Количката е празна


обратно

19 признака, че щитовидната жлеза не работи добре

10 ноември 2017

 

 

Щитовидната жлеза е оформена като пеперуда и се намира в предната част на хранопровода. Чрез нея  се регулират изключително много функции на тялото, затова, ако тя не функционира правилно, е възможно цялостното здраве да страда. За съжаление, шансовете жлезата да не работи нормално е с 30% повече при жени над 35 години.

Над 30 милиона хора по света имат диагностицирана дисфункция на щитовидната жлеза и повече от 15 милиона са мълчаливо страдащи и недиагностицирани. Жените за разлика от мъжете имат 10 пъти по-голяма вероятност да имат проблем с щитовидната жлеза, твърди специалистът Робин Милър.

 

Щитовидната жлеза произвежда хормон (TH), който регулира температурата, метаболизма и сърдечния ритъм на тялото, както и много други функции на тялото. Чрез хормоните, които произвежда, щитовидната жлеза влияе почти на всички метаболитни процеси в тялото и осигурява нужната енергия.

 

Функциите на щитовидната жлеза са:

✔Регулиране процеса на дишането;

✔Регулиране сърдечния ритъм;

✔Регулиране на централната и периферната нервна система;

✔Регулиране на телесното тегло;

✔Регулиране на мускулната сила и маса;

✔Регулиране на менструалния цикъл;

✔Регулиране на телесната температура;

✔Регулиране на нивата на холестерола.

 

Как функционира щитовидната жлеза?

Тироидът е част от ендокринната система, която се състои от жлези, които произвеждат, съхраняват и освобождават хормони в кръвния поток, така че хормоните да достигат до всички клетки на тялото. Тироидната жлеза използва минерала йод от храните, за да произведе два основни хормона:

✔Трийодтиронин (ТЗ);

✔Тироксин (Т4).

 

                                                                                       shtitovidna-jleza-bulvit

 

Важно е нивата Т3 и Т4 да не са нито прекалено високи, нито твърде ниски. За този процес на балансиране следят две жлези в мозъка - хипоталамусът и хипофизата, които изпращат информация помежду си, за да поддържат баланса на Т3 и Т4 хормони.

Хипоталамусът произвежда TSH хормон, който се свързва с хипофизата, когато има дисбаланс на хормони. Хипофизата от своя страна комуникира с щитовидната жлеза, за да балансира произвеждането на повече или по-малко Т3 и Т4. Така се получава един кръг на предаване на информация с цел балансиране на производството на Т3 и Т4 хормони.

Техният баланс е много важен и когато не е спазен, настъпват физиологични изменения в тялото, както и много болести. Когато нивата на ТЗ и Т4 са ниски в кръвта, се произвежда повече хормон TSH, който да стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече хормони Т3 и Т4. И обратно – когато нивата на Т3 и Т4 са високи в кръвта, организмът произвежда по-малко TSH, за да стимулира щитовидна жлеза да забави производството на Т3 и Т4.

 

Какви са причините за появата на дисбаланс в щитовидната жлеза?

Причините за дисбалансирана щитовидна жлеза могат да са много - генетични, автоимунна атака, бременност, стрес, хранителни недостатъци или токсини в околната среда. Експертите не са напълно категорични какво точно нарушава функциите на жлезата.

 

Симптоми на хипертиреоидизъм - твърде много производство на хормони Т3 и Т4 в тялото:

✔Безпокойство;

✔Раздразнителност;

✔Нервност, хиперактивност;

✔Изпотяване или чувствителност към високи температури;

✔Треперене на ръцете;

✔Косопад;

✔Пропуснати или леки менструални периоди.

 

Симптоми на хипотиреоидизъм - твърде малко производство на хормони Т3 и Т4 в тялото:

✔Проблем със съня;

✔Умора;

✔Затруднено концентриране;

✔Суха кожа и коса;

✔Депресия;

✔Чувствителност към студената температура;

✔Чести и тежки месечни периоди;

✔Болки в ставите и мускулите.

 

                                                                                 

 

19 признака, че имате нарушения във функцията на щитовидната жлеза

 1. ТЯЛОТО Е ИЗТОЩЕНО

Имате чувството, че сте постоянно уморени и нямате енергия. Това са проблеми, свързани с много състояния, но е възможно да са свързани с хипотиреоидизъм. Ако още сутрин сте уморени или цял ден сте в сънено състояние, това е признак, че щитовидната жлеза може да е неактивна. Причината за умората е твърде малко произведени хормони от щитовидната жлеза. "Умората е симптом номер едно, който виждам", казва д-р Милър. "Това е вид умора, в която все още сте уморени дори след като сте спали малко преди това".

