Количката е празна


обратно

Ето защо трябва да спите на лявата страна

9 май 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Всички знаем, че продължителността на съня е от решаващо значение за умственото и физическото благополучие, но се оказва, че позата и положението на тялото по време на сън също е важен фактор за постигане на оптимално здраве. И по-конкретно..  Изследване показва, че за много хора спането на лявата страна на тялото може да бъде билет към по-добро здраве и по-добър сън. Изглежда, че тази практика може да подобри храносмилането, да подобри проблеми с гръбначния стълб и дори със сърцето. Научете в тази статия за потенциалните ползи, които могат да бъдат извлечени от спането на лявата страна.

 

Теорията се основава на аюрведа - холистичен подход към здравето и медицината, произхождащ от Индия.

 

                                                                                                               

Какво казват изследванията?

Изследване на университета "Сторни Брук" показва връзката от това как спите и  шансовете за развитие на когнитивни проблеми по-късно в живота. Изследването, публикувано в The Journal of Neuroscience, установи, че начинът, по който спим, може да повлияе върху системата за освобождаване на отпадъците от мозъка, а именно глимфатната система. Докато спим, токсините се премахват от мозъка чрез малки лимфни съдове, наречени глимфати. Мозъкът изхвърля около три килограма токсини, химикали и плаки от мозъка всяка година. Изследването показва, че пациентите, които спали предимно на лявата си страна, изхвърляли с 25% повече отпадъци от мозъка в сравнение с тези, които спали на дясната си страна.

 

Вижте повече причини да се опитате да спите предимно на лявата си страна тук -->

 

  1. Може да подсилите лимфната си система

Според много медицински изследвания сънят на лявата страна позволява на тялото Ви да филтрира по-добре лимфната течност и отпадъците през лимфните възли, тъй като лявата страна на тялото е доминиращата за лимфната страна. Други изследвания също установиха, че сънят на лявата страна може да помогне на тялото да обработва отпадъчни материали от мозъка. За разлика от това, спането от дясната страна може да намали ефективността на лимфната система.

 

  1. Може да подобрите храносмилането

Когато става дума за храносмилане, спането на лявата страна определено има повече предимства от спането на дясната. Това е така, защото лежането на лявата страна позволява отпадъците от храна лесно да се преместят от стомаха в дебело черво, което на свой ред предпазва от киселини. Спането на лявата страна също така позволява на стомаха и панкреаса да са естествено разположени, защото нашият стомах се намира от лявата страна на тялото, което може да стимулира развитието на панкреатичните ензими и други храносмилателни процеси.

 

  1. Добре е за сърцето Ви

Лекарите отдавна препоръчват на хора със сърдечни проблеми да спят на лявата си страна, за да подобрят кръвния поток. Освен това, те могат да стимулират движението на кръвта обратно към сърцето, което е от изключителна полза за целия организъм.

 

  1. Идеална позиция за бременни жени

Сънят на лявата страна не само подобрява кръвообращението на бременните жени, но и спомага за облекчаване на натиска върху гърба, стимулира черния дроб и увеличава притока на кръв към матката, бъбреците и плода. Поради тази причина лекарите препоръчват бременните жени да прекарват възможно най-много от времето за сън на лявата си страна.

 

  1. Може да намали киселините

Изследване, публикувано в The Journal of Clinical Gastroenterology, установява, че спането на лявата страна може да помогне за намаляване на симптомите на киселините. Това е така, защото стомаха ни е разположен от лявата страна. Когато заспим на дясната страна може да изпитваме тежест в корема, да намалим жлъчните сокове, какво и да предизвикаме киселини. Ако страдате от киселини, след като се нахраните, легнете на лявата си страна за 10-15 минути и наблюдавайте какви са ефектите.

 

                                                                                                   

 

 

  1. Може да облекчи болката в гърба

Хората, които страдат от хронична болка в гърба, могат да се възползват от спането на лявата страна, защото по този начин се облекчава натиска върху гръбначния стълб и се избягват изкривявания, болка, схващания. Чувството за комфорт на свой ред ще подобри шансовете за постигне на добър нощен сън.

 

Ето и още малко ползи от лежането/спането на лявата страна:

✔по-добро извеждане на отпадъците от организма;

✔улесняване сърцето и кръвоносната система;

✔предпазване черния дроб като пречи на матката да оказва натиск върху него;

✔поддържане на здравословна функция на далака и лимфната система;

✔насърчаване правилното храносмилане;

✔намаляване на напрежението в гърба;

✔подобряване притока на кръв към плода, матката и бъбреците.

 

 

Какви трикове да приложите, за да свикнете да спите на лявата страна?

Ако сте готови да смените позицията си на сън, ще откриете, че може да отнеме известно време, за да изградите новия навик да спите на лявата страна. Изпълнението на няколко прости стратегии може да спомогнат за осигуряване на плавен преход на позициите на сън. Например, може да пробвате да с поставяне на възглавница зад гърба Ви, за да е по-трудно да се завъртите през нощта. Също така, може да бъде полезно да опитате да спите от противоположната страна на леглото, така че ориентацията на съня Ви няма да е много по-различна.

Важно е да изберете и по-мек матрак, защото спането на една страна може да окаже натиск върху бедрата и раменете. Не забравяйте да потърсите матрак, който позволява на гръбнака да почива в естествено положение. Комбинацията от удобно легло и здравословна позиция на сън със сигурност ще увеличи шансовете Ви да спите добре и да се чувствате отпочинали и свежи всяка сутрин.

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!