Количката е празна


обратно

7 основни хранителни вещества за веганите

19 януари 2018

 

 

Вегетарианската диета има много ползи за здравето - включително ниско съдържание на наситени мазнини, ниско съдържание на захар, както и по-високи нива на приети антиоксиданти. Възможно е, обаче, да се стигне до недостиг на определени минерали и витамини. Причината за това, сочат изследвания от преди няколко години, е, че много хора не успяват да се хранят с достатъчно свежи и пресни растителни продукти. Учените твърдят, че точно в тях има най-много полезни вещества (особено, ако са съвсем пресни, когато ги консумираме). За разлика от тях, лекарите обясняват, че,  посочваните като много богати на есенциалните витамини и минерали животински продукти, преминават през топлинна обработка, при която губят повечето от своите полезни стойности. Изследователите стимулират хората, които са избрали веган хранителния режим, да правят редовно проверка на здравното си състояние и да приемат нужните витамини и минерали, за да запълват евентуален недостиг.

 

Има 7 хранителни вещества, до чиито недостиг достигат някои вегани. Това са:

✔витамин В12;

✔протеин;

✔желязо;

✔калций;

✔омега-3 мастни киселини;

✔цинк;

✔селен.

Nota Bene: Трябва да знаете, че не само веганите имат липси на основни хранителни вещества, така че независимо от това с какво се храните, е редно да си правите поне 2 изследвания през годината на стойностите на основните хранителни нутриенти.

 

1. Витамин В12 има множество полезни свойства за организма, включително намаляване на умората, поддържане на балансирана нервна система, увеличаване броят на кръвните клетки и производството на ДНК. Този витамин е известен още като „енергиен витамин“, защото помага за производството на енергия в организма. Също така той стимулира имунния отговор срещу вредните атаки. Основните източници на този важен витамин за вегани са ферментиралите храни – тофу (то е най-богато на В12 от всички растителни продукти), мисо, дрожди, морски водорасли, горски плодове – къпини, малини, ягоди, боровинки, зеленолистни продукти – спанак, босилек, лапад, магданоз и др. Важно е да консумирате храни, богати на В12, редовно, за да поддържате нормални количества на витамина. Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавка B12.

 

2. Протеините са от жизненоважно значение за възстановяването и растежа на мускулите и костите, както и за пренасянето на кислород през всички части на тялото. Поддържането на добри нива на протеини в организма го предпазва от бактериални и вирусни инфекции, настинки, както и увеличава силата на имунната система. Важно е да консумирате протеини с всяко хранене през деня. Веган приятелските храни, богати на протеини, са соя, тофу, оризово мляко, елда, леща, боб, боровинки, зеленчуци и много други. Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки с протеини.

 

3. Желязото е минерал, който е необходим, за да помогне на нашите червени кръвни клетки да носят кислород в целия организъм. Без достатъчно желязо можем да се почувстваме изтощени и уморени, защото желязото осигурява нужната енергия за тялото. Минералът също така участва в изграждането и поддържането на здрава имунна система. Важно е да знаем, че витамин С увеличава усвояването на желязото. Веган храните, които са богати на желязо, са  леща, нахут, боб, чиа, киноа, ленено семе, тиквени семки, канела, сушени кайсии, смокини, стафиди, спирулина (тя е най-богата на желязо от всички растителни продукти). Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки с желязо.

 

                                                           

 

4. Калцият е един от добре познатите минерали, за които се твърди, че при веганите е в недостатък или дори остър дефицит. Алтернативните източници на калций, като растителни и ферментирали храни, всъщност, се оказват достатъчно богати, за да задоволят всекидневната нужда от калций. Не забравяйте, че калцият е важен за изграждане, поддържане и предпазване на скелетно-мускулната система. Освен това той поддържа имунната система, нервната система и участва в процеса на заздравяване на костите, кожата и косата. Веганските храни, които са богати на калций, са тофу, ядките, пролетните зеленчуци,  зеленолистни растения, сушени смокини, чаени семена, боб, сусам (той е най-богат на калций от всички растителни продукти) и много други. Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки с калций.

 

5. За съжаление, омега-3 ненаситените киселини не могат да се произвеждат от нашите тела, затова е важно да се получат чрез храната и хранителни добавки. Ненаситените мазнини са изключително полезни за организма и от тях има само ползи, без нежелание ефекти. Те се грижат за здравето на сърцето и мозъка, регулират хормоните и спомагат за регенериране на клетките. Те се грижат за черния дроб и за пречистване на целия организъм. Защитават храносмилателната система от бактерии и гнилостни процеси. Омега ненаситените киселини са есенциални за организма, затова е много важно да ги приемаме редовно. Веган храни, богати на ненаситени мазнини, са маслата от ленено семе (то е най-богато на омега мастни киселини от всички растителни продукти), тиква, слънчоглед, орехи, соя, маслини. Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки с омега мазнини.

 

6. Цинкът е от полза за растежа и възстановяването на мускулите и помага да се запазят кожата, ноктите в добро състояние. Цинкът също така действа противовъзпалително на организма и предпазва от настинки, грип и вирусни инфекции. Веган храните, които са богати на този минерал, са кашу, бадеми, орехи, боб, коноп, тиквено семе, манго, нахут (той е най-богат на цинк от всички растителни продукти)  и много други. Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки с цинк.

  

7. Селенът е минерал, който може да помогне за заздравяване на косата, кожата и ноктите. Също така този минерал е добре познат на жените, които имат проблеми със щитовидната жлеза, защото селенът поддържа нормални функциите на жлезата. Веган приятелските храни, съдържащи селен, са лук, броколи, чесън, кафяв ориз, бразилски орех (той е най-богат на селен от всички растителни продукти). Ако не можете да намерите начини за добавяне на храни като горепосочените в менюто си, препоръчително е да потърсите добавки със селен.

 

 

 

Може да закупите от тук нашите веган витамини, съдържащи всички тези хранителни вещества, както и още много други!

 

                                                                   

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!