 

 1. НЯМАТЕ НАСТРОЕНИЕ

Чувствате се необичайно депресивно или тъжно – това също може да е признак на хипотиреоидизъм. Защо? Смята се, че производството на прекалено малко хормони на щитовидната жлеза може да окаже влияние върху нивата на серотонинa в мозъка.

 

 1. УСЕЩАТЕ ТРЕВОЖНОСТ И СЪРЦЕБИЕНЕ

Тревожността и усещането за нервност са свързани с хипертиреоидизъм, когато щитовидната жлеза произвежда прекалено много тироиден хормон. Когато има излишък от хормона, той  може да изостри сетивата Ви и да Ви направи хипер чувствителни и активни.

 

 1. ВАШИЯТ АПЕТИТ Е МНОГО СИЛЕН

Повишеният апетит може да е признак на хипертиреоидизъм. Твърде много тироиден хормон може да Ви накара да се чувствате гладни през цялото време. От друга страна, обаче, недостатъчно активната щитовидна жлеза може да промени рецепторите Ви за вкус и мирис.

 

 1. ИМАТЕ МОЗЪЧНА МЪГЛА

Разбира се, това може да бъде причинено от лишаване от сън или от стареене, но когнитивното функциониране може да бъде свързано с щитовидната жлеза. Твърде много хормон на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) може да причини затруднено концентриране. И обратно - твърде малкото (хипотиреоидизъм) може да причини забравяне и обща мозъчна мъгла. "Когато лекуваме пациентите за хипотиреоидизъм, те често са изненадани от това колко бързо изчезва мозъчната им мъгла и колко по-различно се чувстват", казва д-р Милър.

 

 1. ИЗГУБИЛИ СТЕ ЖЕЛАНИЕ ЗА ПОЛОВ КОНТАКТ

Ако имате малко или никакво желание за секс, това може да е страничен ефект от нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Твърде малко произведеният хормон на щитовидната жлеза може да допринесе за ниско либидо, но кумулативното въздействие на други симптоми на хипотиреоидизъм - наддаване на тегло, ниска енергия, болки в тялото - също може да играе роля за липса на желание за полов контакт.

 

 1. ИЗПИТВАТЕ СЪРЦЕБИЕНЕ

Усещате сърцебиене, което не е нормално – или бие твърде силно, или твърде бавно. Усещате, че сякаш сърцето пропуска ритъм или два (подобно на аритмия). Усещате пулсация на гърдите, на гърлото и врата. Сърцебиенето може да е признак за прекалено много тироидни хормони (хипертиреоидизъм).

 

                                                                                     

 

 1. КОЖАTA Е СУХА

Кожа, която е суха и сърбяща, може да бъде симптом на хипотиреоидизъм. Промяната в текстурата и външния вид на кожата вероятно се дължи на забавен метаболизъм (причинен от твърде малко производство на тироидни хормони). Кожата, която не е добре хидратирана, може бързо да стане суха и люспеста. По същия начин, ноктите могат да станат крехки и да започнат да се чупят.

 

 1. ВАШИТЕ ИЗХОЖДАНИЯ СА НЕПРЕДВИДИМИ

Хората с хипотиреоидизъм понякога се оплакват от запек. Нарушението в производството на хормони причинява забавяне на храносмилателните процеси. "Затруднена подвижност в червата - това е един от трите най-чести симптоми на хипотиреоидизъм, които виждам", казва д-р Милър. От друга страна, обаче, свръхактивната щитовидна жлеза може да причини диария или разстройство.

 

 1. ВАШИТЕ МЕСЕЧНИ ПЕРИОДИ СА ПРОМЕНЕНИ

По-дългите менструални периоди с по-тежък кръвоизлив и повече спазми могат да бъдат признак на хипотиреоидизъм, при който тироидните хормони са недостатъчни. Също е възможно месечните периодите да са по-близки. При хипертиреоидизъм високите нива на TH причиняват менструални нарушения по различен начин. Периодите са по-кратки, по-отдалечени и могат да бъдат много леки.

 

 1. БОЛЕЗНЕНИ И ВНЕЗАПНИ СПАЗМИ

Ако имате мистериозно, внезапно изтръпване или болка в ръцете и краката, това може да е признак на хипотиреоидизъм. С течение на времето, произвеждането на твърде малко хормон на щитовидната жлеза може да увреди нервите, които изпращат сигнали от мозъка в тялото Ви. Резултатът са онези необясними внезапни схващания, спазми в краката (по-често от ръцете).

