Количката е празна


обратно

10 ползи за здравето от креатина

15 януари 2018

 

 

 

 

 

Какво представлява креатинът?

Креатинът е вещество, което се намира естествено в мускулните клетки. Около 95% от креатина се съхранява в мускулите под формата на фосфокреатин. Другите 5% се съхраняват в мозъка, бъбреците и черния дроб. Вземането на креатин като добавка е много популярно сред спортистите и бодибилдърите, за да увеличат мускулатурата и здравината си. Той помага на мускулите Ви да произвеждат енергия по време на тежки тренировки или упражнения с висока интензивност.

 

Синдроми на дефицит

Дефицитът на креатин е свързан с широк кръг от състояния, включително, но не само:

✔хронична обструктивна белодробна болест;

✔сърдечна недостатъчност;

✔депресия;

✔диабет;

✔множествена склероза;

✔мускулна атрофия;

✔болестта на Паркинсон;

✔фибромиалгия;

✔остеоартрит.

Изследванията показват, че креатинът може да помогне за облекчаване на гърчове (епилепсия), симптоми на аутизъм и двигателни нарушения.

 

10 ползи от креатина за здравето

  1. Помага на мускулните клетки да произвеждат повече енергия

Креатиновите добавки увеличават производството на енергия в клетките, като стимулират изгарянето на мазнините. Фосфокреатинът помага за образуването на специална молекула, която клетките използват за производството на енергия и всички основни жизнени функции. По време на силова тренировка тази молекула се разгражда бързо, което ограничава представянето, издръжливостта и резултатите. Когато приемате креатинови добавки, засилвате производството на тази молекула и по този начин увеличавате силата, енергията и издръжливостта си.

 

  1. Поддържа много други функции в мускулите

Креатинът е популярна и ефективна добавка за бърз растеж на мускулна маса. Той стимулира растежа на клетките, което води до бърз мускулен растеж, включително повишаване на образуването на протеини, които създават нови мускулни влакна. Креатинът също така изпраща сигнали в мозъка, чрез които стимулира производството на хормони, които спомагат за изграждането на мускулна маса. Креатиновите добавки могат също да увеличат водното съдържание на мускулите. Това може бързо да увеличи размера на мускулите.

 

                                                          

 

  1. Подобрява издръжливостта при упражнения с висока интензивност

Директната роля на креатин в производството на енергия означава, че той може драстично да подобри издръжливостта при упражнения с висока интензивност. Проучванията показват, че креатинът може да подобри много фактори, които да Ви помогнат да постигнете по-добра ефективност с 20 и повече процента, включително:

 

✔ Сила;

✔ Мускулна издръжливост;

✔ Устойчивост на умора;

✔ Мускулна маса;

✔ Възстановяване;

✔ Мозъчна дейност;

 

  1. Ускорява растежа на мускулите

Креатинът е най-ефективната добавка в света за бърз растеж на мускулната маса. Проучванията показват, че приемането му увеличава телесното тегло и мускулната маса за около 5 до 7 дни. Този бърз растеж на мускулите се дължи на повишаването на водата в мускулите, но заедно с това и повишен приток на хранителни вещества. В дългосрочен план креатиновите добавки подпомагат растежа на мускулните влакна чрез сигнализиране на ключови биологични пътища, увеличават теглото и подобряват представянето ни във фитнес залата.

 

  1. Може да помогне за превенция на болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон се характеризира с намаляване на мозъчните нива на ключов невротрансмитер, наречен допамин. Понижаването на нивата на допамина причинява смърт на мозъчните клетки, включително загуба на мускулна функция и нарушения на говора. Доказано е, че креатинът има благоприятно въздействие върху болестта на Паркинсон, предотвратявайки 90% от спада на нивата на допамин. Изследванията показват, че креатина, съчетан с лека физическа активност, могат да предпазят от заболяването на Паркинсон.

 

  1. Може да се бори с други неврологични заболявания

Ключов фактор при няколко неврологични заболявания е намаляването на нивата на креатина. Изследванията показват, че до 72%  от заболяванията може да се редуцират само с прием на креатин. Това възстановяване на нивата на креатина спомага за поддържането на ежедневната функция и намаляването на клетъчната смъртност с около 25%.

Проучванията показват, че приемането на креатинови добавки може да лекува и други заболявания, включително:

 

✔Болест на Алцхаймер;

✔Исхемичен инсулт;

✔Епилепсия;

✔Наранявания на мозъка или гръбначния мозък.

 

  1. Може да понижи нивата на кръвната захар и да се бори с диабета

Kреатиновите добавки могат да помогнат за понижаването на нивата на кръвната захар. Това може да стане чрез увеличаване на функцията на GLUT4, транспортна молекула, която довежда кръвната захар в мускулите. Изследванията показват, че хората, които комбинират креатин и физически упражнения, контролират кръвната си захар много по-добре от тези хора, които не приемат креатин.

 

  1. Може да подобри функцията на мозъка

Креатинът играе важна роля в здравето и функционирането на мозъка. При приемане на креатинови добавки се наблюдават подобрения в когнитивните процеси, подобрена памет, бърза връзка между различни събития и неща. Той може да помогне на мозъчната функция, да намали свързаната с възрастта загуба на мускули и сила и да предпази от неврологични заболявания.

 

  1. Намалява хроничната и физическата умора

Креатиновите добавки могат също да намалят умората и изтощението. Едно от най-забележителните проучвания в тази връзка се провежда на пациенти с мозъчна травма в продължение на шест месеца. Тези, които са приемали креатинови добавки всеки ден, са имали 50% намаление на замаяността, в сравнение с тези, които не са го направили. Освен това само 10% от пациентите в групата с креатиновите добавки страдали от хронична умора, в сравнение с 80% от контролната група, която не приемала креатин.

Друго изследване установява, че креатинът води до намаляване на умората и повишаване на енергийните нива при хората с инсомния (липса на сън). Креатинът може също така да намали умората, предизвикана от физическите упражнения при спортистите.

 

  1. Безопасен и лесен за използване

Заедно с разнообразните ползи, описани в тази статия, креатинът също е една от най-евтините и най-безопасните добавки, които са и много достъпни. Той е изследван повече от 200 години и многобройни проучвания подкрепят неговата безопасност за дългосрочна употреба. Клиничните проучвания с продължителност до пет години не показват нежелани ефекти при здрави индивиди. Нормалната дневна доза е 5 гр, като при спортуващите обикновено се прави зареждаща фаза по 20 гр дневно първите 5 дни.

В крайна сметка, креатинът е ефективна добавка с мощни ползи както за спортните постижения, така и за здравето. Може да разгледате и поръчате нашите предложения за креатин тук --> https://bulvit.com/kreatin.html

 

                                                                         

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!