Количката е празна


обратно

Как да се справим с неприятния гастрит?

16 януари 2018

 

 

 

 

Какво е гастрит?

Гастритът е част от група заболявания, които причиняват възпаление на лигавицата на стомаха. Острият гастрит се появява внезапно и често реагира на подходяща терапия, докато хроничният гастрит се развива бавно и по-трудно се лекува. Според развитието на заболяването, гастритът може да бъде от лек до тежък.

 

Какви са причините за появяването на гастрита?

Гастритът може да бъде причинен от възпаление, предизвикано от прекомерна употреба на алкохол, хронично повръщане, стрес или употребата на определени медикаменти като аспирин. Гастритът може да бъде предизвикан и от алергична реакция, злоупотреба с нездравословни храни (особено такива, които дразнят лигавицата на стомаха), автоимунни заболявания, както и силна радиация.

Също така гастритът може да бъде причинен от:

✔Helicobacter pylori - бактерия, която живее в лигавицата на стомаха. Ако не се лекува навреме, може доведе до развитието на язви, а при някои хора - рак на стомаха.

✔Рефлукс на жлъчката - когато храносмилателна течност, която се произвежда в черния дроб, прониква в стомаха и хранопровода.

✔Инфекции, причинени от бактерии и вируси.

Ако гастритът не се лекува, той може да доведе до загуба на кръв и може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.

 

 

Какви са симптомите на гастрит?

За съжаление, симптомите на гастрит варират при различните хора, а дори при някои хора няма симптоми. Най-честите симптоми, обаче, са:

 

✔гадене и/ или повръщане;

✔болка в стомаха, червата;

✔подуване и киселини;

✔затруднени движения на червата;

✔стомашно разстройство;

✔хълцане;

✔загуба на апетит;

✔повръщане на кръв;

✔черни изпражнения;

✔забавяне на изхожданията.

 

Рискови фактори за появяване на гастрит?

✔Дефицит на витамини и минерали;

✔Нездравословен хранителен режим;

✔Пушене;

✔Наднормено тегло;

✔Злоупотреба с алкохол;

✔Чести вирусни или автоимунни заболявания

✔Възраст над 60 години;

✔Отслабена имунна система;

✔Липса на достатъчно физическа активност;

✔Високи нива на стрес.

 

Как се диагностицира гастритът?

Горна ендоскопия (езофагогастродуоденоскопия) е съвременен метод за изследване на горната част на стомашно-чревния тракт (хранопровод, стомах и дванадесетопръстник) с помощта на специална техника – ендоскоп. Чрез него се вкарва малка камера през устата и се наблюдава хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Разглежда се внимателно лигавицата на стомаха и се проверява за възпаление. Ако лекарят прецени, може да се извърши биопсия на тъканта.

Лекарят може да извърши различни кръвни изследвания, като например проверка на броя на червените кръвни клетки, за да определи дали имате анемия, което означава, че нямате достатъчно червени кръвни клетки. Лекарят може също така да изследва за инфекция с Helicobacter pylori и злокачествена анемия чрез кръвните тестове.

Също така лекарят може да поиска и анализ на фекалиите (тест на изпражненията), защото този тест показва най-бързо и точно наличие на кръв в изпражненията, което е симптом на гастрит.

 

Какви са усложненията, ако гастритът не се лекува?

Усложненията на гастрит могат да се появят с течение на времето, особено ако гастритът стане хроничен и основните причини не се лекуват:

✔пептична язва;

✔кървене на язви;

✔лигавицата на стомаха изтънява или нацяло изчезва;

✔анемия;

✔рак на стомаха;

✔дехидратация;

✔бъбречни проблеми;

✔смърт.

 

Подходяща диета за гастрит

Както казахме, гастритът се отразява различно на хората, затова едни храни се отразяват по-лошо на някои хора в сравнение на други. Въпреки това има някои общи препоръки за намаляване на симптомите на гастрит:

 

                                                   

 

Яжте по-малко и по-често

Едно от най-вредните неща за Вашата стомашно-чревна система е да ядете рядко, но, когато все пак ядете, да прекалявате с храната.  Вместо този вреден навик се опитайте да ядете по-малки количества, но по-често. Например, вместо три хранения дневно, планирайте пет до шест по-малки хранения на няколко часа. Храненето с по-малки количества по-често може да спомогне за увеличаване на кръвния поток към стомаха, което да предпази от появата на възпаление, предизвикващо гастрит.

