Количката е празна


обратно

Как да се храним, за да повишим плодовитостта си?

27 април 2018

 

 

 

 

Въпреки че, обикновено всяка планирана бременност трябва да започне с прочистване на организма, за да се премахнат излишните токсини, в тази статия ще наблегнем на храненето, което играе жизненоважна роля, когато става дума за здраво тяло и репродуктивна система. Точно както хранителните вещества в храните могат да бъдат полезни за плодородието, има някои храни и химикали, които могат да бъдат неподходящи и дори вредни за Вашето здраве и плодородие.

Mного хора смятат, че хранителният им режим е здравословен, no само лекарите могат да определят дали той наистина е достатъчно подходящ. За съжаление, по-често определената диета, не е много здравословна, колкото ние смятаме, че е. Ето защо редица лекари и учени са обединили сили и след много изследвания разкриват каква наистина е най-подходящата диета за повишено плодородие и поддържане на здравословна бременност.

 

Какво представлява диетата за повишаване на плодовитостта?

И така - какво точно представлява диетата за повишена плодовитост? На първо място, бихме искали да обясним, че терминът „диета“ не трябва да се свързва с драстично ограничаване на всякаква храна. Напротив, диета означава съзнателен процес на избиране на подходяща храна с цел постигне на дадено желание – сваляне на килограми, повишаване на плодовитостта и други.

Естествената диета за повишаване на плодовитостта е начин на хранене, който подкрепя Вашето тяло в репродуктивните му действия. Той включва храни, които са богати на специфични хранителни вещества, необходими за хормоналната функция, развитието на плода, здравето на яйчниците, пречистването на кръвта и много други. Това е диета, която е предназначена да помогне на тялото Ви да балансира плодовитостта, да изгради хранителни запаси на важни вещества, нужни за бременността, и да осигури всички компоненти за износването на здраво дете. Това е и диета, която е насочена към това да дадете на детето Ви най-доброто начало в живота.

 

Науката и изследванията зад естествената диета за повишена плодовитост:

Елементите на натуралната диета са направени чрез много изследвания, резултатите от които показват, че при добре структурирана диета шансовете за забременяване се покачват с над 50%. Нещо повече, добре структурираната диета ще намали усложненията по време на бременността.

Харвардският университет  направи неотдавнашно проучване, което показва 80% покачване на плодородието при жени, които са имали над 3 години проблеми със зачеването. Изследването е насочено към определени промени в начина на живот и най-вече въвеждане на строг режим на хранене с цел повишаване на плодородието. Жените, които са следвали режима, са имали повече от 80% повишен шанс за забременяване.

 

                                                                                                         

 

Друго изследване посочва, че жените, които се хранят с трансмазнини, рафинирана захар имат по-малък шанс за зачеване в сравнение с жените, които консумират повече фибри, витамини, минерали, растителни източници на протеини (а не животински), както и повече млечни продукти с високо съдържание на мазнини (което е изненадващо за някои учени, които посочват, че нискомаслените млечни продукти са по-здравословни).

Естествената диета за плодородие е сериозно включена и в изследванията на д-р Уестън Прайс и д-р Бруър. Препоръките им се основават на традиционните диети (от преди масовото производство на промишлени храни), които са били следвани във времена, когато хората са били най-плодовити и най-здрави. Те насърчават за спазване на диета, която има изобилие от протеини, минерали, калций и здравословни мазнини. Докторите обясняват, че, когато тялото е оптимално захранвано и поддържано с полезни нутриенти, то има време да се възстанови и да повиши нивото на функциите си. Това е много полезно за повишаване на плодовитостта, особено ако има хормонален дисбаланс или многогодишни проблеми със зачеването.

 

Какви са ползите от придържането към естествена диета за повишаване на плодовитостта?

✔Диетата осигурява антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат да се запази здравето на яйцеклетките и да се предпазят сперматозоидите от увреждане, причинено от свободните радикали.

✔Диетата помага като осигурява здравословни мазнини, нужни за поддържане на хормоналния баланс.

✔Диетата повишава цялостното здраве.

✔Диетата може да намали шансовете за спонтанен аборт поради инсулинова резистентност или увреждане на яйцеклетките, сперматозоидите и ДНК –то от действието на свободните радикали.

✔Диетата помага за изграждането на важни хранителни запаси, нужни по време на бременността.

✔Диетата поддържа здравословна репродуктивна система.

✔Диетата повишава енергията и жизнеността.

 

Препоръки за спазване на диета с цел повишаване на плодородието

✔Яжте много органични зеленчуци и плодове;

✔Яжте органични млечни продукти;

✔Консумирайте предимно риби от студени води;

✔Изберете месо, което е органично (и е от животни хранени с трева);

✔Яжте ядки и зърнени култури, които са сурови или покълнали;

✔Яжте храни с високо съдържание на фибри;

✔Избягвайте рафинирана захар или пастьоризирани плодови сокове.

 

 

Важни хранителни вещества, повишаващи плодовитостта:

 

Витамин D

Витамин D е необходим, за да помогне на тялото да създаде полови хормони, което на свой ред засяга овулацията и хормоналния баланс. Йейлският университет проведе проучване с 67 безплодни жени, при което е установено, че само 7% от тях са имали нормални нива на витамин D.

Хранителни  източници: Яйца, мазни риби, млечни продукти и масло от черен дроб на треска.

 

   

 

Витамин Е

Витамин Е е доказал в различни проучвания, че подобрява здравето и подвижността на сперматозоидите при мъжете. Проучванията, също така, показват, че диетата с недостиг на витамин Е е възможна причина за безплодие. Той е важен витамин-антиоксидант, който спомага за защита на сперматозоидите и яйчниците от действието на свободните радикали.

