Количката е празна


обратно

Инфаркт – симптоми, причини и лечение

13 декември 2017

 

 

 

 

Какво представлява инфарктът?

Инфарктът е животозастрашаваща спешна ситуация, при която кръвоснабдяването на сърцето е блокирано, често в резултат на кръвен съсирек, причинен от образувала се плака в артериите. В резултат на това част от тъканта на сърцето атрофира, а сърцето се уврежда трайно. Другите термини, използвани за инфаркт включват сърдечен удар, инфаркт на миокарда и коронарна тромбоза.

Инфарктът често се бърка със сърдечен арест. Въпреки че и двете състояния си приличат по това, че изискват спешна медицинска намеса, се различават по това, че инфарктът блокира артерия, водеща до сърцето, а сърдечният арест представлява спиране на сърцето и изпомпваната кръв от него. Инфарктът може да доведе до сърдечен арест.

 

Какво се случва по време на сърдечен удар?

Сърдечният мускул изисква постоянно снабдяване с богата на кислород кръв, за да го подхранва. Коронарните артерии осигуряват на сърцето това жизненоважно кръвоснабдяване. Ако имате коронарна артериална болест, тези артерии стават тесни и кръвта не може да тече нормално. Мастна материя, калций, протеини и възпалителни клетки се натрупват в артериите, за да образуват плаки с различни размери. Плаките са твърди отвън, а отвътре - меки и гъсти. Ако тези плаки напълно блокират артерията, сърдечният мускул не може да получи нужното количество кислород. За кратко време се получава атрофия на сърдечния мускул, причинявайки трайни увреждания.

Въпреки че е необичайно, инфарктът също може да бъде причинен от спазъм на коронарна артерия. Всяка коронарна артерия доставя кръв в областта на сърдечния мускул. По време на спазъм коронарните артерии се свиват драстично като намаляват или изцяло ограничават кръвоснабдяването към сърдечния мускул (състояние наречено исхемия).

Увреждането на сърцето зависи от запушената артерия, както и от времето на лекарската намеса. За съжаление, това състояние може да се прояви при хора, които нямат сърдечно-съдови проблеми, а по-лошото е, че това състояние може да не протече с много симптоми. Това се нарича „мълчалив“ инфаркт и може да се появи при всеки, но е по-честа при хората с диабет. Затова, ако страдате от диабет, трябва редовно да си правите необходимите изследвания за състоянието на сърцето.

 

                                                                       

 

Симптоми на инфаркт:

✔дискомфорт, натиск, тежест или болка в гърдите, ръката или под гръдната кост;

✔дискомфорт на гърба, челюстта, гърлото или ръката;

✔чувство за пълнота, нарушено храносмилане или усещане за задушаване (може да се почувства като киселини в стомаха);

✔изпотяване, гадене, повръщане или замаяност;

✔изключителна слабост, тревожност или недостиг на въздух;

✔бързо или неравномерно сърцебиене.

 

Имайте предвид, че дискомфортът в гръдния кош може да бъде описан по много начини. Той може да се появи като болки в гръдния кош, в ръцете, гърба или челюстта. Ако имате тези симптоми, обърнете внимание и незабавно потърсете медицинска помощ.

ВАЖНО: Част от тези симптоми се проявяват и при други заболявания и здравословни проблеми. Важно е да знаете, че, ако тези симптоми траят поне 30 минути и не изчезват при опити за успокояване, отпускане, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ! Колко по-бързо се намеси лекарски екип, толкова по-малко здравословни щети ще имате.  

 

Фактори и причини за инфаркт:

✔сърдечните атаки са по-вероятни над 45 години (за мъжете) и 55 години (за жените);

✔високите нива на холестерол могат да увеличат шансовете за образуване на кръвни плаки в артериите;

✔диабетът увеличава риска от инфаркт с 50%;

✔нездравословната диета и консумирането на големи количества наситени мазнини могат да увеличат вероятността от сърдечен удар;

✔генетично човек може да наследи по-висок риск от инфаркт;

✔високото кръвно налягане може да причини ненужно натоварване на сърцето;

✔наднорменото тегло може да окаже натиск върху сърцето;

✔предишен сърдечен удар;

✔пушачите имат много по-висок риск от инфаркт от непушачите;

✔хората, които са HIV-позитивни, имат 50% по-висок риск от сърдечен удар;

✔стресът е причина за инфаркт;

✔липса на достатъчно физическа активност.

 

Какво да направя, ако имам сърдечен пристъп?

Както вече казахме, навременната лекарска намеса може да Ви спаси живота и да намали здравословните щети след инфаркт. При първи признаци се обадете на 112 или на близък, роднина, ако смятате, че симптомите се влошават и няма да може да реагирате адекватно. Най-доброто време за лечение на инфаркт е в рамките на един до два часа след първоначалните  симптоми. Чакането по-дълго от това време увеличава увреждането на сърцето и намалява шансовете за оцеляване.

 

                                                                     

 

Как да спрем инфаркт в рамките на няколко минути?

Когато усетите няколко от вече изброените симптоми на инфаркт, може да направите няколко техники, които да Ви помогнат, докато дойде лекарския екип. Една от тези техники е да започнете да се смеете много силно. Всъщност, това може да изглежда много нелепо, но учените обясняват, че по този начин ще вкарате повече кислород в организма си, което е от решаващо значение в този критичен момент. Смехът наистина може да Ви спаси живота и да предпази сърцето Ви, затова мъдрите хора казват, че смехът е здраве!

Също много интересна техника е кашлянето. В момента на получаването на инфаркт тя може да Ви помогне, докато дойде лекарският екип. Със силното, дълбоко кашляне се поема повече кислород, както при силното смеене, затова те работят на един принцип. Дори и да се наложи да кашляте насила, трябва да знаете, че по този начин може да спасите живота си.

Друга техника, за която много учени обясняват, че има също силен ефект, е консумацията на така нареченият – „лютив чай“. Ако усетите, че имате симптоми на инфаркт, докато чакате лекарската помощ, медиците съветват да изпиете един много силно лют чай. Със сигурност и тази техника изглежда нелепа за много хора, но в действителност е спасила много човешки животи. Истина е, че лютият червен пипер съдържа над 26 полезни вещества, включително витамини, минерали и важният капсаицин. Това вещество е  мощен стимулант, който усилва сърдечната честота, подобрява циркулацията на кръвта и балансира аритмията. Учените съветват да се капнат няколко люти капки под езика на човека, който получава инфаркт (особено ако не е в съзнание), защото така те действат по-бързо.

 

Предотвратяване и превенция

Най-добрият начин за предотвратяване на инфаркт е да водите здравословен начин на живот! Мерките за здравословен начин на живот включват следното:

 

✔липса на консумация на тютюневи изделия;

✔балансирана, здравословна диета;

✔физическа активност;

✔качествен сън и добра почивка – психическа и физическа;

✔поддържане на диабета под контрол;

✔минимална консумация на алкохол;

✔поддържане на холестерола в кръвта при оптимални нива;

✔поддържане на кръвното налягане на безопасно ниво;

✔поддържане на здравословно телесно тегло;

✔избягвайки стреса, когато е възможно.

 

Може да разгледате и закупите нашите добавки, предпазващи сърцето и сърдечната система тук-->

 

               

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!