Количката е празна


обратно

Черно масло от семена на кимион и болестта на Хашимото

12 юни 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Масло от семена от черен кимион

Черното масло от семе на кимион се извлича от растението Nigella Sativa, произхождащо от Азия. Това масло има много имена, но най-често се нарича "черно масло"," черен кимион". Проучванията, свързани с него, показват, че то има изключителна мощ върху човешкия организъм и може да бъде полезно в борбата срещу редица тежки заболявания, включително автоимунни проблеми.

 

Благодарение на сложните съединения, които се съдържат в билката, маслото от семе на черен кимион има следните свойства:

✔действа противовъзпалително;

✔действа антиоксидантно;

✔стимулира имунитета;

✔повишава метаболизма;

 ✔подобрява инсулиновата резистентност и регулира нивата на кръвната захар;

✔действа анти-раково;

✔защитава бъбреците;

✔намалява болката (аналгетик);

✔защитава черния дроб;

✔бронходилаторно действие (разширява дихателните пътища, улеснявайки притока на въздух към белите дробове, намалява подувания и възпаления);

✔действа противоалергично;

✔действа антимикробно срещу бактерии, вируси, паразити и гъбички;

✔подпомага дейността на стомаха и действа газогонно;

✔понижаващи холестерола;

✔подпомага и защитава сърдечната система;

✔предпазва от хипогликемична криза;

✔подобрява паметта;

✔подкрепя полезните бактерии в организма;

✔намалява възпалението на белите дробове.

 

*Сами виждате, че тази билка е чудесна и изключително полезна за човешкия организъм. Съществуват древни анекдоти на гръцки философи, че черният кимион може да излекува всичко, затова и смъртта се страхувала от тази билка.

 

                                                                                                         

 

Вижте списък със специфични хронични и автоимунни заболявания, за които е доказано, че се подобряват след прием на масло от черен кимион:

✔тиреоидит на Хашимото;

✔диабет тип 1 и тип 2;

✔висок холестерол;

✔заболяване на коронарната артерия;

✔високо кръвно налягане;

✔гастрит;

✔силно затлъстяване;

✔синдром на поликистозните яйчници;

✔нарушения и възпаления на уринарния тракт;

✔астма;

✔енцефаломиелит (възпаление на главния и гръбначен мозък);

✔невродегенеративни разстройства;

✔косопад (алопеция);

✔екзема;

✔бронхит;

✔ревматизъм;

✔ревматоиден артрит;

✔загуба на апетит;

✔диария;

✔безплодие;

✔силна болка;

✔конвулсии и спазми;

✔депресия;

✔алергии.

 

Каква е връзката между черния кимион и  болестта на Хашимото?

При последни изследвания става ясно, че маслото от семе на черен кимион има способността да се бори и да регулира автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото. Изследвани са 40 пациенти с това заболяване, като те са разделени на две групи по 20 човека. Едната група получава добавки с масло от черен кимион, а другата група не получава. Изследването продължило 8 седмици.

Какво се е подобрило в края на 8-седмичния период при пациентите, които са получавали масло от черен кимион?

✔Индекса на телесната маса се подобрил;

✔Намалена обиколка на талията и бедрата;

✔LDL и триглицеридите значително намалели, а на HDL се увеличили;

✔TSH намалява, което показва подобрена функция на щитовидната жлеза;

✔Т3 се е увеличил, което е най-активната форма на хормона на щитовидната жлеза;

✔Тироидните антитела намалели.

 

Нито едно от посочените по-горе измервания не се е подобрило в групата, която не получавала добавки с черен кимион. Това ясно показва, че черното семе от кимион има дълбок ефект върху загубата на тегло, подобряването на метаболизма, функцията на щитовидната жлеза и подобряването на състоянието при болестта на Хашимото.

 

Как маслото от черен кимион помага при Хашимото?

Черните семена на кимиона съдържат съединение, наречено тимохинон, което предоставя всички тези полезни свойства за човешкия организъм. Тимоквинонът е добре проучен и е установено, че един от неговите механизми е потискането на ензима СОХ-2, което води до намаляване на възпалението в организма. Освен това, тимоквинонът не само увеличава хормона ТЗ, но, всъщност, може да спомогне регенерирането на тъканта на щитовидната жлеза, която е била увредена.

 

                                                                                                        

 

*Черните семена на кимион също съдържат тимохидрохинон и тимол, които също имат много подобни ползи.

 

Друг механизъм на маслото от черен кимион срещу болестта на Хашимото е способността му да въздейства благотворно върху чревната система, което може да бъде основен фактор при автоимунните проблеми с щитовидната жлеза. Тъй като чревният тракт е нашата основна линия на защита срещу външния свят, той може да прояви първите признаци на имунна или възпалителна дисфункция.

Например, връзката между цьолиакията (сериозно генетично автоимунно заболяване, при което поглъщането на глутен води до увреждане на тънките черва) и тиреоидит на Хашимото е добре известна. Пациентите с Хашимото, също, често са имали по-голяма честота на промени в чревните епителни клетки, анормална чревна пропускливост и лимфоцитна инфилтрация в лигавицата на червата. Черният кимион има широко историческо и фолклорно приложение при лекуване на храносмилателния тракт, при киселини и други храносмилателни заболявания.

Клиничните проучвания установяват, че черният кимион е полезен при колити, гастрити и има еквивалентна ефикасност като тройната терапия с антибиотици при лечението на инфекция с Хеликобактер пилори. Чрез намаляване на възпалението и инфекцията в червата Nigella Sativa може да помогне за намаляване на системното възпаление и тенденцията към автоимунно заболяване.

Основното възпаление при автоимунно заболяване на щитовидната жлеза често е свързано с нередности на глюкозата и липидния метаболизъм. Едно от основните оплаквания при тиреоидит на Хашимото е необяснимо наддаване на теглото, повишени нива на TSH и занижен метаболизъм. В проучване на 372 жени в постменопауза учените установили, че жените, които са със завишено тегло и Хашимото страдат по-често от метаболитен синдром (в сравнение с жените, които имали завишено тегло, но нямали автоимунното заболяване на щитовидната жлеза).

Много проучвания показаха способността на маслото от семена на черен кимион да подобри глюкозния и липидния метаболизъм, включително положителното въздействие върху метаболитния синдром, инсулинова резистентност, диабет и синдром на поликистозните яйчници. Маслото, също, е показало, че помага при загуба на тегло и повишаване на супероксид дисмутазата (изключително силен естествен антиоксидант) при затлъстели жени.

 

 

Как да използвате черното масло?

За да повлияете и регулирате успешно автоимунното заболяване Хашимото, може да приемате хранителни добавки с масло от семе на черен кимион минимум 8 седмици. Въпреки, че черният кимион не предизвиква нежелани, странични ефекти в организма, не приемайте повече от препоръчителната доза (500 мг).

 

                                                                                     

 

Живейте здравословно с BulVit!