Количката е празна


обратно

5 признака, че се нуждаете от повече желязо в организма

8 ноември 2017

 

 

Какво общо имат мозъчната мъгла, липсата на концентрация, крехките и чупливи нокти, постоянната умора? Тези състояния може да изглеждат съвсем несвързани, но понякога могат да са признаци на ниски нива на желязо. Ниските стойности на желязо са най-често срещаните видове хранителни проблеми в световен мащаб, които поразяват особено много жените и децата. Въпреки че може да изглежда сравнително незначително, този дефицит на минерала желязо може да предизвика сериозни смущения в цялото тяло и здраве. Прочетете повече какви са функциите на желязото, защо е толкова важен за организма, какво се случва, ако има дефицит и какви са признаците, по които можете да разберете, че имате недостиг на желязо.

 

Ролята на желязото в организма

Желязото е от съществено значение за няколко важни телесни функции, особено за производството на хемоглобин - сложен протеин, който позволява на червените кръвни клетки да поддържат формата си и да носят кислород и въглероден диоксид в тялото. Както знаем кислородът е от съществено значение за клетъчния метаболизъм, а въглеродният диоксид е отпадъчен продукт от същия процес. Ако в кръвта има твърде малко кислород и прекалено много въглероден диоксид, всяка клетка в тялото е изложена на риск от увреждане.

Желязото също е ключов елемент в много ензимни процеси в организма, включително превръщането на някои аминокиселини в невротрансмитери, които поддържат мозъчните функции. Минералът също помага на тялото да разгражда протеините и да поддържа балансирани нива на хормоните.

 

Функции на желязото в тялото:

 1. Поддържа скелетно-мускулната система;
 2. Подпомага нервната система;
 3. Участва в поддържането на мозъчните функции;
 4. Регулира телесната температура;
 5. Пренася кислород в тялото;
 6. Дарява енергия на тялото;
 7. Забързва метаболизма;
 8. Помага при безсъние;
 9. Помага за по-добра концентрация.

 

Когато нивата на желязото са ниски, то може да повлияе на цялото тяло като се започне от клетъчното ниво и се стигне до по-сериозни проблеми като депресия, затруднена памет, нервни разстройства, хронична умора и липса на енергия.

 

Защо недостигът на желязо е толкова често срещан проблем?

След като изброихме толкова важни функции на желязото е възможно да се запитате - защо толкова много хора страдат от липса на този важен минерал? Подобно на толкова много други заболявания и проблеми, отговорът често се свежда до нашата диета и способността на тялото да абсорбира хранителните вещества.

За съжаление, храната все по-малко е богата на полезни вещества, а в това число и на желязо. Така че масово хората изпитват затруднения за получаване на необходимите нива от минерала чрез храната. А тези, които хапват здравословна храна, богата на минерали и витамини, също може да са застрашени от недостиг, тъй като тялото може да не усвоява полезните нутриенти. Прочетете повече по тази интересна тема тук.

Съществуват и други фактори като бременност, кърмене, менструация, заради които нивата на желязото могат да са по-ниски. Жените, които са с менструация, губят желязо всеки месец, а бременните и кърмещите жени се нуждаят от повече желязо, защото част от приетото желязо преминава към бебето и остава малко количество за майката.

 

Дефицит на желязо:

Ниските нива или дефицитът на този минерал обикновено се свързват с проблеми като:

 1. Хронична умора;
 2. Чувствителност към инфекции;
 3. Чувствителност към студ;
 4. Липса на концентрация;
 5. Апатия;
 6. Депресия;
 7. Чупливи нокти, суха кожа;
 8. Световъртеж.

 

                                                                                      

 

5 предупредителни знаци, че нива Ви на желязо може да са твърде ниски

 1. Уморени сте непрекъснато и не можете да мислите ясно

Постоянното чувството на умора е един от най-честите признаци, че нивата на желязото са твърде ниски. Помнете - желязото помага на червените кръвни клетки да движат кислорода през тялото Ви, така че ако нямате достатъчно желязо, клетките не получават нужното гориво и не могат да функционират правилно.

По същия начин, ако забележите, че често губите фокус и концентрация, забравяте детайли или думи, може да се окаже, че изпитвате мозъчна мъгла, свързана с ниски нива на минерала желязо. Дефицитът на желязо може да означава, че мозъкът не получава кислорода, от който се нуждае, или че някои ключови невротрансмитери за мозъчната дейност не се произвеждат.

