Количката е празна


обратно

14 невероятни ползи от сока алое вера

12 април 2018

 

 

 

 

Алое вера расте изобилно в тропически климат и се използва от векове като лечебно растение. Сокът от алое вера е гъста течност, произведена от гела в листата на растението. Известно е, че сокът спомага при различни здравословни проблеми като слънчеви изгаряния, сърдечни проблеми, запек, псориазис и много други.

 

Как сокът от алое вера помага на организма?

Преди да отговорим на този въпрос, трябва да погледнем какво съдържа сокът. Установено е, че алое вера съдържа над 75 потенциално активни съставки - те включват витамини, минерали, ензими, захар, аминокиселини, салицилова киселина, лигнин и сапонини. Накратко, витамините в сока от алое вера включват витамини А, С и Е, фолиева киселина, витамин В12 и холин. Също така, съдържа минерали като калций, мед, магнезий, манган, селен, натрий, цинк и калий.

Сокът от алое вера допринася за храносмилането и имунитета. Той помага за лечението на чревни проблеми и изгражда имунитет. Растението е добро и за сърцето - помага за намаляване на холестерола и кръвното налягане. Другите предимства включват балансиране на нивата на рН на организма, подобряване на здравето на кожата и лечение на лош дъх. Той може също така да стимулира матката и да подобри предменструалните симптоми. Всъщност, сокът от алое вера е споменат и в аюрведичните практики от преди стотици хиляди години. Според аюрведа сокът от алое вера може да е от полза за очите и за предпазване от различни очни заболявания. Той, също така, е полезен при лечение на жълтеница и бронхит.

 

 

Предимствата на сока от алое вера: 

 1. Помага при всички храносмилателни проблеми

Сокът на чудното растение има лаксативни свойства, които могат да подпомогнат храносмилането. Той насърчава растежа на полезните чревни бактерии и регулира движенията на червата. Сокът от алое стимулира и производството на жлъчен сок, който разгражда мазнините в тялото и предпазва от натрупването им в чревната система. Установено е също, че успокоява и лекува стомашни язви. Алое вера проявява антибактериални свойства срещу Helicobacter pylori - бактерията, причиняваща стомашни инфекции.

Сокът от алое вера може да очисти храносмилателния тракт, което е от жизненоважно значение за лечението на синдрома на раздразнените черва (който се получава поради натрупването на токсини в стомашно-чревния тракт). 

 

 1. Намалява възпалението

Противовъзпалителните свойства на алое вера са добре известни и сокът често се използва при различни здравни проблеми. Хормон, наречен гиберелин в сока от алое, се бори с възпалението при пациенти с диабет.  Важно е да знаем, че чудното растение помага да се лекува не само вътрешното възпаление, но и болката, свързана с него. Ето защо алое вера може да има много ползи и за хората със ставни болки. Според едно проучване, то може да се използва при лечението на болка, причинена от остеоартрит. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, сокът може да осигури облекчение от ставна неподвижност.

 

                                                                                                  

 

 1. Насърчава здравето на сърцето

Според изследване, проведено сред 5 000 човека, страдащи от гръдна или сърдечна болка, след консумацията на алое вера, пациентите са показали намаляване на симптомите на болката. И не само това, те също са показвали понижени нива на холестерол и кръвна захар с 15%.

Сокът от растението алое вера може да предотврати атеросклерозата. Установено е, че сокът предотвратява развитието на мастни ивици, като по този начин спира образуването на плаки в артериите и в крайна сметка защитава сърцето. Също така, сокът от алое  разширява капилярите и подобрява артериалните стени, а витамин С в растението помага за понижаване на кръвното налягане. Витамин С е важен за синтеза на колаген - необходими протеин за кръвоносните съдове.

 

 1. Детоксикира тялото

Свойството на алое вера  може да детоксикира организма, като основно е свързано с изхвърляне на голяма част от задържаните токсини в храносмилателната система и мастните депа. Също така, се наблюдава и подобрение на функциите на черния дроб след редовна употреба на сок от растението. Алое вера има защитен ефект върху черния дроб при пациенти с диабет, като това важи основно за хора с диабет тип 2. Сокът съдържа калий, който допълнително стимулира черния дроб и бъбреците - основни органи за детоксикация на човешкото тяло. Растението също съдържа уронова киселина, която елиминира токсините в клетките.

