Количката е празна


обратно

7 симптома, че кръвната Ви захар е твърде висока

1 ноември 2017

 

 

Кръвта в човешкото тяло обикновено съдържа захар под формата на глюкоза. Така че и двете названия – „кръвна захар“ и „кръвна глюкоза“ обозначават едно и също състояние. Перфектните нива на глюкозата дава жизненост на клетките и органите на тялото и още други редица предимства. Но, когато нивата са твърде високи, тогава говорим за съвсем различна ситуация, криеща сериозен риск за здравето. Високата кръвна захар може да доведе до инфаркт, мозъчен удар, бъбречно заболяване, замъглено виждане и петна по очите, а в някои случай и загуба на зрението. Всички тези сериозни заболявания могат да се предотвратят, ако редовно измерваме и следим кръвната си захар.

 

Нормални стойности на кръвната захар:

Изследване на гладно:

Нормално за хора без диабет: 70-99 мг;

Официална препоръка за хора с диабет: 80-130 мг.

 

Изследвания 2 часа след хранене:

Нормално за хора без диабет: По-малко от 140 мг;

Официална препоръка за хора с диабет: По-малко от 180 мг.

 

Изследвания гликиран хемоглобин (HbA1c):

Нормално за лице без диабет: По-малко от 5,7%;

Официална препоръка за хора с диабет: 7,0% или по-малко.

 

Какви са причините за висока кръвната захар?

✔Приемане чрез храната на повече захар от нормалното;

✔Болест;

✔Някои лекарства;

✔Недостатъчен инсулин;

✔Липса на физическа активност;

✔Увреждане или операция.

 

Когато чрез храната или напитките приемаме повече захар, отколкото ни е необходимо, в организма се образува силен излишък, който постепенно започва да вреди на нормалното функциониране на тялото. Липсата на движения също е фактор за завишена кръвна захар, точно заради това най-застрашени са хора с наднормено тегло, които имат липса на движения. Още една много често срещана причина е недостатъчно инсулин в организма. Този хормон е много важен, защото приема захарта/ глюкозата и я пренася до клетките, където бива трансформирана в енергия. Трябва да знаем, че инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава по естествен път кръвната захар. Но, когато има проблем и инсулинът се окаже в недостиг, настъпва болестно състояние – диабет.

 

Видове диабет:

Диабет тип 1 се дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.

Диабет тип 2 се дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, (понякога в съчетание с понижено производство на хормона).

За радост, и двете форми на диабет могат да бъдат контролирани с лекарства, но в същото време, не могат да бъдат излекувани нацяло. Ето защо е много важно да следите нивата на кръвната си захар чрез изследвания. Ако смятате, че сте застрашени, по-добре предприемете необходимите мерки – спорт, здравословна храна и билкови хранителни добавки с цел намаляване и поддържане на нормални нива на кръвната захар.

 

                                                                        

 

Симптоми, чрез които може да разберете, че имате висока кръвна захар:

  1. Изтръпване

Високата кръвна захар може да причини треперене в ръцете и/или краката. Това се дължи на диабетна невропатия, която е начална стъпка към диабета.

 

  1. Постоянен глад

Когато сте достигнали високи нива на кръвна захар, тялото трудно функционира в нормалния си диапазон. Може да започнете да изпитвате неистово чувство за глад, дори само минути след като сте яли. Този симптом е много сериозен показател и е редно да се консултирате с лекар, ако смятате, че го изпитвате.

 

  1. Увеличена жажда за вода и често уриниране

Честото уриниране като цяло може да е причинено от пиене на всякакви течности, но се превръща в симптом, тогава, когато забележите, че дори и без да сте пили вода, имате нужда да уринирате (дори и малко количество). Тъй като повишените нива на кръвна захар се покачват в бъбреците и урината, може да изпитвате силна жажда.

 

  1. Увеличение или загуба на теглото без причина

Когато клетките в тялото не получават нормалните количества глюкоза, тялото започва да изгаря въглехидратите и мазнините, за да набави нужната енергия на организма. Това може да доведе до внезапно и необяснимо намаляване на теглото. Но, за съжаление, същото важи и в обратен ред – и за увеличаване на теглото. Възможно е дори да започнете да задържате вода, което също да доведе до пълнеене.

 

  1. Изтощение и постоянна умора

Противно на очакването, че, колкото повече захар приемем, толкова по-енергични ставаме, изследователите съобщават, че захарта, която не стига до клетките, се натрупва в кръвта. Това определено нарушава нормалното функциониране на целия организъм и може да доведе до сериозни заболявания, както и до постоянна умора и обща отпадналост.

 

  1. Затруднено концентриране

Високите нива на кръвна захар определено влияят на мозъка и пречат на нормалните му функции. Затруднената концентрация, отслабената памет са част от симптомите, които трябва да Ви подсказват да проверите кръвната си захар.

 

  1. Замъглено виждане

Зрението е важен фактор за определяне на здравното състояние на човек. Когато в организма има пренасищане на нутриенти, обикновено се отразява в зрението на човек. Образуват се петна, които замъгляват зрението и ако не се вземат мерки за понижаване на кръвната захар, може да се стигне до частична или пълна загуба на зрението.

 

 

 

Вижте нашите предложения за натурални добавки, които не съдържат изкуствени оцветители, консерванти, подобрители, овкусители и ГМО продукти. Напротив – те са вдъхновени от природата и са преминали през минимална термична обработка, за да запазят полезните си нутриенти.

 

             

 

 

             

 

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!