Количката е празна


обратно

Каква е връзката между диабета и сърдечно-съдовите заболявания?

18 ноември 2017

 

 

Силната връзка между диабета и сърдечните заболявания е многократно изследвана и вече добре установена. Проучвания от преди няколко години показват двукратно или трикратно увеличение на честотата на сърдечни заболявания при пациенти с диабет в сравнение с тези без диабет. Жените с диабет имат дори по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези на подобна възраст, които нямат диабет. Всъщност, сърдечно-съдовите заболявания, водещи до сърдечен удар или инсулт, са водеща причина за смърт както при мъже, така и при жени с диабет.

Няколко сериозни напредъка в лечението на сърдечни заболявания през последните две десетилетия са подобрили шансовете за преживяване на сърдечен удар или инсулт. Въпреки това, тъй като броят на хората, страдащи от диабет, постоянно се увеличава, броят на новите случаи на сърдечни заболявания и сърдечно-съдови усложнения също се увеличава. За съжаление, лекарите са установили, че при пациенти с диабет подобрението при сърдечни заболявания са по-малко от половината в сравнение с тези без диабет.

 

Защо сърдечните заболявания са толкова разпространени при хората с диабет?

Диабетът сам по себе си се счита за най-силният рисков фактор за сърдечни заболявания, защото съществуват много различни фактори, които затрудняват сърдечно-съдовата система. Разбира се, високите нива на кръвната захар оказват силно влияние, но това не е единствената причина. Кръвоносните съдове при пациенти с диабет са по-слаби и по-податливи на други добре установени рискови фактори като тютюнопушене, висок холестерол и високо кръвно налягане. Пациентите с диабет имат 90% по-висок риск от сърдечни удари, точно поради тези нездравословни фактори.

Хората с диабет имат повишена чувствителност към увреждането на кръвоносните съдове, които се дължат на редица нездравословни фактори, част от които изброихме по-горе. Особено пагубно влияние оказват високите нива на кръвната захар, защото те увреждат тъканта, клетките, артериите и органите. Наднорменото тегло също се оказва огромен фактор за увеличения риск от високо кръвно налягане, аномалии в сърдечно-съдовата система, висок холестерол и други здравословни проблеми.

Разбира се, изследванията във връзка диабет и сърдечни заболявания продължават. Някои от скорошните проучвания посочват, че, заради диабета, пациентите имат повишени нива на възпалителни процеси в артериалните обвивки. Тези възпалителни процеси се свързват с промяна на кръвоносните съдове и са ключов фактор за пагубните сърдечни заболявания.

 

                                                                                          

 

Как да предотвратим или забавим сърдечно-съдово заболяване, когато имаме диабет?

Най-добрият начин да се предотврати или забави развитието на сърдечно-съдови заболявания е да се предотврати самият диабет.

Хората с повишен риск от диабет могат да бъдат идентифицирани по няколко признака:

✔затлъстяване;

✔тютюнопушене;

✔повишени нива на кръвна захар;

✔липса на достатъчно физическа активност;

✔високо кръвно налягане;

✔висок холестерол.

 

Проучвания, свързани с профилактика на диабет, са доказали, че минималното намаляване на теглото и 30-минутната тренировка пет дни в седмицата може да намали развитието на диабет тип 2 с повече от 50 %!

Контролът на теглото и спирането на тютюнопушенето са два важни фактора, които оказват огромно влияние върху предотвратяването на сърдечните заболявания. Проучванията показват, че при хора с наднормено тегло, редовната физическа активност дава големи сърдечно-съдови ползи.

 

През последните 10 години широкомащабни научни изследвания по света показаха, че контролът върху вредния холестерол и високото кръвно налягане може да предотврати нежелани сърдечно-съдови проблеми с 30% до 50%. Учените са определили граница от 100 mg/ dl холестерол при възрастните хора с диабет. А, ако вече имате и сърдечни проблеми, тогава холестеролът Ви не трябва да е по-висок от 70 mg/ dl. Относно кръвното налягане при хората с диабет, учените посочват  130/80. При повечето хора с диабет постигането на тези цели може да изисква постоянно приемане на лекарства, но също така може да пробвате и с натурални средства като конопеното масло, което има доказан ефект за регулиране на кръвното.

