Количката е празна


обратно

Болестта на Паркинсон – превенция и лечение

31 май 2018

 

 

 

 

 

 

Причини и симптоми

Според немалко учени мъчителната болест на Паркинсон е причинена от деструктивното въздействие на свободните радикали върху мозъчните клетки. Затова като превенция и в лечебни програми в ранните й стадии се препоръчват естествени антиоксиданти от рода на витамините С и Е, алфа-липоева киселина, ацетил-цистеин, коензим Q-10. Набавянето им става чрез подходяща диета или хранителни добавки.

 

Девет по-малко известни симптома на болест на Паркинсон са:

✔ Нарушения на съня;

✔ Депресия и тревожност;

✔ Отслабена сила на гласа;

✔ Загуба на обоняние;

✔ Когнитивни нарушения;

✔Ортостатичната хипотония (спадане на кръвното налягане при промяна на положението, например изправяне от седнало положение);

✔ Дистония (неволево движение, което се характеризира с продължителни мускулни контракции);

✔Брадикинезия (забавяне и/или загуба на спонтанните и волевите движения);

✔ Умора и апатия.

 

 

Наследствена ли е болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е сред т.н. мултифакторни заболявания. Това означава, че наследствеността е само една от възможните причини на заболяването. Болестта на Паркинсон се наследява по-често от бащата, отколкото от майката. При 1/3 от пациентите има случаи на заболяване във фамилията, но директното наследяване е при по-малко от 10%.

 

 

Превенция на болестта на Паркинсон

Когато говорим за превенция на тази изключително сериозна болест, трябва да разделим техниките в няколко категории. По точно в 4 – упражнения за ума, за тялото, хранителен режим и редовен детокс.

 

"ГИМНАСТИКА" ЗА МОЗЪКА

 1. Опитайте нови активности.
 2. Използвайте по-често ръката, която не е доминантна.
 3. Четете книги от различни жанрове.
 4. Нареждайте пъзели, решавайте судоку и/или кръстословици.
 5. Включете се в арт, благотворителни проекти.
 6. Пътувайте и се запознавайте с нови хора.
 7. Учете нови езици.

 

 

ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Танци

Добра профилактика на болестта са танците - дори има препоръки при болен от Паркинсон цялото семейство да се заеме с танци. Естеството на танца предполага мобилизация на сложни процеси в мозъка, които поддържат замиращи с възрастта функции. Освен това поддържат мускулната система.

 

Упражнения

Кинезитерапията е част от общото лечение на болен от Паркинсон. Целта й е да поддържа мускулите и силата на болните, да поддържат обем на движенията, така че пациентът да е в състояние да се обслужва самостоятелно. Физическата активност поддържа гъвкавостта на гръбначния стълб, движенията на крайниците, стимулира техниките на дишане, спомага за стабилност и равновесие.

 

 Лечебни масажи

Посещението веднъж месечно на лечебни процедури и масажи има спомагателен и възстановителен ефект при пациентите с болестта на Паркинсон. При това заболяване масажът се смята за много важен, защото пациентът губи способността да се движи свободно. Масажът освен, че спомага за възстановяването на мускулите, но и влияе положително върху централната нервна система. Препоръчително е масажите да се  правят всеки ден или поне през ден.

 

                                                       

 

 

Любопитно

Едно интересно изследване показва, че бирата има силен ефект върху болестта на Паркинсон и по-конкретно в превенцията срещу тази болест. В скорошни проучвания учени са успели да докажат, че консумирането на бира, може да стопира развитието на коварните болести Паркинсон и деменция. Това става благодарение на чудодейното съединение ксантохумол (съдържащо се в хмела). Съединението е в кръгозора на научните среди от дълго време. Специалистите твърдят, че то има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това, ксантохумолът е полезен за сърдечно-съдовата система. След експертното проучване се установява, че оксидативното увреждане на нервните клетки води до невродегенеративни болести. Чудодейната бирена съставка обаче е способна да защити клетките на мозъка от такива увреждания. Точно и затова се смята, че ксантохумолът може да забави развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон.

 

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

 1. Избягвайте консумацията на млечни продукти.
 2. Консумирайте поне 4 пъти в седмицата сурови чушки (червени, жълти, зелени).
 3. Месото го ограничете до консумация 3-4 пъти седмично.
 4. Търсете продукти, които не съдържат пестициди, ГМО продукти, консерванти.
 5. Консумирайте колкото можете повече свежи храни.
 6. Спрете цигарите.
 7. Потърсете здравословен заместител на рафинираната захар.

