Количката е празна


обратно

7 ползи от приема на див ям

25 април 2018

 

 

 

 

Дивият ям е растение, което се използва векове наред от индианците и ранните заселници в Америка за лечение на различни заболявания. Билката е известна още като релаксиращ корен, защото има отпускащ ефект. Ето защо са го използвали за направа на кремове, които са намалявали болката по време на раждане. Дивият ям намалява и менструалните спазми, коремните болки и кашлицата. Билката се използва също и за лечение на възпаление на червата, наречено дивертикулоза, болка в жлъчния мехур, ревматоиден артрит и за увеличаване на енергията. Историята предполага, че дивият ям е използван за направата на първите хапчета за контрол на раждаемостта, за облекчаване на храносмилателните проблеми, за астмата, гастрита и други.

Дивият ям съдържа дехидрин, фитостероли (бета-ситостерол), алкалоиди, танини, муцини (мукопротеини), амилаза, аминокиселини (аргинин, глутамин, левцин, тирозин), хлор, калций, хром, мед , желязо и витамин С, както и сапонини. Тази богата гама от полезни вещества се допълва много успешно от фитохормона диосгенин. Това е растителен естроген, който тялото лесно превръща в хормона известен като прогестерон. 

 

Ползи от дивия ям:

1. Спомага при тежък ПМС, проблемна менструация и менопауза

Коренът на дивия ям може би е най-известен със своята способност да подкрепя жените в здравето на техните репродуктивни системи. С мощни антиспазматични и противовъзпалителни свойства, дивият ям често се предписва от лекари и гинеколози за облекчаване на менструалните спазми и хроничната болка в таза. Помагайки функциите на матката по време на менструацията, билката работи за предотвратяване на спазми и крампи.

 

  1. Може да се бори с рака

Проведено е проучване в Япония, за да се определи дали дивят ям може да помогне за намаляване на рисковете от рак. Изследователите са установили, че коренището на растението - което произвежда основното съединение диосцин - притежава антипролиферативни ефекти върху левкемичните клетки, както и върху раковите, и туморните. Това е и причината дивият ям да е на изключителен почит в Япония и често да присъства на тяхната трапеза.

 

  1. Подобрява нивата на холестерола

Според проучване, публикувано в Journal of Lipid Research, диосгенинът, открит в дивия ям, може да помогне за повишаване на добрия HDL холестерол и да намали  LDL – лошия холестерол. В проучването изследователите дават екстракт от див ям за период от една седмица на пациентите, за да определят дали диосгенинът потиска абсорбцията на холестерола. След една седмица те установяват, че пациентите имат по-добро съотношение на HDL към LDL. Друго проучване, показва, че дивият ям може да бъде от полза при контролиране на хиперхолестеролемия (увеличено количество холестерол в кръвната плазма), която не е болестно състояния, но може да доведе до сериозни усложнения.

 

  1. Поддържа храносмилателната система

Дивият ям може да помогне за лечение на възпаление на червата, наречено дивертикулоза. Това се случва, когато малки язви и рани се формират върху стената на дебелото черво. Ако се възпалят, могат да бъдат много болезнени, което води до запек, диария, подуване, дори и до треска. Статистика показва, че дивертикулозата се открива при 30 до 40 процента от хората над 50-годишна възраст и се дължи на високо рафинирана диета с ниско съдържание на фибри. Как дивият ям може да помогне с дивертикулозата? Дивият ям е известно, че е добро антиспазматично и противовъзпалително средство. Той може да помогне да се намали всяка болка, дори и тази, причинена от коремни спазми около възпалената област. Затова тази билка е често срещана при успокояване на червата и други проблеми с храносмилателния тракт.

 

                                                                                                     

 

  1. Може да помогне за намаляване на пигментацията по кожата

Изследванията показват, че диосгенинът, открит в екстракта от див ям, може да има депигментиращ ефект. Това означава, че може да помогне с проблеми като мелазма, меланодерматит и лунички - проблеми, които в крайна сметка водят до хиперпигментация. Хиперпигментацията е безвредна и често срещана, но понякога може да се развие твърде бързо и да остави големи тъмни петна по кожата, което би било много разочароващо и дори дразнещо.


6. Потенциално регулира кръвната захар

Националната медицинска лаборатория на САЩ  доказва, че дивият ям помага за регулирането на кръвната захар. Смята се, че това се дължи отново на веществото, наречено диоскоретин, което е доказало своите положителни ефекти върху намаляване на кръвната глюкоза. Различни изследвания на фитотерапията показват, че кръвната захар се намаля при диабетици при прилагане на диоскоретин.

 

  1. Подкрепя костната система

Традиционната употреба на дивия ям е била свързана и с редуциране на болката в мускулите и сухожилията при движение. Билката е добре познато средство за намаляване на болезненото възпаление в ставите, предизвикано от ревматоиден артрит и други болести по костната система. Дивият ям премахва болезнените мускулни спазми, усещането за опъване на сухожилията, заздравява костите и предпазва от остеопороза.

 

Признаци, по които може да разберете, че се нуждаете от добавки с див ям:

Проблемите, засягащи женската репродуктивна система, обикновено са най-важните причини за допълване на диетата с екстракт от див ям. Тези признаци включват главно:

✔ПМС;

✔менструални спазми;

✔вагинална сухота;

✔лошо костно състояние;

✔мускулни крампи;

✔нездравословни нива на холестерола.

 

Тук може да намерите нашето предложение за хранителна добавка с див ям, която ще Ви осигури нужната подкрепа по пътя към по-добро здраве --->

 

                                                                        

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!