Количката е празна


обратно

Как да победим лошия дъх?

2 януари 2018

 

 

 

Защо имаме лош дъх и как се образува той?

Лошият дъх, наречен още с медицинския термин халитоза, може да се дължи на лоши дентални навици или може да е симптом за здравословни проблеми. Лошият дъх може да се влоши и от видовете храни, които ядете, както и от други нездравословни навици на живот.

 

Как това, което ядете, засяга дъха Ви?

Както знаете, храната, която поглъщате, започва да се разгражда още в устата, а не само в стомаха. Затова повечето здравословни режими, целящи храносмилателно здраве и отслабване, съветват храната да се дъвче бавно и многократно. Но това има и своите негативни страни, защото по този начин част от аромата на храните се запазва в устата и предизвиква определен мирис на дъха. Някои храни не предизвикват силен мирис, но, ако ядете храни със силни миризми (като чесън или лук), дори измиването на зъбите и използването на вода за уста, няма да смекчи лошия дъх. Специфичната миризмата няма да изчезне напълно, докато храната не премине през тялото Ви.

 

Защо лошите навици причиняват лош дъх?

Ако забравяте да четкате зъбите си вечер, частици от консумираната храна могат да останат в устата Ви, а това стимулира растежа на бактериите между зъбите, около венците и на езика. Това причинява лош дъх. Още повече, че през нощта слюноотделянето е минимално, което позволява на бактериите да се развиват още повече. Така се образува сутрешният „свеж“ дъх. Правилната и честа хигиена на устата може да Ви предпази от лош дъх, но и от кариеси и заболявания на венците.

                                                                                                aloedent-bulvit

Важно: Докато си говорим за бактериите в устата, няма как да не споменем важността на сутрешната дентална хигиена. Все още е практика за някои хора, когато се събудят сутрин да пият вода, кафе или чай, дори и да хапнат нещо – още преди да са измили зъбите си. Това е изключително вредно, защото по този начин вкарвате в храносмилателната си система бактерии от устата. Това в дългосрочен процес може да доведе до здравословни проблеми и болести – колит, язва, раздразнени черва и други. Затова обърнете внимание на денталната хигиена и ако е нужно, я повишете.

 

Какви здравословни проблеми предизвикват лош дъх?

Устойчивият лош дъх в устата може да бъде предупредителен симптом на заболяване на венците. Пародонталните проблеми се причиняват от натрупването на плака върху зъбите. Бактериите причиняват образуването на токсини, които дразнят венците. Ако заболяването на венците не се лекува, то може да увреди не само венците, но и челюстта. Други причини могат да бъдат стоматологични пропуски и грешки при поставяне на брекети или при поставяне на пломба. Тези стоматологични проблеми могат да доведат до инфекции, кариеси и лош дъх.

Медицинското състояние сухота в устата (наричано също ксеростомия) също може да предизвика лош дъх. Както вече казахме, слюнката е необходима за овлажняване на устата, неутрализиране на киселините от плаката и измиване на мъртвите клетки и бактериите, които се натрупват върху езика, венците и зъбите. Ако не бъдат отстранени, тези клетки се разлагат и могат да причинят лош дъх. Сухота в устата може да бъде страничен ефект на различни лекарства, проблеми със слюнчените жлези или в следствие на често дишане през устата, а не през носа.

Много други проблеми и заболявания могат да причинят лош дъх. Ето някои състояния, които предизвикват лош дъх: инфекции на дихателните пътища, като пневмония или бронхит, хронични синусови инфекции, диабет, хроничен киселинен рефлукс, чернодробни или бъбречни проблеми.

 

                                                                                      losh-dаh-bulvit

 

Как да разберем, че имаме лош дъх?

Общоприетата идея, че да дъхнеш срещу шепата на ръката си, е приета погрешно. Има много по-добри и точни начини да проверите дъха си. Изпитани методи за установяване на лошия дъх са облизване на китката, прокарване на конец за зъби между зъбите, потъркване на марля или клечка за уши по езика. Ако усещате неприятен мирис от китката, конеца, марлята или клечката за уши след облизването, значи със сигурност имате лош дъх. Още един индикатор за наличието на лош дъх са белите полипи по езика (обикновено се намират в задната част на езика).

 

Как може да се предпазим от устойчив лош дъх?

Дъвките, ментоловите бонбони, водата за уста са временни решения на проблема. Ако имате устойчив лош дъх, е редно да се замислите за изследвания, които да установят проблема. Трябва да знаете и това, че дъвките и ментоловите бонбони съдържат изключително много захар и захароподобни съставки (аспартам, захарин, фруктоза, глюкоза), които вредят на организма. (Тук може да прочетете какво се случва с организма, ако приемате често високи количества захар). Водата за уста създава освежаващо чувство и премахва бактериите от устата, но, от друга страна, тя съдържа много химикали и алкохолни съставки. В крайна сметка на практика се стига до изгаряния на лигавицата на устата от честата употреба на вода за уста, а някои учени дори твърдя, че има пряка връзка между рака на устната кухина и използването на вода за уста.

 

Натурални съставки за успешно справяне с лошия дъх!

За радост, съществуват и природни начини, чрез които можете да се отървете от лошия дъх. Едни от най-силните естествени „дъвки“, освежаващи дъха, са семената на магданоза.

Магданозът е култивиран повече от 2000 години в Средиземно море. В древна Гърция билката била използвана за украса на корони, направата на венци. Още тогава древните елини са познавали скритите сили на магданоза като билка. За съжаление, в наши дни масовото разбиране за магданоза е не като билка, а по-скоро като подправка, която е част от гарнитурата. Но истината е, че магданозът е изключително полезен и може да се добави на почти всички ястия.

 

Ползи от магданоза за здравето:

  1. Подсилва имунната система;
  2. Бори се с инфекциите и възпалителните процеси;
  3. Предпазва от развитието на рак;
  4. Засилва енергията и издръжливостта;
  5. Предпазва сърцето;
  6. Спомага дейността на бъбреците;
  7. Подсилва дейността на черния дроб;
  8. Балансира хормоните.

 

Магданозът е богат на много полезни нутриенти за човешкия организъм - витамин А, витамин С, витамин К, витамин В12, бета каротин, фолиева киселина, желязо, флавоноиди, летливи вещества. Те бързо преминават от кръвта към белите дробове, където ароматът се освобождава чрез дъха и по този начин Ви предпазват от лош дъх. Магданозът освен това има силни естествени антибактериални свойства поради високото съдържание на хлорофил и по този начин предотвратява бактериалната атака на зъбите. Ето защо е ефективен лек за лош дъх.

Екстрактът от семена на магданоз, който трайно може да се справи с лошия дъх, може да намерите в нашия продукт Breath check -->   

 

                                                                                  

 

 

Може да разгледате и поръчате като кликнете върху снимката. Продуктът не съдържа изкуствени оцветители, подсладители, консерванти, добавена сол или захар, добавки от царевичен произход, мая, добавки от свински произход. Гарантирано качество от Holland&Barrett, лидери на пазара с хранителните добавки, познати от над 150 години.

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!