Количката е празна


обратно

Как да подобрим усвояването на хранителните вещества?

7 ноември 2017

 

 

 

От ранна възраст се научаваме винаги да ядем плодовете и зеленчуците си, защото са много важни за човешкото здраве и за правилното функциониране на тялото. Изследванията са ясни и категорични, че наблягането на здравословни и пресни храни може сериозно да подпомогне здравето. Но, за съжаление, дори и да ядете само здравословни храни, без да се поддавате на хилядите изкушения, е възможно полезните нутриенти да не се усвояват от организма.

Съществуват специфични фактори, които биха могли да повлияят отрицателно върху абсорбирането на хранителните вещества в организма. Научно доказано е, че много различни фактори като Вашата възраст, диета, нива на стрес и дори нивата на бактериите – полезни или вредни, могат да повлияят на усвояването на витамините и минералите, които тялото приема. Всъщност скорошни проучвания доказват, че пробиотиците – полезните бактерии – са от особено значение за усвояване на витамините и минералите в червата. Когато няма достатъчно нива на полезните бактерии, има вероятност да се получат проблеми с растежа и развитието, дори и проблеми с телесната маса.

 

                                                                                             

 

Но как точно работи абсорбцията на хранителни вещества?

Храносмилателните бактерии и ензимите работят за разграждането на храната в молекули. По-голямата част от тези молекули се придвижват към тънкото черво, от където преминават към кръвта, за да стигнат до всяка точка на тялото. Така усвояването на храносмилателните вещества може да варира от ниско абсорбиране до високо – от 10% до 90%. Когато системно нивата на полезните вещества не са достатъчни, тогава можем да забележим някои симптоми като напукана кожа, потъмнели нокти, начупена коса, липса на енергия, стомашни проблеми и други.

Много е трудно в домашни условия да изчислим колко точно витамини и минерали наистина получаваме от храната, тъй като всеки плод или зеленчук е различен и няма как да съдържа константа на полезните вещества. Така например един банан може да Ви предложи 200 мг калий, но друг – 300 или повече. Добрата новина е, че може да следите няколко основни критерия, по които да разбирате и ако се наложи, да оптимизирате хранителните си навици.

Вижте кои са трите основни критерия:

 

1. Помислете за начина си на живот

Живеем в стресови времена и някои аспекти от живота могат да имат вредно въздействие върху способността на хранителните вещества да се абсорбират. Помислете кои навици оказват неблагоприятно влияние върху ежедневието Ви и се опитайте да поемете контрол върху тях (или поне максимално ги намалете). За някои това ще е прекомерно хранене, а за други - употреба на алкохол, цигари или други упоителни вещества. Опитайте се дори само за определен период от време да ядете здравословна храна с високо съдържание на фибри, избягвайте вредните вещества и тренирайте редовно.

Физическата активност е отличен начин за овладяване на депресия, което е от решаващо значение за усвояване на витамините и минералите. Когато сте стресирани, промените в нивата на хормоните може директно да повлияе на вашия метаболизъм и хранителен баланс.

Ако редовно консумирате алкохол, кофеин и тютюневи изделия, каквато и храна да ядете - трудно ще набавяте нужните количества от полезните витамини. Затова лекарите препоръчват употребата на хранителни добавки и то най-малко 4 часа преди употребата на вредните вещества, защото те могат да намалят абсорбцията на хранителните вещества чрез временно възпаление на чревната лигавица, отрицателно въздействие върху храносмилателните ензими и други неблагоприятни ефекти.

Лекарите съветват да се намира повече време за релакс и почивка, защото така се намаляват нивата на кортизола, който има вредно действие, когато е във високи граници. Експериментирайте с вечерна разходка след работа или йога, медитация, упражнения с дишането или приятна книга.

Промяната на леки и малки детайли в ежедневието, може да спести главоболия занапред, свързани с нарушено здраве.

 

                                                                                               

 

2. Опитайте комбиниране на храни

Обикновено има разлики в разбирането за здравословната храна, тъй като има много писания по темата. Лекарите уточняват, че най-здравословна е храната, която расте директно от земята (тази, която не е пръскана с тежки пестициди и други подобни вещества) и тази, за която Вие сами полагате грижи. Но в 21 век е много трудно човек сам да си отглежда храната, защото има много други задачи. Затова изследователите съветват да търсим плодове и зеленчуци от малки производители, които отглеждат екологично чисти продукти. А още по-добре е, ако често се храним с различни цветове плодове и зеленчуци, т.е. патладжани, тиквички, моркови и т.н. от цялата гама цветове. Според сертифицираният специалист Моника Рейнгел свежите храни са най-добият източник на хранителни вещества за организма. Тя прави редица проучвания в тази сфера и установява, че колко по-малко са преработени храните, толкова повече полезни вещества вкарваме в организма. Диета, която е балансирана - 60% сурови, 40% частично варени зеленчуци и добавени полезни мазнини като авокадо или зехтин, улеснява усвояването на витамини A, D, E и K. Моника Рейнгел съветва да комбинираме храните и да се опитваме да ги консумираме в естествен вид, за да запазим полезните нутриенти.

 

3. Балансирайте чревната флора

Без съмнение здравето на червата е „кормилото“, когато става въпрос за това как тялото усвоява хранителните вещества. В чревната среда живеят 100 трилиона бактерии, което е около три килограма от телесното тегло. Въпреки че може да се почувствате разтревожени, когато чуете, че имате толкова огромно количество бактерии, които живеят във Вас, трябва да знаете, че по-голямата част от тях действително работят във Ваша полза.

Естествената чревна микрофлора има пряк ефект върху имунния отговор и играе важна роля в начина, по който се чувствате всеки ден. Чревната флора се включва в различни човешки функции от начина, по който метаболизираме храната до това как синтезираме микроелементи от нея. Чревните микроорганизми също участват в производството на енергия, получена от това, което консумираме всеки ден.

Според изследователи в университета "Южен Илинойс" дебелото черво е домакин на около един милиард бактерии. По-голямата част от тези бактерии са членове на няколко полезни рода, включително Lactobacillus и Bifidobacterium. Тези бактерии подпомагат стимулирането на храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Пробиотиците са един от най-добрите добавки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че всички други полезни храни и добавки в живота ви са ефективни.

                                                                                           

 

За съжаление, полезните микроби са подложени на ежедневна атака от прекомерна употреба на антимикробни средства и антибиотици, често консумиране на преработени и нездравословни храни, излагане на токсини в нашата околна среда и други вредни навици. Затова е много важно да консумираме пресни, свежи и различни плодове и зеленчуци всеки ден, а, ако смятаме, че не приемаме достатъчно, можем да се обърнем към натурални хранителни добавки, чрез които да поддържаме здравословния баланс.

 

Тъй като вашият организъм е уникален, може да има нужда от специфични храни и режими. Все пак е много по-добре да ограничите вредните навици, да спортувате по-често и да хапвате разнородна, прясна храна. Приемайте редовно пробиотични вещества, за да сте сигурни, че усвояването на витамините и минералите от организма е с висок процент.

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!