Хранителни източници: Слънчогледови семена, бадеми, маслини, спанак, папая, тъмни листни зеленчуци.

 

    

 

Коензим Q10

Коензим Q10 е необходим на всяка клетка в тялото за производство на енергия, но, също така,  помага за увеличаване здравето на яйцеклетките и на сперматозоидите. Той е важен антиоксидант, който помага да се предпазят клетките от увреждане на свободните радикали.

Хранителни източници: морски дарове и месо от органи.

 

 

   

 

Витамин С

Витамин С подобрява нивата на хормоните и увеличава плодовитостта при жени с проблеми при лутеалната фаза, според проучване, публикувано в "Фертилитет и стерилитет". Що се отнася до мъжете, витамин С е показал, че подобрява качеството на сперматозоидите и предпазва спермата от увреждане. Витамин С помага за намаляване на шансовете за спонтанен аборт и хромозомни проблеми.

Хранителни  източници: шипка, червени чушки, броколи, боровинки, зеле, картофи, домати и цитрусови плодове.

 

   

 

Липоева киселина

Липоевата киселина е много важен антиоксидант, защото не само помага да се защитят женските репродуктивни органи, но и е доказано, че подобрява качеството и подвижността на сперматозоидите.

Хранителни източници: картофи, спанак и червено месо.

 

   

 

Витамин В6

Витамин В6 може да се използва като регулатор на хормонаите. Също така, помага за регулиране на кръвната захар, облекчава ПМС и може да бъде полезно за облекчаване на симптомите на сутрешната болест.

Хранителни източници: риба тон, банани, треска, сьомга, спанак, камбала, ряпа, зеленчуци, чесън, карфиол, целина, зеле, аспержи, броколи, брюкселско зеле.

 

   

 

Витамин В12

Установено е, че витамин В12 подобрява качеството и производството на сперматозоиди. Също така, може да спомогне за увеличаване на обвивката на ендометриума, намалявайки шансовете за спонтанен аборт. Някои изследвания установяват, че недостигът на В12 може да увеличи шансовете за нередовна овулация, а при по-тежки случаи напълно да спре овулацията.

Хранителни източници: миди, стриди, черен дроб, хайвер, раци, омари, говеждо, агнешко, сирене, яйца.

 

   

 

Фолиева киселина (Витамин В9)

Може би един от най-известните витамини, необходими за бременността, е фолиевата киселина. Този витамин спомага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, както и на вродени сърдечни дефекти, цепнатини на устните, дефекти на крайниците и аномалии на уринарния тракт при развиващите се фетуси. Дефицитът на фолиева киселина може да увеличи риска от преждевременно раждане, забавяне на растежа на плода и ниско тегло при раждане. Дефицитът може също да повиши нивото на хомоцистеина в кръвта, което може да доведе до спонтанни аборти и усложнения при бременност, като например плацентарно прекъсване и прееклампсия.

Хранителни източници: черен дроб, леща, боб, аспержи, спанак, зеленчуци.

 

   

 

Желязо

Проучванията показват, че жените, които не получават достатъчно количество желязо, могат да страдат от ановулация (липса на овулация), както и от проблеми яйчници, което може да потисне бременността с до 60%.

Хранителни източници: леща, спанак, сусам, боб, тиквени семки (сурови), зеленчуци, говеждо месо.

 

   

 

Селен

Селенът е антиоксидант, който помага да се предпазят яйчниците и сперматозоидите от свободни радикали. Свободните радикали могат да причинят хромозомни увреждания, за които е известно, че са причина за спонтанни аборти и вродени дефекти.

Хранителни източници: черен дроб, риба тон, треска, камбала, сьомга, сардини, скариди, кримински гъби, бразилски орехи (само една ядка от бразилския орех съдържа почти 100% от препоръчителната дневна доза за прием на селен).

 

   

 

Цинк

При жените цинкът работи с повече от 300 различни ензима в организма, за да поддържа метаболизма. Без него клетките не могат да се разделят правилно, нивата на естроген и прогестерон могат да се изравнят, от което страда репродуктивна система. Ниските нива на цинка се свързват пряко със спонтанен аборт в ранните стадии на бременност.

При мъжете цинкът се счита за един от най-важните минерали за репродуктивната система. Увеличаването на нивата на цинка при безплодни мъже е показало, че повишава нивата на сперматозоидите, което намалява мъжкото безплодие.

Хранителни източници: телешки черен дроб, стриди, говеждо месо, агнешко, сусам, тиквени семки, кисело мляко, зелен грах, скариди.

 

   

 

Есенциални мастни киселини

Омега-3 киселините са показали, че увеличават плодовитостта, като регулират хормоните в организма, увеличават покритието на лигавицата на шийката на матката, насърчават овулацията и като цяло подобряват здравето на матката чрез увеличаване на притока на кръв към репродуктивните органи. Ниските нива на омега киселините са свързани с депресия и други психични проблеми. По време на бременност липсата на тези мастни киселини може да бъде свързана с преждевременно раждане, ниско тегло на бебетата и хиперактивност при деца.

Хранителни източници: семена от ленено семе, орехи, сьомга, сардини, скариди, раци, миди, семена от чиа.

 

   

 

Храни и напитки, които трябва да се избягвате, докато се опитвате за заченете и докато сте бременна:

  • захар, газирани напитки и пастьоризирани сокове;
  • кофеин;
  • соеви храни;
  • ГМО храни;
  • храна без мазнини.

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!