Количката е празна


обратно

Бял трън – ползи и предимства

6 август 2018

 

 

 

 

 

Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и обикновено се използва за детоксикация на организма, особено на черния дроб, както и за подпомагане на организма при чернодробни заболявания и проблеми с жлъчния мехур. Белият трън, който има научното име Silybum marianum, расте предимно в Америка, въпреки че може да се отглежда в много части на света с топъл климат. Всъщност, тази билка е най-честата природна добавка за чернодробни заболявания, поради многото си ползи за здравето.

 

*Белият трън се смята за билка, която  насърчава здравословната храносмилателна функция чрез насърчаване на образуването на ензими, увеличаване на производството на жлъчката, намаляване на възпалението и успокояване на лигавиците в тялото.

 

Какво представлява белият трън?

Белият трън е билка, която е използвана от преди повече от 2000 години. Растението вирее естествено в средиземноморските региони и е член на растителното семейство Asteraceae, което включва и други растения като слънчоглед и маргаритки. Гръцкият лекар и ботаник Диоскорид е може би първият, който описва лечебните свойства на билката през 40-та година.

*Билката получава името си от млечно-бялата течност, която изтича от листата на растението, когато те се мачкат.

                                                                        

Какви са ползите за здравето от белия трън?

Като антиоксидант, ползите от белия трън са подобни на други лечебни хранителни вещества, като витамин Е и витамин С, които спомагат за борбата с уврежданията на свободните радикали и забавят процеса на стареене, който може да доведе до развитие на болести. Билката специално съдържа високи нива на липофилни екстракти, които действат като биофлавоноидни антиоксиданти - повишават имунитета и забавят оксидативния стрес.

Белия трън работи като изтегля токсините от тялото и предпазва черния дроб от увреждане. Силимаринът, който е активната съставка на растението, е използван в традиционната медицина като естествено средство за лечение на заболявания на черния дроб поради мощната му антиоксидантна активност.

 

                                                                                                            

 

За какво да приемате билката?

Както вече обяснихме, белият трън е най-разпространен заради свойството си да спомага функциите на черния дроб. Той е и детоксикатор на организма и се използва за лечение на чернодробни заболявания като цироза, жълтеница и хепатит, както и проблеми с жлъчния мехур. Черният дроб работи усилено, за да ни защитава от токсините, които са често срещани в нашето ежедневие. Той е филтърът на нашия организъм и премахва вредни вещества от тялото.

 

Топ 6 ползи от белия трън

  1. Чернодробна детоксикация и здраве

Белият трън е мощно пречистващо средство. Той помага да се възстановят чернодробните клетки, докато се премахват токсините от тялото, които се обработват през черния дроб. Билката е ефективна при естественото изхвърляне на вредните вещества при прекомерна консумация на алкохол, при натравяне с пестициди в храните, тежки метали във водоизточниците, замърсяване във въздуха и отрови от химически заводи.

Черният дроб всъщност е нашият най-голям орган и е отговорен за извършването на редица основни детоксикиращи функции. Състоянието на нашата кръв зависи най-вече от здравето на черния дроб. Като основен пречиствател на кръвта, черният дроб трябва активно да я пречиства, за да поддържа ежедневно всяка система в тялото ни.

*Черният дроб помага за отстраняването на вредните вещества от кръвта, подпомага производството на хормони, детоксикира организма, освобождава глюкозата от кръвта, за да осигури на тялото ни постоянна енергия, спомага разграждането на мазнините.

 

  1. Предпазване от рак

Семена на белия трън са висок източник на антиоксидантния флавоноид, наречен силимарин, който в действителност се състои от няколко други активни съставки, известни като флаволигнани. Силимаринът се свързва с намаляване на риска от развитие на рак чрез стимулиране на имунната система, борба с увреждането на ДНК и стопиране на растежа на раковите тумори.

