Количката е празна


обратно

Червената мая ефективно намалява холестерола

7 декември 2017

 

 

 

Сред продуктите за намаляване на холестерола е много добре познат продуктът червена мая. Потенциалът й за намаляване на холестерола като природно средство е много добре познат сред хората, които избират природолечението. Тъй като фармацевтичните лекарства за намаляване на холестерола предизвикват много странични ефекти, включително загуба на памет, увреждане на черния дроб, мускулни болки, висока кръвна захар и дори развитие на диабет тип 2, все повече хора с висок холестерол започват да търсят помощ от природата.

Червената мая е все по предпочитан продукт за естествено регулиране на високите нива на холестерола и за предпазване на сърдечно-съдовата система. Научните изследвания показват, че приемането на червена мая води до понижаване на общия холестерол, както и на "вредния холестерол". Според традиционната китайска медицина ползите от червената мая също включват подобрения в кръвообращението и храносмилането.

 

Какво е червена мая?

Продуктът червена мая се създава чрез процеса на ферментация, в който малки оризови зрънца се смесват с определен вид мая, наречена Monascus purpureus. След като оризът се комбинира с маята, се получава продуктът червена оризова мая, който има силен, ярък  червеникаво-лилаво цвят.

Този продукт има силни свойства да намалява успешно високият холестерол, защото съдържа веществата моноколини, които блокират производството на холестерола и стопират неговото вредно действие върху организма. Освен това червената мая съдържа полезните растителни съединения фитостероли и изофлавони, както и ненаситени мастни киселини. Фитостеролите и изофлавоните са натурални вещества, които имат силен антиоксидантен ефект върху организма и го предпазват от вредни микроелементи и злокачествени образувания. Освен това те подпомагат регулирането на хормоните и понижават по естествен път високия холестерол. Ненаситените мастни киселини са много полезни мазнини, които са изключително полезни за сърдечно-съдовата система.

 

5 ползи на червената мая за здравето

 

  1. Помощ при висок холестерол

Червената мая най-често се приема като естествено средство за понижаване на хиперлипидемията или високия холестерол. Червената мая е показала, че спира действието на определени ензими в човешкото тяло, които помагат за образуването на холестерол. Има много изследвания, показващи положителните ефекти на екстракта от червената мая върху холестерола.

Изследване от 2010 година, публикувано в Американския вестник "Кардиология", разглежда ефекта от добавяне на червена мая към хранителния режим при пациенти, които имат непоносимост към конвенционалните лекарства - статини. Лечението продължило в продължение на четири седмици, а резултатите на 25-те пациенти били доста впечатляващи. Техният общ холестерол е намалял с 13%, LDL холестеролът е спаднал с 19%, като всички от тях съобщили за подобряване на общото здраве.

Друго проучване, публикувано в Европейския дневник за сърдечно-съдова профилактика и рехабилитация, оценява ефекта на червената мая върху 79 пациенти с висок холестерол между 23 и 65-годишна възраст. Тези пациенти приемали 600 милиграма червена мая или два пъти дневно за общо осем седмици. Резултатите от проучването показват, че пациентите са показали значително голямо намаление на нивата на вредния холестерола, както и на общия холестерол.

 

Допълнителни проучвания показват намаление на холестерола от RYR, както следва:

1,2 грама на ден понижава нивата на LDL с 26% за осем седмици.

2,4 грама на ден намалява нивата на LDL с 22 %, а общият холестерол с 16 % за 12 седмици.

 

  1. По-малко симптоми на мускулна умора

Един от основните оплаквания на потребители на статини (конвенционалните лекарства за намаляване на холестерола) е мускулната умора. Всъщност, се предполага, че над 15% от потребителите на статини изпитват проблеми със скелетно-мускулната система и двигателната култура.

Проучване от 2017 година разглежда ефекта на червената мая върху 60 пациенти с прекалено високи нива на холестерол и със сърдечно-съдово заболяване. След 4 седмици пациентите, които са приемали статини имали значително по-големи болки в сравнение с пациентите, които приемали червена мая. Въпреки че и двете групи имали намаление на холестерола, изследователи отбелязват, че, приемащите статини,  имали видими затруднения с физическата активност, отколкото тези пациенти, които приемали червена мая.

 

                                                           Red-yeast-complex-BulVit-600mg

 

  1. Помощ при затлъстяване

Проучване от 2015 година, публикувано в Journal of Medicinal Food, разглежда колко ефикасна е червената мая в лечението на затлъстяването и високия холестерол, които са две често срещани състояния, застрашаващи здравето. Изследователите разделят няколко групи от хора със затлъстявания като само на една група дават всекидневно червена мая. Изследването е в продължение на осем седмици, а резултатите били доста впечатляващи. Учените установили, че червената мая действително възпрепятства покачването на теглото и подобрява атерогенния индекс. Атерогенният индекс предоставя информация за холестеролните съотношения в тялото и се използва така, че да се предскаже риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

 

  1. Намаляване на оксидативния стрес

През 2017 година са публикувани резултати за проучване на ефекта на червената мая при 50 пациенти с метаболитен синдром. Метаболитният синдром е здравословен проблем, което включва комбинация от няколко здравословни проблема - затлъстяване, хипертония, висока кръвна захар, повишени нива на триглицеридите или нисък HDL ("добър") холестерол и повишен LDL („лош“) холестерол. Метаболитният синдром се приема като рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване. Проучването установява, че ефектът на червената мая е положителен при хора с този синдром, тъй като маята намалява риска от сърдечни заболявания.

 

  1. Подобрява инсулиновата чувствителност

Проучване, публикувано в Световния вестник за кардиология през 2012 година, показва, че червената мая може също така да помогне за здравословно поддържане на нормалните нива на кръвната захар. Това проучване се провежда 18 седмици и показва, че хората, приемащи червена мая като добавка значително понижават инсулиновата си резистентност.

                           

Съчетаване, дозиране и приемане

Червената мая може да се съчетава чудесно с хранителни добавки, подходящи за запазване на здравето на сърцето. Някои изследвания показват, че червената мая и коензим Q10 се допълват чудесно и имат много благоприятен ефект върху организма. Консултирайте се с лекар, ако вече приемате статини (конвенционални лекарства за намаляване на холестерола), но искате да ги замените с червена мая. Повечето лекари вече наблягат на билкови средства за лечение, тъй като самите пациенти търсят повече тях. Не комбинирайте употребата на статини и червена мая.

Повечето проучвания показват, че от 300 до 600 мг е подходящо да се приема като се съобразите с Вашето състояние и нива на холестерол. Не превишавайте препоръчителната дозировка.  

Важно е да знаете, че високият холестерол също така може да се намали с диета и упражнения. Така че успешно може да комбинирате лека аеробика или разходки, със здравословна диета и добавки от червена мая.

 

                                                                              

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!