Количката е празна


обратно

Как да прочистим организма след като сме спрели да пушим?

2 май 2018

 

 

 

 

 

Без значение колко пушите, цигарите са опасни за Вашето здраве. Всъщност, в цигарите няма нито едно полезно и безопасно вещество. Те съдържат вещества от ацетон и катран до никотин и въглероден оксид. Веществата, които вдишвате, не засягат само белите дробове - те могат да повлияят на цялото тяло. Някои от ефектите на цигарите върху организма се отразяват мигновено, а други се проявяват след време. За съжаление, цигарите могат да окажат толкова вредно влияние, което да доведе до фатален край.

 

Вреди от тютюнопушенето:

 1. причинява чести промени в настроението;
 2. води до раздразнителност, нервност, избухливост;
 3. причинява неприятен мирис на дрехите, кожата, косата;
 4. чести респираторни проблеми – упорита кашлица, хрипове, бронхити;
 5. сърдечни дефицити и дисфункции – инфаркт, инсулт, сърдечен арест;
 6. висок холестерол и високо кръвно налягане;
 7. отслабена имунна система и занижен метаболизъм;
 8. проблеми с ерекцията и репродуктивни дисфункции;
 9. развиване на диабет тип 2;
 10. съсирване на кръвта;
 11. повишен риск от развитие на рак на: белите дробове, черния дроб, бъбреците, пикочния канал, дебелото черво, ректума, шийката на матката, пикочния мехур, кръвта, хранопровода (гърлото, езика, небцето и сливиците), стомаха, панкреаса и костния мозък;
 12. пушене по време на бременност причинява физиологични, неврологични и когнитивни увреждания и изменения на новородените;
 13. сива, груба, люспеща се кожа;
 14. повишен риск от развитие на остеопороза, ревматизъм, фрактури на костите;
 15. понижено усвояване на полезните вещества в червата;
 16. загуба на апетит;
 17. стомашно-чревни проблеми и заболявания;
 18. намалени усещания за аромати, вкусове;
 19. намалено зрение, прогресивно водещо до ослепяване;
 20. преждевременна менопауза при жените;
 21. пожълтели пръсти и проблеми с венците и зъбите.

 

1 цигара = над 5 000 токсични химикали

Може да мислите, че цигарата е само тютюн, обвит в хартия, но тя е много повече от това. Докато цигарата изгори, тя освобождава опасен коктейл от над 5 000 различни химикали. Много от тези химикали са отровни и повече от 70 могат да причинят рак, според Международната агенция за изследване на рака. И не само пушачът е изложен на тези химикали, а и хората, които са в близост на цигарения дим.

Много от химикалите, причиняващи рак в тютюна и цигарения дим, имат и други изненадващи употреби:

 1. Бензен - промишлен разтворител, рафиниран от суров нефт;
 2. Арсен – вещество, което е отровно за хората, използвана се в металообработката;
 3. Кадмий и олово - използвани в батериите;
 4. Формалдехид – газ с остра миризма, използва се в боите;
 5. Полоний 210 - рядък и силно радиоактивен металоид, 300 пъти по-радиоактивен от урана;
 6. Бутадиен 1,3 - използван в производството на каучук;
 7. Никел - използва се за защита на металите от корозия;
 8. Винилхлорид - използван за производство на пластмасови и винилови изделия;
 9. Берилий - използван в ядрени реактори;
 10. Етиленоксид - дезинфектант, използван за стерилизиране на болнично оборудване;
 11. Полициклични въглеводороди - група опасни химикали, увреждащи ДНК;
 12. Орто-толуидин – силен химикал, използван в производството на средства за борба с плевелите;
 13. 4-аминобифенил и 2-нафтиламин - използвани в производството на бои.

 

Тук са разгледани само някои от всички токсични вещества и химикали в цигарите!!

 

                                                                                                     

 

Храна за почистване на тялото

Важна роля в почистването на организма играе храненето. Препоръките са много лесни за следване и включват определен набор от храни, които да се консумират всекидневно в суров вид. Нека да разгледаме онези храни и напитки, които отстраняват никотина от тялото:

✔Препоръчва се да се пие зелен чай, червено вино (което съдържа антиоксидантното вещество – ресвератрол).

✔Целината има диуретичен ефект, подобрява храносмилането, нормализира дейността на нервната система, сърцето и кръвоносните съдове.

✔Цвеклото има благоприятен ефект върху храносмилателната система, особено черния дроб, стимулира почистването на червата.

✔Зелето е богато на витамини, минерали и растителни влакна, които ще подсилят имунната система и ще подобрят циркулацията на кръвта.

