Количката е празна


обратно

9 невероятни ползи от билката златен корен

30 октомври 2017

 

 

 

В ботаниката растението златен корен е познато като Rhodiola rosea, но то има още много имена -  корен на Арктика, царска корона и розовица. Това красиво цвете може да се намери в студените и скалисти райони включително Сибир, Арктика, както и северните части на Азия, Северна Америка, Европа и Великобритания. Златният корен има много специфичен външен вид – от един общ корен излизат много цветчета, покрити с жълтеникаво-бели връхчета.

Rhodiola rosea се използва от хилядолетия в традиционната медицина поради високата концентрация на органични съединения като феноли, алкалоиди, флавоноиди и хинони. Първоначално билката е популяризирана заради функциите й да намалява стреса и тревожността, но в последвали изследвания билката доказва още от лечебни си свойства.

 

                                                                                        

 

Вижте 9 универсални ползи за здравето на човек от билката златен корен:

1. Намалява стреса

Успокояващите свойства на Rhodiola rosea са познати от хиляди години. Екстракт от корена на тази билка е предпочитан метод за намаляване и справяне със стреса в наши дни, тъй като билката няма тежки последствия върху здравето на човек, така както има конвенционалната медицина. Направени са много изследвания в тази връзка и лекарите потвърждават, че съставките на билката могат успешно да повлияят на хормоналните нива в организма с цел отпускане, релаксация. По важното е, че билката е адаптоген, което означава, че се свързва с всеки човек различно и спрямо индивидуалните му нужди. Още повече, може да се каже, че тази билка не води до пристрастяване, което се оказва страничен ефект на много лекарства от конвенционалната медицина.

 

2. Лекува депресия

Тъй като намалява стресът, билката златен корен има свойствата да предпазва от депресия, както и да намалява неблагоприятните й ефекти. Rhodiola rosea повишава енергийните нива, а за тези хора, които страдат от депресия, тази билка може да направи чудеса и да възвърне естествения начин на живот. Много хора предпочитат златния корен като алтернатива на тежките химични лекарства, който много често нанасят повече вреди на здравето, отколкото ползи. Тъй като билката е, както казахме – адаптоген, тя не подтиска симптомите на депресия или хроничен стрес, а ги лекува. Билката  спомага за регулиране на хормоните и достигане до баланс в тялото, за да може организма по естествен начин да намалява стреса и да отпуска хормонът на щастието, когато е нужно.

 

3. Подобрява когнитивни способности

Освен стресът и депресията, здравето на мозъка е друг основен проблем на съвременната медицина. Изследванията показват, че Rhodiola rosea може да окаже благотворно влияние върху много аспекти на когнитивното здраве, включително памет и концентрация. Rhodiola rosea може да се превърне в ежедневна терапия за повишаване на паметта, като по този начин запазва функциите на мозъка здрави за по-дълго време. Билката е особено подходяща за възрастните хора и най-вече страдащите от деменция или болестта на Алцхаймер.

 

4. По-малко усилия за отслабване

Последните проучвания показват, че използването на екстракт от Rhodiola rosea може да бъде много ефективен за отслабването. Златният корен е напълно естествен продукт, съдържащ основните ензими, които изгарят мазнините. По същество Rhodiola rosea ускорява изгарянето на мазнините в тялото и когато се комбинира с дори и минимални упражнения, това може сериозно да ускори регулирането на теглото.

 

5. Действа като енергийна бомба

Някои от активните съставки, открити в Rhodiola rosea, стимулират по-бързата циркулация на кръв и кислород в тялото. Когато органите получават повече кислород, те функционират по-ефективно и засилват метаболизма. В някои страни като например Азия и Русия златният корен се счита за азотен бустер и спортистите го предпочитат.

 

6. Подпомага сърдечното здраве

Едно от най-опасните вещества за нашето тяло са хормоните на стреса. Чрез намаляване на количеството кортикостероиди и катехоламини, произведени от организма, ние сме способни да намалим ефекта от тези хормони върху всички органи, включително сърцето. Излишните хормони на стрес могат да причинят по-високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и опасни ниски нива на калий. Изследванията показват, че златният корен може да регулира сърдечния ритъм и да елиминира сърдечните аритмии, както и да намали шансовете за атеросклероза, инфаркти и мозъчни удари.

 

7. Предотвратява развитието на рак

Чрез увеличаване на естествената устойчивост на организма към токсините, заедно с високата концентрация на антиоксиданти, открити в корените на Rhodiola rosea, тази билка е тясно свързана с предотвратяването и лечението на определени видове рак (особено на пикочния мехур). Златният корен има силни антитуморни и антиоксидантни ефекти.

 

8. Подсилва имунната система

В допълнение към всички впечатляващи ползи за здравето Rhodiola rosea също има разнообразни ефекти върху имунната система. Тази билка може да стимулира производството на клетки в стомаха и далака, като по този начин подобрява имунния отговор и защитава организма от нездравословни атаки.

 

9. Подобрява сексуалното здраве

В някои традиционни и модерни приложения Rhodiola rosea е предписана и за еректилна дисфункция и преждевременна еякулация. Златният корен също така може да подпомогне и за зачеване като повишава плодовитостта, повишава либидото и води до по-здравословен сексуален живот.

 

Mоже да разгледате и поръчате нашите продукти тук.

 

                                                                                        

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit.