Количката е празна


обратно

10 начина да останете здрави през зимата

4 януари 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Съставихме Ви списък на 10 неща, които може да направите този сезон, за да се отървете от досадните настинки, запушен нос, зачервено гърло и отпадналостта, заради високата температура. Ако практикувате тези техники по-дълго време, ще забележите, че организмът Ви се чувства много по-добре, по-свежи сте, по-бързо си отпочивате, по-спокойни ще сте и по-позитивни.

 

  1. Повишете имунната система

Разбира се, една от най-важните техники, чрез които да запазите здравето си през зимните месеци, е да повишите имунната си система. Не забравяйте, че за отклоняването на сезонните инфекции, най-добрата „защита“ е да повишите самата защитна система. За да сте сигурни, че ще останете здрави през този сезон, започнете да полагате грижи за организма си. Потърсете билкови и натурални средства, чрез които да подобрите общото си здравословно състояние.

Важно е да знаете, че силната имунна система започва в червата. Затова е много важно да се погрижите за хранителния си режим, както и да започнете прием на ензими и пробиотици. Ензимите са чудесен начин да абсорбирате хранителните вещества по-добре и в по-големи количества. Пробиотиците ще Ви помогнат да прочистите чревната си система и да стопирате гнилостните процеси в нея. От друга страна, относно повишаването на имунната система чрез натурални средства, може да се обърнете към билките – ехинацея, златен корен, астрагал, котешки нокът, сладък корен, алое вера, джинджифил, куркума и много други. Задължително приемайте витамини и минерали, за да поддържате нужните дози всекидневно.

 

  1. Проветрявайте редовно дома и работното си място

Колкото и неразумно да звучи, проветряването на дома и работното място е изключително важно за здравето. В студените месеци последното нещо, което искаме да направим е да отворим прозорците широко, за да влезе студен, но свеж въздух. Трябва да знаете, че влагата, която се образува в следствие на температурните разлики на затопленото пространство и студа навън, предразполага към респираторни инфекции, както и по-чести настинки. За съжаление, влагата може да предизвика и поява на мухъл по стените на дома, а той е още по-вреден и трудно се чисти. Затова изследователите препоръчват да се проветрява помещението, в което сме няколко пъти на ден, за да имаме непрекъснато достъп до свеж въздух.

Не забравяйте, че в по-студените страни като Русия и Канада имат практика да каляват децата с една интересна техника. Първо ги затоплят с чай, а после по бански костюми ги изпращат да си играят на снега, като задължително трябва да се натъркат със сняг по цялото тяло. Тази игра в снега продължава средно 5 -10 минути, след което се прибират и веднага влизат в добре затоплена стая, където пият топъл чай и сушат косите си. Колкото и да не се харесва тази техника на много хора, учените казват, че е по-добре детето да не се изолира от студа напълно, защото температурните разлики карат кръвта да циркулира по-добре в тялото, а по този начин се повдига имунната система и се предпазваме от болести.

П.С. Тази техника не е само за деца, възрастни хора също я практикуват, за да поддържат здравето си. Преди да изпробвате тази практика, периодично се разхождайте в по-студено време преди изцяло да се хвърлите в снега. По този начин организмът Ви ще привикне и ще бъде подготвен за студа.

 

  1. Яжте повече свежа храна

Огромно е значението на храната, която консумираме ежедневно, тъй като тя е тази, която ни зарежда основно с енергия и хранителни вещества. Обикновено зимата се свързва с често похапване на топли супи и ястия, но, всъщност, учените твърдят, че бихме могли да повишим здравето си с поне 40%, ако основната ни храна през деня е свежа и необработена. За тези, на които това се струва много трудно, дори невъзможно, учените съветват да разделят 50 на 50 храната си – 50% свежа храна и 50% термично обработена. Не забравяйте също да търсите сезонни плодове и зеленчуци, защото качеството им ще бъде по-добро и, в крайна сметка, ще бъдат по-пресни.

 

  1. Вземете ежедневно мултивитамини

Витамините и минералите са есенциални за човешкия организъм. Всекидневно ние се нуждаем от определено количество от всеки един от тези нутриенти. Когато имаме недостиг от някое вещество, първото място на което ще се отрази дефицитът, ще е имунната система. Затова редовно приемайте витамини и минерали, за да подсилвате организма в студените дни.

 

  1. Приемайте астрагал

Астрагалът от много години е познат като бустер на имунитета. Изследванията показват, че той стимулира организма, за да произвежда повече белодробни клетки, борещи се с болестта, които от своя страна произвеждат антитела и интерферон, антивирусен протеин. В едно китайско проучване се доказва, че приемът на билката астрагал  повишава активността на лимфоцитите (вид бели кръвни клетки) до 45% при хора, които имат вирусна инфекция, грип. Други проучвания показват, че имунно-стимулиращите съединения на билката също са активни, когато се приемат перорално. Учените съветват билката да се приема от началото на зимния сезон до краят – до 3, ако се наложи 4 месеца.

 

  1. Движете се повече

Изследователите от Университета в Южна Каролина са открили, че мъжете, които имат 3 часа на ден умерена активност (еквивалентът на бързо ходене, катерене по стълби) понижават с  35% вероятността да се разболеят в студа. В сравнение с тях друга група мъже, които били около 1 час физически активни, имали по-голяма вероятност да се разболеят.

 

  1. Мийте ръцете си често

Изследователи от Центъра за изследване на здравето в Сан Диего отбелязват, че респираторните заболявания намаляват с 45% сред хора, които са били инструктирани да мият ръцете си поне 5 пъти на ден. Тези данни биха били много резултатни, ако техниката за често миене на ръцете се случва и в много обществени пространства (особено в училища, детски градини, библиотеки и други).

 

  1. Отделете време за почивка и сън

Получаването на достатъчно сън е едно от най-важните неща, които трябва да направите този сезон. Защото всички други предпазни мерки, които предприемате срещу настинка или грип - правилната храна, добавки, дори ваксиниране - няма да предоставят същата защита, ако тялото Ви е прекалено уморено. Изследователите от Университета в Чикаго установили, че мъжете, които са спят само 4 часа в денонощието, произвеждат едва половината от количеството на противогрипните антитела в кръвта си, в сравнение с тези, които спят между 7 часа и половина до 8 часа.

 

  1. Вземете цинк при първите симптоми на настинка, грип

При първите симптоми на настинка вземете минерала цинк. Той ще Ви помогне да се възстановите по-бързо и настинката да премине преди да Ви е повалила.  Също така, ако очаквате болен приятел, роднина, може да приемате цинк ежедневно няколко дена преди това, за да се предпазите от евентуална настинка или грип. Цинкът освобождава йони, които пречат на вирусите да се прикрепват към дихателните пътища и да се развиват. Освен това минералът също е доказал, че повишава метаболизма и имунитета.

 

  1. Отделете време за масаж

Масажната терапия показва, че подобрява нивата на имунната функция и енергията при хора, които са болни. При проучване, проведено сред повече от 500 души, масажът понижава нивата на кортизол (хормонът на стреса) с до 53%. Нещо повече, посещаването на масаж поне един път в седмицата, може да увеличи серотонина и допамина, хормони - подобрители на настроението, които също могат да Ви помогнат да повишите имунитета си. Освен това масажът раздвижва хубаво кръвта в тялото като по този начин също допринася за по-висок имунен отговор.

 

Може да разгледате и поръчате от сайта ни различни продукти, свързани с повишаването на имунната система, пречистване на червата, улесняване на абсорбирането на хранителните вещества и много други добавки.

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!