените добавят, че магнезият може да се комбинира много успешно с минерала цинк за подпомагане на качествения сън и добрата почивка.

                                                                                          Спокоен сън

 

Магнезият може да помогне за облекчаване на тревожността и депресията

Тревожността, безпокойствието, депресията могат да имат отрицателно въздействие върху съня. Тези състояния обикновено се наблюдават при дефицит на магнезий в организма. Интересното е, че минералът спомага за редуцирането на тези проблеми и техните последствия като затруднено заспиване и некачествен сън.  Изследванията дори показват, че в близко бъдеще магнезият ще замени голяма част от антидепресантните лекарства, които предизвикват зависимост и прекалено много странични ефекти.

 

Как да приемаме магнезий за по-добър и качествен сън?

Изследванията показват, че ежедневния прием на магнезий в рамките на 300 – 320 мг е напълно достатъчен за решаване на проблеми със съня. Трябва да знаете, че магнезият е водоразтворим минерал, затова трябва да осигурите приема на достатъчно количество вода.

 

Допълнителни съвети за пълноценен сън

Освен хранителни добавки с магнезий е хубаво да се ориентирате и към подходяща диета (хранителен режим), чрез който да не затруднявате стомашно-чревната си система особено вечер преди сън. Опитайте се вечер да не консумирате алкохол, тежки меса, сладкиши и снаксове. Вместо това вечеряйте с лека салата с разнообразни зеленчуци, а за десерт плод. Не забравяйте, че между вечерята и часа за лягане трябва да има поне 2 часа разстояние.

Учените не съветват да се правят упражнения вечер, защото по този начин „събуждаме“ организма, а не го настройваме за отпускане и сън. Също така не приемайте много течности преди лягане, за да не се налага да се будите, за да отидете до тоалетна.

Естествено е хубаво да намалите  кофеина, енергийните напитки и захарните изделия или поне да не ги приемате 5-6 часа преди сън.

 

 

В заключение

Магнезият може да подобри съня ви! Той играе важна роля за нервната система като помага да се активират механизми, които Ви отпускат. Той може също така да облекчи тревожността и депресията, които могат да попречат на съня. Важно е да знаете, че магнезият е най-добре да се приема вечер максимум 2 часа преди сън, защото той отпуска мускулите и нервната система.

 

Може да разгледате и поръчате нашите предложения за магнезий ТУК или като кликнете върху снимките по - долу.  Заповядайте и в магазините ни в Бургас, Варна , Русе и София!

      Магнезий БулВит    Магнезий-БулВит Magnesium-Bulvit 

Magnezii-zinc-Bulvit

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!