✔Лукът и чесънът повишават устойчивостта на тялото към инфекции, спомагат за борба с атеросклерозата, която бързо се развива при пушачи. Те стабилизират възпалителните процеси и премахват токсините.

✔Артишокът и ядките също могат да бъдат включени във Вашата диета, защото ще спомогнат за прочистване на токсините, но и същевременно ще намалят възпалителните процеси в организма.

 

         

 

Плодовете и зеленчуците съдържат полезни вещества, които се свързват с токсините, а след това спомагат за тяхното отстраняване. Витамините и минералите в плодовете и зеленчуците подобряват метаболитните процеси в организма, което ускорява процеса на пречистване от никотин. Витаминните минерални комплекси съдържат всички елементи, необходими за нормалното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове, храносмилателната система, дишането, уринирането. Те, също така, се включват в работата на ензимните системи, от които зависи степента на елиминиране на токсините от организма.

Полезно е да се консумират ябълки, цитрусови плодове, боровинки, грозде, нар, сушени сини сливи. Тези храни са богати на антиоксиданти, които, както знаете, изключително много помагат на организма да се изчисти от вредните токсини, химикали и други подобни вещества. Освен това, антиоксидантните свойства на плодовете и зеленчуците ще Ви помогнат да възвърнете не само здравето, но и красотата, здравината и сиянието на косата, кожата и ноктите. Антиоксидантите увеличават устойчивостта към неблагоприятните ефекти на токсичните вещества. Необходимо е да приемате аскорбинова киселина, витамини Е и А. Можете да използвате коензим Q10. Той неутрализира ефекта на свободните радикали, защитава клетките от преждевременна смърт, има положителен ефект върху сърдечния мускул, намалява тъканната хипоксия, повишава ефективността на имунната система.

 

                                                                                                         

 

Премахване на никотина от тялото чрез:

Спортни дейности

Редовните физически дейности като фитнес, танци, бягане, ходене допринасят за подобряване на кръвообращението, стимулират метаболитните процеси в организма. Това увеличава потенето, чрез което се отделят вредните вещества от тялото. Спортните дейности стимулират сърдечно-съдовата и дихателната система, тъй като активното дишане пречиства белите дробове и спомага за насищане на кръвта с кислород. Имайте предвид, че натоварванията трябва да се увеличават постепенно и не бива да се изтощавате до край, защото това повече вреди, отколкото помага. Можете да започнете с плуване, разходки, бавно тичане. Йогата също е чудесен начин за пречистване на организма, а и освен това помага за успокояване на нервната система.

 

Сауна и вана

Честитите посещения на парната баня и сауната допринасят за разширяването на порите, прекомерното изпотяване, повишеното кръвообращение, което в крайна сметка помага да се премахне излишното количество токсини от тялото. Може да добавите и етерични масла, с чиято помощ не само да подсилите ефекта на прочистването, но и да добавите прекрасен аромат към термичните процедури. Подходящи етерични масла са: масло от лимон, масло от джинджифил, масло от риган, масло от мента, масло от лавандула, масло от лайка, масло от евкалипт.

 

                                                                                                         

 

Разходки в гората

Особено полезно е да се разхождате в иглолистна гора, тъй като въздухът на такива места има лечебни свойства. В допълнение към факта, че тялото се подлага на активно физическо усилие, горският въздух има общ укрепващ ефект, като обогатява тялото с кислород, убива микроби и почиства белите дробове.

 

Колкото повече вода, толкова по-добре

Необходимо е да се пие много вода - най-малко 2-3, а при някои хора и 5-6 литра на ден. Благодарение на това ще стимулирате пикочо-половата система, чрез която ще отстраните по-бързо никотина от тялото.

 

Дихателни упражнения

Дихателните упражнения спомагат за насищане на кръвта с кислород, което позволява на белите дробове да се отворят напълно. Активното дишане стимулира отделянето на слуз, с което се отстраняват вредните вещества, утаени върху бронхите. Най-простото упражнение е да си поемете дълбоко въздух и след кратко задържане издишайте рязко на три стъпки. По-добре е да практикувате на открито или с отворен прозорец.

 

Инхалации

Терапевтичните инхалации имат положителен ефект върху бронхите и цялата респираторна система. Те допринасят за намаляване на възпалението в бронхиалната стена и активното отделяне на храчките. Подходящи масла за инхалации са евкалипт, лайка, мента, лавандула.

 

        

 

Билки

Лечебните билки имат отхрачващо и противовъзпалително действие. За пречистване на белите дробове от никотин ще спомогнат: артишок, женско биле, риган, мащерка, мента.

 

         

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!