Количката е празна


обратно

Бъбречна недостатъчност – причини, симптоми, възстановяване и превенция

24 януари 2018

 

 

 

 

 

Бъбреците са органи, които се намират в горната част на коремната област, разположени както от лявата, така и от дясната страна на гръбнака. Те получават кръвоснабдяването си през бъбречните артерии и изпращат кръв обратно към сърцето чрез бъбречните вени. Поддържането на функциите на бъбреците е жизненоважно и трябва да бъде приоритет в ежедневието на всички.  

 

Какви са функциите на бъбреците?

Бъбреците играят ключова роля в тялото не само защото филтрират кръвта и отстраняват отпадъчните продукти, но и защото балансират нивата на електролитите в тялото, контролират кръвното налягане и стимулират производството на червени кръвни клетки.

Когато кръвта се влива в бъбреците, сензорите в специализираните бъбречни клетки регулират колко вода да се отделя като урина, заедно с концентрацията на електролитите. Тази система се контролира от ензима ренин, който се произвежда в бъбреците и служи за регулиране на течността и кръвното налягане на организма. Например, ако човек е дехидратиран от тренировка или заради заболяване, бъбреците ще задържат колкото е възможно повече вода в организма. По този начин урината става много концентрирана с по-силна миризма и по-силно оцветена. Когато в тялото има достатъчно вода, урината е много по-разредена и чиста.

Бъбреците също са източникът на еритропоетин в организма - хормон, който стимулира костния мозък да произвежда червени кръвни клетки. Специалните клетки в бъбреците наблюдават концентрацията на кислород в кръвта. Ако нивата на кислорода паднат, нивата на еритропоетин се повишават и тялото започва да произвежда повече червени кръвни клетки.

 

Какво причинява бъбречна недостатъчност?

Когато бъбреците са заболели, те не могат да функционират нормално. Ако увреждането им продължава да се влошава и не се предприемат необходимите мерки, може да развиете хронично бъбречно заболяване. Бъбречната недостатъчност е последният и най-тежък стадий на хронично бъбречно заболяване. Ето защо тя се нарича също крайна фаза на бъбречните заболявания.

В повечето случаи бъбречната недостатъчност се причинява от здравословни проблеми, които малко по малко са довели до трайно увреждане на бъбреците с течение на времето. Диабетът е най-честата причина за развитието на бъбречната недостатъчност. Високото кръвно налягане е втората най-често срещана причина за това опасно заболяване. Други проблеми, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност, включват:

✔автоимунни заболявания;

✔генетични заболявания;

✔нефротичен синдром;

✔проблеми с уринарния тракт.                   

 

Понякога бъбреците могат да спрат да работят внезапно (в рамките на два дни). Този вид бъбречна недостатъчност се нарича остра бъбречна травма или остра бъбречна недостатъчност. Честите причини за остра бъбречна недостатъчност включват:

✔сърдечен удар;

✔злоупотреба на наркотици и опиати (цигари, алкохол, медикаменти);

✔липса на достатъчно кръв в бъбреците;

✔остри възпаления на уринарния тракт.

Този тип бъбречна недостатъчност е непостоянна. Вашият бъбрек може да се върне към нормално или почти нормално функциониране в следствие на своевременни мерки за лечение.

 

Важно е да знаете, че, имайки един от здравословните проблеми, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност, не означава, че определено ще развиете бъбречна недостатъчност. Има много фактори, които повлияват благоприятно на превенция от заболявания на бъбреците.

 

                                                             

 

Какви са симптомите на хронично бъбречно заболяване?

Хроничната бъбречна болест обикновено се развива бавно и симптомите може да не се появят, докато бъбреците не бъдат сериозно увредени. В по-късните стадии на заболяването, тъй като сте в близост до бъбречна недостатъчност, може да забележите симптоми, като:

✔чести сърбежи;

✔мускулни крампи;

✔гадене и повръщане;

✔липса на апетит;

✔подуване на краката и глезените;

✔прекалено много урина или не достатъчно урина;

✔изключително лош дъх;

✔проблеми със съня.

 

 

Ако бъбреците престанат да работят внезапно (остра бъбречна недостатъчност), може да забележите един или повече от следните симптоми:

✔коремна болка;

✔болка в гърба;

✔диария;

✔треска;

✔кървене от носа;

✔обриви;

✔повръщане.

 

Ако имате един или повече от посочените по-горе симптоми, това може да е признак за сериозни бъбречни проблеми. Потърсете незабавна лекарска помощ.

 

Билки за възстановяване и превенция на бъбречна недостатъчност

Бял трън

Белият бодил или наричан още трън е отлична билка, показваща добри резултати в борбата срещу диабета и бъбречната недостатъчност. Билката е богата на антиоксиданти, които помагат на бъбреците да функционират по-добре и да се борят със свободните радикали. Белият трън помага за детоксикацията на химикалите, които влизат в нашето тяло чрез консумацията на алкохол и медикаменти, които най-често натоварват бъбреците и са причина за редица заболявания. Билката е много богата на веществото силимарин, което се концентрира в бъбречните клетки и спомага за тяхното регенериране чрез увеличаване на производството на протеини и нуклеинови киселини. Силимаринът повишава функциите на увредените бъбреци с цели 30 процента, затова е една от най-добрите билки, които помагат за възстановяване на бъбреците. Като оставин настрана това, белият трън повлиява изключително добре и черния дроб.

 

          

 

Зелен чай

Свежите зелени листа от растението зелен чай съдържат растителни антиоксиданти, наречени полифеноли, за които е установено, че инхибират образуването на бъбречни камъни. Редовен прием на зелен чай се препоръчва, тъй като има противовъзпалителни, стягащи и диуретични свойства, които значително помагат за поддържане на здрави бъбреци. Освен това зеленият чай стимулира прочистването на пикочните канали, чрез което намалява възможността за развитие на остро или хронично бъбречно заболяване. Зеленият чай може да се комбинира с много билки и по този начин да се увеличат ползите за здравето на човек.

 

               

 

Астрагал

Астрагал известен също като “ Astragalus Membranaceus ” е ефективна билка, която помага за лечение на бъбречна недостатъчност, тъй като съдържа флавоноиди, минерали, витамини, цинк, мед и хлор. Всички тези полезни вещества се комбинират и спомагат не само бъбречните функции, но и общото здраве на организма. Билката има силен прочистващ ефект, чрез които улесняват работата на бъбреците, черния дроб и имунната система.

 

             

 

Джинджифил

Джинджифилът може да се консумира директно, въпреки че вкусът му е прекалено парлив за повечето хора. Той е много подходящ за пречистване на бъбреците, защото има силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект върху организма. Той се грижи комплексно за общото укрепване на организма, а в частност - стимулира пречистването на бъбреците. Джинджифилът предпазва от натрупвания на камъни в бъбреците, спомага за изхвърлянето на токсините и тежките метали. Освен това стимулира пикочо-половата система и я предпазва от инфекции.

 

                       

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!