 

П.С>  Качествената почивка и достатъчният сън (8 часа на ден) са от изключително значение за защита на организма от всякакви болести, дори и от болестта на Паркинсон.

 

Лечение с натурални средства

Когато говорим за лечение на болестта на Паркинсон, трябва да знаем, че няма как напълно да възстановим и възвърнем здравето на болния. Единственото, което може да направим, е да поддържаме здравословното му състояние, като стопираме и забавим развитието на болестта. Вижте кои са билките и добавките, които по естествен път намаляват симптомите на болестта:

 

Зелен чай (200-300 мг дневно)

Полифенолите в зеления чай действат като антиоксиданти – срещу свободните радикали и деструктивното им влияние върху мозъчните неврони. Научни изследвания доказват, че продукти от зеления чай, както и най-обикновеното редовно пиене на зелен чай, могат да бъдат част от профилактиката срещу болестта на Паркинсон. Учените твърдят, че такива свойства притежава и канелата.

 

                                                                    

 

Ацетил-цистеин (250-350 мг дневно)

Ацетил-цистеин се счита за антиоксидант, който помага за регенерирането на глутатиона (счита се за един от най-могъщите антиоксиданти) и следователно предпазва от унищожаването на митохондриите при болестта на Паркинсон. По-високите дози (5000 мг дневно) могат да се използват в продължение на един месец за бързо овладяване на симптомите и след това да бъдат намалени.

 

                                                          

 

Коензим Q10 (100 -150 мг дневно)

Недостига му настъпва с процеса на остаряването, както това стимулира хроничните заболявания. Дефицитът на коензим Q10 се открива при около една трета от случаите на Паркинсон. В изследване с участието на 80 пациента с ранна форма на Паркинсон, дозите от 1200 мг дневно коензим Q10 подчертано спират развитието на болестта им. Пациентите в това изследване били наблюдавани в продължение на 16 месеца.

 

                                                    

 

Рутин (200-300 мг дневно)

Този флавоноид се съдържа в много храни, включително в елдата, зелето, портокалите, грейпфрутите, лимоните, ябълките, черниците, червените боровинки и прасковите с трудно отделящи се костилки. Екстрактът от рутин предпазва допаминергичните неврони от оксидативен стрес и снижава признаците на болестта на Паркинсон.

 

Екстракт от Гинко Билоба (200-250 мг)

Гинко Билобата показва неврозащитни свойства при болестта на Паркинсон. Като намалява треперенето, особено ако се приема с таурин и магнезий.

 

                                                      

 

Ресвератрол (100-200 мг)

Ресвератролът е силен антиоксидант, който защитава организма от вредното влияние на свободните радикали. Той забавя оксидативното увреждане и изчерпването на допамин, което води до болестта на Паркинсон.

 

                                                     

 

Екстракт от листа на ашваганда (100-200 мг)

Силно намалява физиологичните и неврологични аномалии, наблюдавани при болестта на Паркинсон. Изследванията показват, че пациентите, които са лекувани в продължение на девет седмици, успяват да забавят развитието на болестта, като подобрения се наблюдавали на първата и третата седмица.

 

Витамин B6 (50-100 мг дневно) 

Подобрява ефективността на традиционното лечение с L-dopa или Sinemet (L-Dopa и Carbidopa) при около 40 процента от пациентите. Най-добре е да се взима вечер, ако сутрин се взимат прекурсори на допамина. Също така, витамин B6 намалява треперенето. Изследваните 60 пациента с болестта на Паркинсон имат значително намаляване на треперенето (при 12 от тях то напълно изчезва) след използването на 300-400 мг дневно.

 

                                                        

 

Витамини C и E (200-300 мг дневно)

Данни за пациентите от изследвания показват ползите от вземането на витамин C и на витамин E като хранителни добавки наред с други антиоксиданти, използвани заедно, дори забавят времето (с 5.5 години) до настъпването на необходимост от лечение с l-dopa в най-ранните етапи на болестта в една група в сравнение с група без прием на хранителни добавки.

 

                                      

 

Селен  (100 мг дневно)

Селенът антиоксидант спомага повишаването на нивата на глутатиона, което намалява вредното влияние на свободните радикали в организма. Като по този начин оказва контрол и стопиране на развитието на болестта на Паркинсон.

 

                                                      

 

Живейте здравословно с BulVit!