 

 1. ИМАТЕ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Повишеното кръвно налягане може да бъде симптом на нарушение на щитовидната жлеза. Както хипертиреоидизмът, така и хипотиреоидизмът са посочвани за виновници. Според някои експерти хората с хипотиреоидизъм имат от два до три пъти по-висок риск от развитие на хипертония. Една от теориите е, че ниските количества тироиден хормон могат да забавят сърдечния ритъм, което може да повлияе на силата на изпомпване и гъвкавостта на стените на кръвоносните съдове. Важно е да знаете, че и двете дисфункции на щитовидната жлеза могат да причинят повишаване на кръвното налягане.

 

 1. ТЕМПЕРАТУРНИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ НЕ ФУНКЦИОНИРАТ ПРАВИЛНО

Засиленото чувство на студ е свързано с хипотиреоидизъм. Забавянето на метаболизма, причинено от недостатъчна активност на щитовидната жлеза, означава, че клетките изгарят по-малко енергия. А по-малко енергия е равна на по-малко топлина. От друга страна, свръхактивната щитовидна жлеза повишава скоростта на произвеждане на енергия от клетките. Ето защо хората с хипертиреоидизъм понякога се чувстват прекалено разпалени, горещи и обилно се потят.

 

                                                                                      

 

 1. ПРОМЯНА В ГЛАСА И БУЧКИ В ГЪРЛОТО

Промяна в гласа или бучка в гърлото могат да са признаци за нарушение на щитовидната жлеза. Един от начините да проверите е да погледнете добре шията си, за да видите дали има признаци на подуване на щитовидната жлеза. Винаги може да поискате и експертна намеса от лекар чрез ехография на щитовидната жлеза.

 

 1. ВРЕМЕТО ЗА СПАНЕ Е НЕРЕДОВНО

Искате ли да спите през цялото време? Това може да е признак за хипотиреоидизъм. Застой на щитовидната жлеза може да забави телесните функции до точката, в която спането (дори през деня) изглежда като блестяща идея. Ако не можете да спите? Това може да е признак за хипертиреоидизъм. Свръх активната щитовидна жлеза може да предизвика тревожност и бърз импулс, което може да затрудни заспиването или дори да Ви събуди в средата на нощта.

 

 1. ТРУДНО РЕГУЛИРАТЕ КИЛОГРАМИТЕ СИ

Смяната на няколко размера на дрехите може да бъде причинено от толкова много неща, че е малко вероятно лекарят Ви да гледа на повишаване на теглото самостоятелно като потенциален симптом на разстройство на щитовидната жлеза. Въпреки това, наддаването на тегло е една от най-важните причини, поради която трябва да проверите състоянието на щитовидната си жлеза. Особено, ако правите чести упражнения, похапвате малко и здравословно, пиете много вода, но въпреки това не можете да отслабнете. Д-р Милър, експерт в щитовидните заболявания, коментира, че това може да причинено от хипотиреоидизъм. И обратно - внезапната загуба на тегло може да сигнализира за хипертиреоидизъм.

 

 1. КОСАТА ВИ ИЗТЪНЯВА ИЛИ ПАДА

Сухата, чуплива коса, която се разкъсва или пада, може да е признак на хипотиреоидизъм. Твърде ниските нива на хормона на щитовидната жлеза нарушава цикъла на растеж на косата и поставя твърде много фоликули в режим "почивка", което води до загуба на коса - понякога по цялото тяло, включително и веждите. Свръхактивността на щитовидна жлеза също може да повлияе на косата Ви. Проблемите с косата, дължащи се на хипертиреоидизъм, обикновено се проявяват като изтъняваща коса (основно върху главата).

 

 1. ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СЪС ЗАЧЕВАНЕТО

Ако от продължителен период от време се опитвате да имате бебе без късмет, може да се окаже, че една неактивна или прекалено активна щитовидна жлеза е фактор, който допринася за това. Трудността при забременяването е свързана с по-високия риск от недиагностицирани проблеми с щитовидната жлеза. Както хипертиреоидизмът, така и хипотиреоидизмът могат да повлияят на овулацията, което намалява фертилитета. Уврежданията на щитовидната жлеза са свързани и с усложнения при бременност.

 

 1. ИМАТЕ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Високите нива на холестерола, които не са повлияни от хранителния режим, физическата активност или определени медикаменти, са свързани с хипотиреоидизъм. Повишените нива на "лошия" холестерол могат да бъдат причинени от недостатъчна активност на щитовидната жлеза и са сериозна причина за безпокойство. Нелекуваният хипотиреоидизъм може да доведе до сърдечни проблеми, включително разширено сърце и сърдечна недостатъчност.

 

Разгледайте и поръчайте нашите предложения за балансиране на хормоните на щитовидната жлеза тук.

 

               

 

 

                

 

       

 

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!