Количката е празна


обратно

Как да се справим с високия холестерол?

24 октомври 2017

Високият холестерол е добре известен рисков фактор за сърдечни заболявания. Самият холестерол представлява вещество, подобно на мазнините, което се произвежда главно от черния дроб, въпреки че може да се добавя и чрез храната. Холестеролът е основен компонент на клетъчните мембрани и се използва от организма за производство на хормони и витамин D.

Холестеролът се пренася през кръвния поток, прикрепен към съединения, наречени липопротеини: липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). LDL е общоизвестен като "лош" холестерол, защото транспортира холестеролът от черния дроб в тялото, където се складира в стените на артериите. HDL, известен като "добър холестерол", пренася холестерол от кръвта и до клетките, които го използват или го връщат обратно в черния дроб, за да бъде рециклиран от тялото.

Когато има твърде много холестерол в кръвта, той се натрупва върху стените на артериите, което причинява втвърдяване на артериите (атеросклероза). Натрупаният холестерол стеснява артериите, забавя или блокира потока на кислород, носещ кръв към сърцето. Ако притокът на кръв към сърцето се прекъсне поради запушени артерии, резултатът е увреждане на сърдечния мускул - сърдечен удар.

 

Какви са симптомите на високия холестерол?

За съжаление, високият холестерол не причинява симптоми, така че няма външни признаци, че нивата му са твърде високи. Затова високият холестерол е голям риск за Вашето сърце! Лекарите съветват да се правят чести профилактични прегледи и изследвания в тази насока, за да може да се вземат превантивни мерки.

 

Какви са причините за високия холестерол?                                                

На първо място можем смело да кажем – хранителният режим. Когато менюто ни е изпълнено със свежа, прясна храна, можем да бъдем спокойни за нашето здраве и нивата на холестерола. Обикновено хората с наднормено тегло имат завишени нива на холестерол. Възрастта също е фактор, който оказва влияние – по-възрастните хора имат завишен холестерол. Последни данни посочват тенденцията за генетично предаване на високия холестерол. На последно място, но не по важност, е физическата активност. Дори и минималните тренировки или дори само чести разходки ще се отблагодарят на тялото, като го предпазят от редица проблеми – в това число и високият холестерол.

 

Какви са оптималните нива на холестерола в организма?

Нивата на холестерола могат да бъдат измерени чрез кръвен тест, направен след гладуване от 9 до 12 часа. Резултатите ще покажат общото ниво на холестерола, нивата на LDL и HDL, както и нивата на триглицеридите - най-често срещаният тип мазнини в организма.

 

Оптималните нива според изследователите:

Общ холестерол по-малко от 200 милиграма на децилитър (мг/дл);

HDL холестерол нива, по-високи от 40 мг/дл;

LDL холестерол нива, по-ниски от 100 мг/дл.

 

Как да намалим високия холестерол?

Лечението на висок холестерол обикновено започва с промяна в начина на живот. Това включва загуба на тегло (ако сте с наднормено тегло) и промяна в хранителния режим. Препоръчително е да консумирате повече плодове и зеленчуци, риба (особено от студени води) като  сьомга, скумрия, херинга и черна треска, защото те осигуряват омега-3 мастни киселини. Приемайте повече ядки, избягвайте храни с богато съдържание на захар, брашно и транс-мастни киселини. Цигарите също пречат на сърдечно-съдовата система, а и понижават нивата на HDL холестерола. Не на последно място – релаксирайте по-често, ако е възможно ежедневно по няколко минути.

 

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВИСОКОЕФЕКТИВЕН ПРОТОКОЛ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ:

 

1. Висококачествено рибеното масло - 3 х 1 капсула на ден
Изследванията показват, че 2-4 грама ЕPA и DHA могат да намалят холестерола и триглицеридите с над 30%. Освен това омега-3 киселини могат да спомогнат за намаляване на риска и симптомите на множество проблеми, повлияни от възпаление, включително инфаркт и инсулт. Предлагаме Ви висококонцентрирано Omega 3 рибено масло с 952мг ЕРА и DHA в една капсула - 3 пъти на ден по една капсула. Продуктът е със сертифицирана чистота, без живачно замърсяване.        

                                                                                  omega-3-bulvit                        

2. Псилиум хуск - 3 х 2 капсули на ден с минимум 2.5л вода
Фибрите псилиум "изхвърлят" триглицеридите и намаляват общия холестерол, особено при хора с диабет тип 2. Не забравяйте да пиете капсулите с пълна чаша вода, минимум 2,5 литра вода на ден, за да извлечете максимална полза от фибрите псилиум.

 

                                                                                  

 

КАКВО ОЩЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ
Омега 3 и псилиум хуск са основата на всеки протокол за понишаване на лошия холестерол и триглицериди, защото положителните резултати са подплатени с десетки изледвания. Има и още няколко хранителни добавки, които можете да добавите към този протокол, а именно:

Коензим Q10 (CoQ10) е мощен антиоксидант, който подпомага здравето на сърцето чрез защита от вредното влияние на LDL холестерола и чрез повторно активиране на митохондриите в сърдечните клетки, където се получава енергиен метаболизъм. CoQ10 също може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

 

                                             

Соеви протеинови добавки могат да понижат нивото на общия холестерол и нивата на LDL „лошия“ холестерол. Консумирането на соев протеин, вместо на животински протеини (като месо и пълномаслено мляко), може да е решаващ фактор за нивата на холестерола в организма. Много изследователи препоръчват на пациентите си да приемат соя вместо животински продукти с цел запазване на здравето.

Екстракт от чесън хранителни добавки понижава общия и нивата на LDL вредния холестерол. Чесънът има много ползи за здравето на човек като проучвания го посочват като решение за много сериозни болести – в това число и за понижаване на лошия холестерол.

 

                                               

 

Ниацин всъщност е витамин В3. Този витамин от групата В може да стимулира HDL "добър" холестерол и да стопира вредното влияние на LDL "лош" холестерол и триглицериди. Ниацинът разширява кръвоносната система, подобрява циркулацията на кръвта, намалява повишеното кръвно налягане и нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта като косвено предотвратява и намалява пристъпите на мигрена.

 

                                                                                 

 

 

Борбата с вредния холестерол никак не е лесна особено щом е свързана с промяна в начина на живот. Ние, екипът на BulVit, смятаме, че освен хранителни добавки, трябва да се полагат и други усилия за намаляване на вредния холестерол, а именно - здравословна диета, редовни упражнения, загуба на тегло (ако се налага).

Разгледайте и поръчайте нашите продукти тук.

 

Бъдете здрави чрез продуктите на BulVit!