Избягвайте да ядете преди лягане

Учените твърдят, че най-добре 3-4 часа преди сън да вечеряме. На практика, за повечето хора това е трудно осъществимо, затова учените добавят, че и 2 часа е добре – стига да е била лека вечерята. Все пак, когато имате възможност, направете колкото можете по-голямо разстоянието на храната и заспиването.

Пийте достатъчно вода

Водата (но не и други течности като кафе, чай, алкохол или подсладени напитки) спомага за контролиране на симптомите на гастрит, така че се опитайте да консумирате чиста вода най-малко шест до осем чаши (1200 – 1800 мл) дневно. Чистата вода за разлика от млякото, алкохола и кофеина, няма да увеличи производството на стомашна киселина или да причини изгаряне на лигавицата. Важно е да знаете, че, когато се храните, не трябва да консумирате течности, защото така разреждате стомашния сок, които разгражда храната.

Намаляване на стреса

Емоционалният стрес не е пряк виновник за ерозията на стомашната лигавица и появата на гастрита, но със сигурност влошава симптомите. Стресът може да предизвика повишено освобождаване на стомашна киселина и да предизвика възпаление в стомаха. Освен това намалява имунната функция, чрез което допринася за други храносмилателни проблеми. Лекарите съветват да се обърнете към природни продукти, облекчаващи стреса, а не към тежки лекарства, чрез които да възпалите гастрит.

Преустановете пушенето и намалете излагането на токсини

Пушенето и нездравословният начин на живот са основни рискови фактори за развитие на стомашни увреждания и гастрити. Пушенето забавя заздравяването на стомашната лигавица, повишава степента на повторна поява на язви, а също така предразполага към развиете инфекции.

Приемайте полезни добавки

Добавките, които могат да Ви помогнат да се лекувате от гастрит, включват омега-3 мастни киселини, пробиотици, витамин С, адаптогенни билки (джинджифил, риган, салвия) и ежедневен прием на витамини и минерали.

 

 

Кои храни влошават симптомите на гастрит?

Храните и напитките, които трябва да се избягват за намаляване или предотвратяване на симптомите на гастрит, включват:

 Цитрусови плодове и сокове

Цитрусовите плодове, включително портокали, лимони и грейпфрут, са с високо съдържание на натурални киселини, които обикновено могат да бъдат полезни, но при хора с язви или гастрити те са способни да причинят болка. Изследванията показват, че цитрусовите плодове предизвикват освобождаването на химически невротрансмитери, причиняващи болка, при хора с възпаление на стомаха.

Домати

Доматите са подобни на цитрусовите плодове, тъй като са кисели и могат да раздразнят чувствителния стомах.

Мляко и други млечни продукти

Експертите смятат, че калциевите и аминокиселините (протеините) на млякото всъщност стимулират освобождаването на повече киселинно производство и могат да влошат симптомите на гастрит.

Алкохол

Прекомерната употреба на алкохол може да ерозира стомашната лигавица и да направи по-лошо възпалението.

Кафе

Кафето в повечето случаи няма да причини стомашни проблеми или язви, но обикновено причинява по-тежки симптоми на гастрита. В някои случаи, дори когато кафето е безкофеиново, то все още може да предизвика болка.

Пикантни храни

Те включват люти чушки, чили, кайен, червен/черен пипер, къри и люти сосове, всички от които могат да причинят обостряне на симптомите на гастрит.

Алергени и възпалителни храни

Избягвайте рафинирани и преработени храни, като бял хляб, тестени изделия, продукти с добавена захар, месо от съмнителен произход, транс-мазнини, рафинирани растителни масла, пържени храни и пастьоризирани млечни продукти. Всички те могат да предизвикат хранителни алергии, да възбудят възпаление в червата, да забавят лечението и да Ви направят по-податливи на инфекция.

