Количката е празна


обратно

Как да се отървете от торбичките под очите: 12 лесни техники

20 юни 2018

 

 

  

 

 

 

Независимо дали сте на 20-годишна възраст или повече, последното нещо, което искате, са торбички под очите Ви. Въпреки че, те обикновено не са свързани със сериозно заболяване, подпухналите очи просто Ви карат да се чувствате и да изглеждате по-стари, по-изморени и по-непривлекателни - неща, които никой не иска.

За съжаление, с увеличаване на броя на годините все по-често се случва тази подпухналост под очите - наричани също торбички под очите, подпухнали очи и тъмни кръгове под очите. Това обикновено не е проблем, който изисква медицинско обслужване, но въпросът е как да се отървете от торбичките под очите?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да разберем защо и как се получават тези неприятни торбички?

По принцип кожата около очите и клепачите е много чувствителна и сензитивна. Тя е един от първите потърпевши при водене на нездравословен начин на живот, като отслабва, увисва, заради натрупване на течности, което именно създава тези торбички. Има многобройни причини, заради които се образува тази подпухналост:

 

 (1) Една от често срещаните причини за торбички под очите е наследствеността. Може да имате подпухнали очи, защото родителите Ви имат.

 

(2) Другата най-честа причина за подпухване под очите е нездравословен начин на живот - липса на достатъчно сън, консумиране на прекалено солени храни, недостатъчни физическа активност, дехидратация на тялото.

 

(3) В крайна сметка, не забравяйте, че те са и естествена част от процеса на стареене. Ние всички имаме мазнини под нашите очи, а нормалният процес на стареене води до отслабване на еластичността на кожата и поддържащите тъкани около очите. Тогава нашата кожа губи силата си да държи мазнините и кожата, а гравитацията спомага за образуването на торбичките под очите.

 

                                                                                                           

 

(4) Медицинските състояния, като инфекции на синусите и някои алергии могат да доведат до подпухналост под очите.

 

(5) Позицията в която спим също може да окаже неблагоприятно влияние, затова избягвайте да спите по корем с лицето надолу.

 

(6) Тютюнопушенето, наркотиците и алкохолът също могат да увредят кожата по-бързо.

 

Без значение какво причинява торбичките или подпухналостта под очите Ви, трябва да се знаете как да справите с тях и да намалите появата им.  

 

12 начина как да се отървете от торбичките под очите:

 

 1. Наспивайте се

Обърнете внимание кога най-често се будите с подпухнали очи. Твърде вероятно е да забележите, че обикновено торбички под очите Ви се образуват, когато легнете късно и станете рано. Липсата на достатъчно сън определено е една от най-честите причини за подпухване на цялото лице. Затова се постарайте да смените режима си, за да получавате поне 8 часа сън на ден.

  

 1. Ограничете или спрете изцяло солта

Прекаляването със солта най-често е свързано с високото кръвно налягане, изпускане на урина по време на сън, проблеми с бъбреците, задържане на вода, подпухване на цялото тяло и областта под очите. Затова, ако сутрин се будите с торбички под очите, просто редуцирайте употребата на сол особено вечер.

 

 1. Упражнявайте мускулите на лицето си

Лицето има над 40 мускула, които могат да бъдат упражнявани редовно, за да се поддържа кожата стегната, свежа и гладка. Упражнението е естествен начин за намаляване на признаците на стареене и може да стимулира младежка свежест върху кожата. Областта около очите Ви би могла да се възползва изключително много от упражнения за лице, защото те ще се намалят бръчките, тъмните кръгове, както и това неприятно подпухване под очите.

 

 1. Каква е позицията Ви на сън?

Спането по гръб може да Ви предпази от подпухнали очи на сутринта. Когато спите по корем и с лице, притиснато във възглавницата, гравитацията спомага за задържане на течности около очите, което води до образуване на торбички.