Около 50% до 70% от силимариновите молекули са от типа, наречен силибин. Този антиоксидант стимулира протеиновия синтез и променя външния слой на здравите клетки, като ги предпазва от увреждане и мутация. Той инхибира токсините в тялото, помага при обновяване на клетките и противодейства на вредните ефекти на замърсители, химикали и тежки метали, които могат да спомогнат за оксидативен стрес.

 

  1. Понижаване на високия холестерол

Националната библиотека по медицина в САЩ счита, че белият трън е мощен противовъзпалителен агент. Билката е полезна за здравето на сърцето и помага за понижаване на високите нива на холестерола чрез намаляване на възпалението, почистване на кръвта и предотвратяване на увреждане на оксидативния стрес в артериите.

Въпреки, че все още са необходими повече формални изследвания, предварителните проучвания показват, че силимаринът понижава общият холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL или лошия холестерол) и триглицериди.

 

  1. Контрол или предотвратяване на диабета

Според Националния институт по здравеопазване има някои убедителни изследвания, които показват, че приемането на силимарин, основното химично вещество, което се намира в белия трън, може да помогне да се контролират симптомите на диабет, като се подпомага гликемичния контрол. Ценният ефект на антиоксидантите в билката спомагат за намаляване нивата на кръвната захар при пациенти с резистентност към инсулин.

Едно проучване от 2006 година, проведено от Катедрата по фармакология в Института по лечебни растения, установи, че пациенти с диабет, които получават екстракт от силимарин за период от четири месеца, успешно намаляват нивата на кръвната глюкоза на гладно и инсулина.

Учените обясняват този ефект на билката, тъй като тя спомага най-вече функциите на черния дроб, който отчасти е отговорен за регулирането на хормоните, включително освобождаването на инсулин в кръвния поток. Инсулинът е отговорен за управлението на нивата на кръвната глюкоза (захар) в кръвта, което е особено важно за хората с диабет.

 

                                                                                                             

 

  1. Предотвратяване на камъни в жлъчката

Черният дроб е основен храносмилателен орган, който помага за обработката на хранителни вещества и токсини, които влизат в тялото ни чрез храни, вода и въздух. Белият трън може да помогне за предотвратяване на камъни в жлъчката и камъни в бъбреците като редовно пречиства храносмилателната система и черния дроб.

Поради способността на белия трън да увеличи потока на жлъчката и да помогне за детоксикацията на черния дроб и жлъчния мехур, билката може да бъде полезна при предотвратяване на образуването на камъни. Жлъчните камъни се образуват, когато холестеролът и други вещества в жлъчката (соли, минерали, жлъчен сок, билирубин и други) се свързват. Това може да предизвика здравословни проблеми, защото тези камъни могат да станат прекалено големи и да се натрупат във вътрешната обвивка на жлъчката, където да запушат каналите, през които тече свободно жлъчния сок.

 

  1. Има anti-aging ефекти

Тъй като антиоксидантите в билката помагат да се предотврати увреждането на здравите клетки заради свободните радикали в тялото и да се премахнат замърсителите от кръвта и храносмилателния тракт, белият трън може действително да забави процеса на стареене.

Защитните качества на белия трън могат да  направят чудеса за намаляване на видимите признаци на стареене – суха отпусната кожа, дехидратация, дерматити, пигментация, бръчки. Приемът на билката дори може да бъде ефикасен начин за предотвратяване на рака на кожата. Изследването по тази тема, публикувано в Института за фотохимия и фотобиология, установи, че силимаринът защитава кожата от UV-оксидативния стрес и намаляват левкоцитите, които стимулират възпалителен процес в организма.

 

Колко милиграма бял трън трябва да приемате?

  • За детоксикация на тялото препоръчваният дневен прием на бял трън е от 150 до 200 милиграма дневно.
  • За продължителна употреба за поддържане функциите на черния дроб приемайте от 50 до 100 милиграма дневно.

 

                                                                                

 

Живейте здравословно с BulVit!