Количката е празна


обратно

Къде се складират токсините в организма? В мазнините!

5 октомври 2017

 

 

 

Кога режимът „самопочистване“ в тялото не работи?

Човешкото тяло е уникална машина и работи на принципа „самопочистване“. Това на практика означава, че, когато в тялото попадне минимално количество токсини, организмът започва да работи за прочистване от тези нездравословни вредители. Но, за съжаление, съвременният свят предлага много повече токсини, които поглъщаме всекидневно. Човешкият организъм дори и напълно здрав не може да работи на 100% всеки ден за прочистване, защото изпълнява и много други функции. Ето защо е наше задължение, ако искаме да сме здрави и жизнени, да му помагаме в борбата с токсините.

В организма попадат два вида токсини – водоразтворими и мастноразтворими. Между тях има една основна разлика и това е начинът на изкарване от системата. Водоразтворимите токсини се прекарват лесно от организма чрез кръвта и бъбреците и не отнемат много от енергията на човек. Мастноразтворимите токсини са истинският проблем за организма, защото натоварват храносмилателната система и черния дроб, а тяхното прочистване е предизвикателство.

Мастноразтворими токсини са – тежки метали, пестициди, консерванти, пластмаси, екологични химикали, ГМО продукти и съставки в хранителната индустрия. За да се отстранят напълно, тялото губи много енергия като ги превръща от мастно във водоразтворими токсини. Това се случва предимно в черния дроб – този жизненоважен орган, на който винаги трябва да се обръща специално внимание. Но, за съжаление, ако прочистващите пътища в организма са затлачени и движението през тях става бавно и трудно, има огромен шанс токсините, които трябва да излязат от тялото, да останат вътре в нас. Те се складират на различни места като черния дроб, кръвта, мозъка и най-вече мастните депа. Така складирани те могат да бъдат част от нашия организъм в продължение на години като ни правят все по-болнави и нежизнени.

 

                                                                                      токсини в организма

 

Пътят на токсините в организма

Пътят на токсините през нашия организъм не е малък и включва едни от най-важните органи и системи в тялото – черния дроб, жлъчката,  бъбреците, лимфната система, кръвта, храносмилателната система. Когато приемем вредните вещества чрез храната, те попадат в стомаха, а от там в червата. Ако чревната ни система е затлачена, ленива и бедна на полезни бактерии, тогава токсините се усвояват в кръвта. От кръвта токсините стигат до черния дроб, където се „обезвреждат“ и биват изхвърлени от тялото. Но, ако черния дроб вече е увреден или претоварен, той започва да връща не чиста кръв до всички органи, а кръв с токсини. Тялото складира токсините в мазнините, докато не възстанови сили, за да ги изкара.

 

Какво се случва, ако черният дроб бъде претоварен?

Когато черният дроб е претоварен и не може да смогне да обработва токсините, той започва да връща вредните елементи в кръвта. От там те продължават пътя си до мазнините и се складират там. Задържаните токсини започват да увреждат клетките и предизвикват дегенерацията им. Когато черният дроб е силно натоварен, той се уврежда.

                                                 bql-trun-bulvit

Черният дроб е изключително важен орган в борбата с токсините! Трябва да знаем, че той не боли и трябва да е силно увреден, за да предизвика някаква болка. Черният дроб има функцията да се възстановява сам, но, ако има пренасищане на токсини в организма, той отделя повече енергия за прочистване, отколкото за възстановяване. Затова лекари и специалисти непрекъснато напомнят колко важни са профилактичните прегледи, както и редовните прочистващи диети. Някои хора правят диета с цел прочистване веднъж месечно или веднъж годишно, а  други залагат на прочистване всяка седмица – като избират един ден, в които не приемат храна, а консумират вода и всякакви други чисти напитки (чай, фреш).

 

                            aloe-vera-bulvit                                                  токсини в храносмилателната система

 

Защо токсините се складират в мазнините?

Както вече споменахме, причина за задържане на токсините в организма са запушените прочистващи пътища. Част от тези важни пътища е храносмилателната система. Когато токсините попаднат в нея и не могат да бъдат изхвърлени, те започват да се усвояват, наред с полезните нутриенти. Тъй като организмът не може да ги използва като градивни елементи, той ги складира в мазнините. Тук е много важно да кажем, че по време на строг хранителен режим с цел сваляне на килограми, мастните депа са основен ресурс, от който организмът черпи сили. Мастните депа биват изгаряни и чрез това се произвежда енергия за организма. Това довежда до освобождаване на неконтролируемо количество токсини в организма. Но, за да се избегнат здравословни проблеми, може да намалите темповете, с които  се пречиствате. По-бавното пречистване понякога е по-добре и по-здравословно, защото предпазва от проблеми като акне, кожни раздразнения, разстройство, температура, главоболие.

 

Какви са симптомите за задържане на токсини?

✔наситени мастни депа около корема;

✔подуване на корема;

✔кожно раздразнение;

✔подути ръце и крака;

✔оток на гърдите и свръхчувствителност по време на менструалния цикъл;

✔случайни главоболия;

✔ставна скованост.

 

Как да спомогнем процеса на изчистване от токсини?

Ние, екипът на BulVit, смятаме, че здравето и добрият жизнен тонус се поддържат чрез балансиране на свежа и прясна храна, ниски нива на стрес, ежедневна лека физическа активност и редовно прочистване на организма и най-вече на детоксикиращите пътища в тялото.

 

                                                                                            време е за детокс 

 

  1. Започнете детокса като включите към менюто си детоксикиращи храни:

ядки и семена; плодове и зеленчуци; ленено, конопено, кокосово масло; подправките - куркума, риган, карамфил, лют червен пипер, мента, канела. Не забравяйте, че цигарите, алкохола, кафето, газираните напитки, пържените храни дори и млечните продукти не са за препоръчване и е редно да ги изключите от менюто си за колкото можете по-дълго.

  1. Увеличете приема на вода;
  2. Използвайте силата на контрастния душ за забързване на метаболизма;
  3. Отделете време за поне 30 минутна гимнастика на ден или поне разходка.
  4. Правете прочистващи режими редовно или приемайте натурални добавки всекидневно, чрез които да подпомагате организма в борбата с токсините.

Изгорете мазнините, за да се освободите от токсините!

 

 

Винаги може да разчитате на продуктите на BulVit  в помощ при прочистване на организма от токсини. Продуктите на марка Holland&Barrett са лесно разпознаваеми, защото са със 150-годишна история. Те са предпочитани от много хора, защото са висококачествени с минимална термична обработка, което запазва полезните нутриенти.

 

                  детокс чай           teatox-bulvit                      teatox-bulvit