 

 1. Отслабване

Какви са ползите от сока от алое вера за отслабване? Както вече казахме по-горе, сокът от алое вера оказва изключително благотворно влияние върху храносмилането и цялата чревна система. Като добавим към това и силните му детоксикиращи свойства, тяло естествено започва да  повишава  метаболизма си, което няма как да не окаже положително влияние  върху тегло, особено при хора със заседнал начин на живот.

 

 1. Подкрепя имунната система

Сокът от алое вера може да работи чудесно за Вашия имунитет. Според едно проучване той може да стимулира клетъчния и хуморален имунитет, благодарение на всичките си активни съставки. Те подсилват организма и спомагат за предпазване от редица болести. Освен това намалява възпалителните процеси и спомага за пречистване.

 

                                                                                                      

 

 1. Контролира нивата на кръвната захар

Проучвания сочат, че приемът на сок от алое вера може да спомогне за подобряване на нивата на кръвната глюкоза. Това е така, защото сокът от алое вера съдържа също хром, магнезий, цинк и манган - всичко това подобрява ефективността на инсулина. Трябва да знаете, че алое вера се предписва редовно на хора, които страдат от диабет или преддиабетно състояние.

 

 1. Помага за борба с рака

Повечето противоракови агенти се крият в растенията, а алое вера е едно от тях. Според проучвания, това чудно растение може да потисне растежа на раковите клетки и да повиши ефективността на лекарствата против рак като цисплатин. Алое съдържа биоактивни съединения като алоин, лектин и алоезин, които показват антипролиферативни ефекти. Сокът от алое вера, също така, може да спре растежа на туморните образувания. 

 

 1. Насърчава алкалността

Сокът от алое вера е алкален и по този начин балансира нивата на pH на организма. Това е изключително важно защото, ако нивото на pH не е в нормата, може да се стигне до развитието на повечето дегенеративни заболявания – сърдечно съдови заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, песъчинки и/ или камъни в бъбреците и пикочния мехур. При заболяване от рак съветват да алкализирате тялото си, колкото е възможно повече.

 

 1. Хидратира тялото

Сокът от алое вера съдържа почти 100 активни съставки и несъмнено защитава тялото. Сокът е много хидратиращ и освежаващ.

 

 1. Подобрява оралното здраве

Алое вера също може да се използва за елиминиране на бактериите, причиняващи дентални заболявания. Едно индийско проучване твърди, че алое вера може да има неограничена употреба в областта на стоматологията. Сокът от алое вера може да действа като много ефективна вода за уста, без да причинява никакви странични ефекти. Той значително намалява плаката и симптомите на гингивит.

 

 1. Подобрява здравето на кожата

Алое вера може да спомогне за затваряне на рани и да успокои раздразнена кожа. Той, също така, показа своята ефикасност при лечението на екзема, пърхот, кожни язви и ракови заболявания. Той дори помага за лечение на слънчево изгаряне като въздейства благоприятно на епителните слоеве на кожата. Сокът може също да овлажнява кожата, без излишно да я омазнява.

Алое вера също може да помогне за заличаване на стрии, причинени по време на бременност или чрез бързо напълняване или загуба на тегло. Освен това неговите антибактериални свойства облекчават псориазис.

   

                                                                                                   

 

 1. Насърчава здравето на косата

Ензимите и противовъзпалителните свойства на сока на алое вера успокояват и овлажняват скалпа. Това може да помогне при сърбящ скалп и суха коса. Сокът съдържа също протолитични ензими, които премахват мъртвата кожа, която запушва космените фоликули. Алкалната характеристика на алое вера балансира рН на косата, а витамините и минералите в сока я укрепват.

 

 1. Осигурява необходимите аминокиселини

Сокът от алое вера предлага всички основни аминокиселини, които тялото Ви не може да произведе. Тези аминокиселини, освен насърчаване на цялостното здраве, също могат да помогнат при изграждането на мускулите.

 

Може да разгледате и закупите нашите чисти, натурални сокове АЛОЕ ВЕРА тук

 

         

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!