 

Кои са храните, които не пречат и дори намаляват симптомите на гастрит?

Високо антиоксидантни храни

Изследванията показват, че високо антиоксидантните храни, като тези с високо съдържание на витамин С, витамин А и флавоноиди, могат да помогнат за намаляване на възпалението на стомаха и намаляване на риска от храносмилателни разстройства или усложнения.

                      

                         

 

Пробиотични храни

Изследвания показват, че консумацията на пробиотици може да помогне да се контролират бактериите от Helicobacter pylori и да се лекуват инфекции на стомашно-чревния тракт, които предизвикват гастрит и язви. Пробиотичните храни имат много предимства за почти всеки аспект на здравето. Те намаляват възпалението, регулират движенията на червата, помагат за контролиране на реакциите на хранителни алергии или непоносимост и много други. Пробиотичните храни и добавки, които съдържат полезни бактерии , могат да помогнат да се регулира киселинността на стомаха.

 

                                 

 

Чесън

Консумирането на чесън е естествено лекарство за гастритни проблеми от хиляди години. Чесънът е естествен продукт със силни противовъзпалителни и антибиотични свойства. Някои експерти смятат, че суровият чесън може дори да помогне да се намалят бактериите от Helicobacter pylori и да се възпрепятства растежа на други вредни бактерии в стомаха и червата.

 

                                      

 

Храни с високо съдържание на фибри

Диета с високо съдържание на фибри е показала, че е от полза за гастрит и други храносмилателни нарушения. Проучване, проведено от институциите по обществено здраве, установи, че диетите с високо съдържание на фибри са свързани с намален риск от развитие на язви на стомаха с до 60%.

 

                           

 

Кои са хранителните добавки, предпазващи от появяване на гастрит?

Активен въглен

Активният въглен се свързва с токсините и не позволява те да повлияят негативно на органите. Той спомага работата на храносмилателната система. Активният въглен е натурален продукт, който за разлика от много химични продукти, не натоварва организма с вредни съставки и същевременно извежда всички токсини. Детоксикирането и извеждането на свободните радикали от организма спомага за изчистване на шлаките и бързото усвояване на хранителните вещества. Това  спомага за повишаване на естествените защитни механизми на организма, улесняване на работата на черния дроб, както и помага за по-бързо възстановяване при настинка или грип. Освен това активният въглен действа като газогонно средство, което успокоява болките в стомаха, подуването, гаденето и диарията, както и намаля киселинността на стомашния сок.

 

                           

 

Риган

Риганът е мощен антиоксидант, тъй като съдържа желязо, манган и диетични фибри, както и калций, витамин С, витамин А и омега 3 мастни киселини. Чудната билка риган има невероятни свойства за стомаха и облекчаване на болката, свързана с гастрита. Освен това той облекчава симптомите на хроничния гастрит много бързо – намалява подуването, помага за по-лесно изхождане и прочистване на червата, възстановява алкално-киселинния баланс.

 

                                                                     

 

Салвия

Хранителната система има огромна полза от билката салвия, защото тя предпазва от язви, гастрит, подут корем, газове, чревни спазми и колики, алкализира киселинността на стомашния сок, както и неутрализира диария от различен произход. Градинският чай не дразни лигавицата на стомаха и червата, като успокоява възпаленията.

 

                          

 

Алое вера

Тъй като алое вера е изключително полезен за храносмилателната система, той спомага важният процес за абсорбция и обработка на полезните нутриенти. Така организма не губи прекалено много енергия за тези процеси и успява бързо да разпредели нужните съставки. Алое вера също така помага за прочистване на чревния тракт, за да не се натрупват шлаки. Това по естествен път предпазва от възпаления, подуване, болки в корема, причинени от гастрит.

 

                                  

 

Разгледайте и поръчайте от нашите предложения за продукти - грижа за стомаха – тук ---> https://bulvit.com/page-1/debelo-chervo-stomah-zdrave.html

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!