 

 1. Кожата, косата и ноктите Ви са чупливи, изгубили блясък

Знаете ли, че червените кръвни клетки са червени, заради желязото, което съдържат. Точно както ръждата придава характерния цвят на желязото (железен оксид), желязото придава тъмно червен цвят на червените кръвни клетки. Ако нямате достатъчно желязо, клетките стават по-малки и по-бледи, което на практика означава бледа и повехнала кожа. Добър индикатор за ниски нива на желязо в организма също е езикът – ако той е по-блед от обикновено, това означава, че не получавате достатъчно желязо.

Освен това, ако косата и ноктите не получават кислорода, от който се нуждаят, те могат да започнат да стават крехки, слаби и чупливи. Ако страдате от ниски нива на желязо, може да получите косопад, а ноктите да се чупят постоянно.

 

 1. Вашата имунна система е отслабнала значително

Желязото играе ключова роля в подпомагането на функционирането на имунната система. Така че, ако улавяте всяка настинка, вирус и грип, е възможно нивото на желязото да е твърде ниско (нивото на желязо в тялото ви оказва влияние върху това как клетките Ви реагират на нездравословните заплахи).

Както стана ясно по-рано, има пряка връзка между нивата на желязото и здравето на чревната микробиология - колкото по-балансирана е чревната флора, толкова по-добре ще абсорбирате желязо. И обратно – ако в червата преобладават вредни бактерии, тогава усвояването на желязо ще е по-бавно и почти невъзможно. Затова поддържайте чревната флора като приемате всекидневно пробиотици. Състоянието на чревната флора определя нивото на имунната система.

 

 1. Хормоните са дисбалансирани

Желязото е ключов минерал, който помага на организма да поддържа балансирани нива на хормоните - включително кортизола (който помага да регулирате реакцията на стрес) и хормоните на щитовидната жлеза.

 

 1. Странен глад

Това може да звучи малко странно, но е вярно - ако нивата на желязото са твърде ниски, вероятно ще започнете да изпитвате глад за нехранителни неща, които обикновено не сте яли (лед, сушени тестени изделия и други). Изследователите не са напълно сигурни защо това се случва, но явлението е често срещано при тези с недостиг на желязо, така че ако тези кубчета за лед започнат да изглеждат много вкусни, това е сигурен признак, че нещо се случва с нивата на желязото в организма.

 

Как да нормализирате нивата на желязото си?

  -  Направете нужните изследвания

Преди да започнете какъвто и да е било прием на желязо, е редно да изследвате нивата на минерала. Препоръчително е да пазите изследванията и да описвате състоянието си в датата на изследването (особено ако сте жена и сте в период след месечния цикъл). Ако решите, може да се посъветвате с личния си лекар особено ако нивата са твърде ниски. В случай, че резултатите посочат близки стойности до нужното количество, тогава не е необходимо да приемате допълнително желязо. Но, ако разликата е повече от 30-40 пункта, тогава е по-добре да потърсите качествени добавки и да приемате всекидневно таблетки, докато нормализирате нивата.

 

  -  Увеличете консумацията на храни с желязото

Ако се окаже, че нивата на желязо са твърде ниски, веднага добавете в менюто си храни, богати на желязо - червено месо, птици, риба и морски дарове. Растителните източници са – босилек, мащерка, спанак, лапад, боб, нахут, леща. Опитайте да съчетаете храните, защото така ще се подобри усвояването на хранителните вещества и най-вече - на желязото. Но, ако сте вегани и не консумирате животински продукти, тогава ежедневно яжте разнообразни храни с богато съдържание на витамини и минерали. Също така правете чести профилактични изследвания.

Трябва да знаете, че витамин С има способността да увеличава количеството желязо, което тялото усвоява. Затова помислете за хранителен режим, съчетание от храни, богати на желязо и витамин С (например цитрусови плодове и тъмнозелени зеленчуци).

 

  -  Изберете подходящи добавки

Почти е невъзможно да получите количеството желязо, от което имате нужда всеки ден от храните. В този случай е най-подходящо да се обърнете към хранителните добавки. Потърсете висококачествени, натурални добавки, които имат минимална термична обработка. Следете срока на годност и дали капачката е повредена.

Премислете също консумацията на полезни вещества, чрез които усвояването на желязото да е значително по-високо. Потърсете витамин С и пробиотици.

 

 

Желязото играе важна роля за здравето, затова е много важно да следите внимателно нивата на минерала. Може да разгледате и поръчате нашите продукти тук.

 

                                                   

 

                                                                  

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!