 

                                                                                                         

 

 1. Опитайте нети пот

Чували ли сте за нети пот? Това е древно средство, което можете да добавите към ежедневието си, за да помогнете борбата с тези подпухнали очи. Произхождащ от Индия и аюрведа медицината, нети пот изглежда като малък чайник, който може да пречисти цялата носова кухина и синусите. Ако подпухналите очи се дължат на проблеми със синусите, то нети пот със сигурност ще помогне. А редовната му употреба ще Ви гарантира по-малко образуване на торбички под очите.

  

 1. Премахнете грима си преди лягане

Ако имате неприятния навик да оставяте грима на лицето си преди да си легнете, на сутринта ще се събудите подпухнали и надути. Възможно е и да предизвикате кожна алергия също. Затова винаги отделяйте време да свалите грима от лицето си и се уверете, че използвате натурална козметика, която не предизвиква алергия. Ако вече имате торбички под очите и сте нанесли грим, за да ги прикриете, много внимателно свалете грима с памук и натурален крем, за да не предизвикате допълнително възпаление.

 

 1. Ограничете или изцяло спрете алкохола

Алкохолът дехидратира Вашето тяло и кожа. Този дехидратация може да предизвика деликатната област около очите Ви да изглежда потъмняла, отпусната, сивкава, подпухнала. Също така, алкохолът причинява кръвясали, уморени очи. Когато ограничите алкохола и приемате само качествен такъв, ще забележите колко по-свежи и заредени се чувствате, а кожата на лицето Ви ще е много по-чиста и сияйна.

 

 1. Оставете цигарите за добро здраве и добър външен вид

Знаете ли, че пушенето на цигари  причинява изсъхване и отслабване на кожата на лицето, както и цялото тяло? Те също причиняват преждевременно стареене (около очите по-специално). Химическите вещества, които се намират в цигарите, са токсични и могат да причинят раздразнение, възпаление на кожата, което може да доведе до тъмни кръгове и торбички под очите. Вижте в тази статия как да прочистите организма си след като сте спрели да пушите.

 

 1. Опитайте със студени компреси и/или резенчета краставички

Ако очите Ви са подути и подпухнали, наложете студен компрес върху тях. Тази техника не само ще спомогне намаляване на торбичките под очите, но и може да бъде много отпускащо средство, което да допринесе за свеж и младежки външен вид. Можете да постигнете това, като използвате охладени лъжици върху кожата под очите си, слайсове краставички или дори охладени, напоени чаени торбички с добавена капка лавандулово етерично масло.

 

 1. Внимавайте със слънцето

Въздействието на слънцето може да окаже пагубен ефект върху кожата – поява на бръчки, алергия, дерматити, изсушаване, пигментация. Тъй като кожата на очите е много чувствителна, преди да се изложите на слънчеви лъчи е хубаво да се погрижите за околоочния контур.

 

 1. Използвайте крем за околоочните контури с натурални вещества

Тъй като стареенето обикновено променя  кожата поради липса на колаген, еластин и други важни нутриенти, е важно да използвате качествена козметика с натурални съставки. Има много кремове на разположение, но най-добрите успешно намаляват възпалителните процеси и регенерират кожата. Редовната им употреба може да Ви предпази от появата на торбички под очите.

  

                                                                                                        

 

 1. Приемайте по-големи количества колаген

Колагенът е най-богато съдържащият се протеин в тялото ни. Намира се в нашите мускули, кости, кожа и сухожилия. Той дава на кожата сила и еластичност и помага да се заменят мъртвите клетки на кожата. Производството на колаген в нашето тяло естествено започва да се забавя с възрастта, заради което може да се образуват торбички. Увеличаването на нивата на колаген може да помогне на кожата Ви да изглежда по-гладка, по-еластична, както и да помогне на клетките на кожата да се обновяват и възстановяват нормално.

 

 

*Тези торбички обикновено са безобидни и не изискват медицинска помощ. НО, ако имате тежки и упорити торбички, придружени със зачервяване, сърбеж или болка, посетите Вашия лекар. Това може да са симптоми на заболяване на щитовидната жлеза, инфекции или проблеми с бъбреците и черния дроб.

 

Живейте здравословно с BulVit!