В допълнение можем да добавим, че контролът на нивата на кръвната захар и рядкото приемане на аспирин, могат да спомогнат изключително много за предпазване от сърдечни проблеми, когато имате диабет. Учените посочват, че  нивата на кръвната захар трябва да са по-ниски от 7%.

 

                                                                                       

 

Поемете здравна инициатива!

За съжаление, няма абсолютно сигурен начин да се избегнат сърдечни заболявания. Но има много неща, които трябва да направите, за да намалите риска:

 

✔Спрете тютюнопушенето;

✔Намалете теглото си;

✔Поддържайте кръвното си налягане в правилния диапазон;

✔Поддържайте редовна физическа активност;

✔Поддържайте нивата на холестерола в здравословен диапазон;

✔Поддържайте кръвната си захар в здравословен диапазон.

 

Спрете тютюнопушенето

Това е най-важното нещо, което можете да направите! Никотинът стеснява и ограничава кръвоносните съдове. Също така вероятността да развиете диабет е много голяма, а, ако вече имате диабет, цигарените изделия със сигурност Ви пречат много. Още повече, че цигарите да предизвикат сърдечен удар или инсулт, както и други проблеми със сърцето.

Регулирайте теглото си

Това е много важно, особено ако имате наднормено тегло. Дори да отслабвате минимално е важно да продължите да спортувате, за да сваляте килограми. Наднорменото тегло е един от основните причинители на сърдечни проблеми. Обърнете се към своя личен лекар, ако имате нужда от помощ в отслабването. Потърсете личен инструктор, който да Ви насочва към правилните упражнения. Разнообразете диетата си със здравословни храни, по-малко мазнини и повече фибри, витамини и минерали.

 

Поддържайте кръвното налягане в норма

Високото кръвно налягане увеличава риска от инсулт. По съвет на лекари измервайте кръвното си налягане най-малко два пъти годишно. Ако кръвното Ви налягане е над 130/80, положете усилия да свалите килограми. Следвайте план за хранене с ниско съдържание на сол. Увеличете физическата си активност. Посъветвайте се с Вашия лекар относно лекарствата за понижаване на кръвното налягане като може да изпробвате конопеното масло, което регулира здравословни нива на кръвното налягане.

 

Увеличете физическата активност

Физическата активност поддържа сърцето здраво и помага да се поддържат добри нива на кръвната захар и на мазнините в кръвта. Така че бъдете активни, защото Вашето здраве е във Вашите ръце! Говорете със специалист, който да Ви мотивира и помогне да започнете програма с цел отслабване. Определете си график на физическата активност и се опитайте да го спазвате стриктно.

 

Поддържайте добрия и намалете вредния холестерол

Високите нива на вредния холестерол повишават риска от сърдечни заболявания! Добрата новина е, че изследвания показват, че понижаването на нивата на лошия холестерол при хора с диабет значително намалява риска от сърдечен удар. Учените посочват, че нивата на HDL (т.нар. добър холестерол) трябва да бъдат по-големи от 40 mg за мъжете и повече от 50 mg за жени. А нивата на LDL (т.нар. лош холестерол) трябва да бъде под 100 mg. Нивото на триглицеридите трябва да бъде под 150 mg.

 

Поддържайте ниски нивата на кръвната захар

Следете редовно кръвната си захар, защото тя е много важна особено когато имате диабет. Високата кръвна захар повишава риска от всички други усложнения при диабета, затова е важно да знаете и следите нивата на кръвната си захар. Ако кръвнаta глюкоза е необичайно висока (по-висока от 180 mg / dl два часа след хранене или по-висока от 130 mg / dl преди хранене) или е необичайно ниска (по-ниска от 70 mg / dl  след хранене или по-малко от 90 mg / dl след хранене), това означава, че имате здравословни проблеми и трябва да положите усилия, за да регулирате нивата на захарта.

 

Разгледайте нашите предложения за контрол на кръвната захар, диабет и предпазване на сърцето тук -->

   

Kонтрол на кръвната захар и диабет:

          

 

 

Предпазване на сърцето:

 

           

                          

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!