Количката е празна


обратно

10 Дефицита и как да се справим с тях

21 март 2018

Модерният начин на хранене, с преобладаваща преработена и лишена от полезна хранителна стойност храна, води до липсата на важни хранителни вещества в голяма част от хората. Дори и да се храните балансирано, как и къде е отгледана храната е много важно за нейната хранителната стойност. Качеството на почвите, обработка и времето на съхранение могат значително да повлияят нивата на полезните хранителни вещества в храната. Възрастта и общото здраве (храносмилателни проблеми и други) също оказват голямо влияние върху способността на организма да усвоява хранителните вещества.

За съжаление, в много случаи, хранителните дефицити трудно се определят и може да не се проявят симптоми до последният момент.

По-долу ще прегледаме 10 от най-честите хранителни дефицити и как да се справим с тях. Яденето на истинска храна е най-добрият вариант, но понякога се препоръчват и добавки, особено ако показвате признаци на дефицит.

 

                                                                                                            

 

Витамин Д

Недостигът на витамин D е широко разпространен сред хора от всички възрасти, особено при тези, които използват слънцезащитни кремове (които блокират производството на витамин D) или ограничават своите дейности на открито.

Изследователите смятат, че 50 на сто от общото население е изложено на риск от недостиг на витамин D и този процент нараства в по-високо рискови групи от населението, като например възрастни и хора с по-тъмна кожа.

Най-добре е да си тествате нивото на витамин D два пъти в годината. За жени над 45 години тестването е абсолютно задължително. Оптимални нива за добро здравословно състояние са между 50 и 70 нг / мл.

За да оптимизирате нивата на витамин Д, излагайте кожата си на слънчева светлина възможно по-често. Важно е кожата да бъде чиста, но бъдете внимателни относно продължителността на излагането. Достатъчно е кожата ви да стане един нюанс по-тъмна.

Избягвайте преработените храни, тъй като те често са пълни с хербицида глифозат (използван в повечето конвенционални и генно модифицирани хранителни култури). Глифозатът взаимодейства с ензимите, отговорни за активиране на витамин D в черния дроб и бъбреците.

 

Vitamin D BulVit  Бързодействащ витамин D 

 

Омега 3 мастни киселини

Ниските концентрации на омега-3 мастни киселини EPA и DHA са свързани с повишен риск от смърт, дефицитът на омега-3 е шестият най-голям убиец на американците.

Повечето хора ядат твърде много възпалителни омега-6 мазнини (преработени растителни масла) и твърде малко противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, което води до редица здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, рак, депресия, ревматоиден артрит, Алцхаймер и диабет.

Знаци, че съотношението на омега-3 и омега-6 е нарушено включват суха, лющеща се кожа на гърба на ръцете, пърхот или суха коса, меки чупливи нокти, умора, менструални болки и ниска продължителност на вниманието.

Идеалното съотношение на омега-3 и омега-6 мазнини е около 1: 1, но типичната западна диета е 1:20 -1:50, така че освен увеличаване приема на омега-3, също трябва да намалите количество омега-6 в диетата ви, което означава намаляване на преработените и пържени храни.

Сардините са един от най-концентрирани източници на омега-3 мазнини, като една доза съдържа повече от 50% от вашата препоръчителната дневна доза. Те също така да съдържа други хранителни вещества, като витамин В12, калций и холин.

 

omega 3 bulvit  omega 3 bulvit  omega 3 1000mg 

 

Витамин К2

Малкоизвестният витамин К2 е също толкова важен, колкото и витамин Д за оптимално здраве. Той е от съществено значение за здравината на костите, здравето на артериите и кръвоносните съдове и играе роля в други биологични процеси, като подновяване на тъканите и клетъчения растеж, бременност, и предотвратяване на рак.

Витамин К2 е важно допълнение към витамин D, без който витамин Д не може да работи правилно. Биологичното действие на K2 е също нарушено при липса на витамин D, така че наистина трябва да се помисли за тези две хранителни вещества заедно.

Витамин D и K2 също работят в синхрон с магнезий и калций, така че този квартет в идеалния случай трябва да се приема в комбинация.

Витамин К1 - която е основната форма на витамин К, отговорен за съсирването на кръвта - се намира в зелени листни зеленчуци, витамин К2 присъства само във ферментирали храни. Той се произвежда от някои бактерии по време на процеса на ферментация.

 

vitamin K2

 

Магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в тялото и все пак около 80% от хората са с в дефицит. Без достатъчно количество магнезий тялото ви просто не може да функционира оптимално. Недостатъчни клетъчни нива на магнезий влошават метаболитните функции, което обикновено се превръща в по-значителни здравословни проблеми.

Магнезият играе роля в процеса на детоксикация на организма и по тази причина е важен за минимизиране на щетите от химикали , тежки метали и други токсини от околната среда. Дори и глутатионът, смятан от мнозина за най-мощният антиоксидант в организма, изисква магнезий, за да бъде синтезиран.

Магнезият също играе роля в предотвратяването на мигрени, сърдечно-съдови заболявания (включително високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи и инсулти) и внезапна сърдечна смърт.

Ниски нива на магнезий често се откриват при хора с повишен инсулин и изследванията подсказват, че прием на магнезий може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет. Механизмът, по който магнезият контролира глюкозата и инсулиновата хомеостаза включва два гена, отговарящи за магнезиевата хомеостаза. Магнезият също така е необходим за активирането на тирозин киназа, ензим, който работи като ключ в много клетъчни функции и е необходим за правилното функциониране на инсулиновите рецептори.

Няма лесно достъпен лабораторен тест, които ще ви даде точни нива на вашия магнезий. За съжаление, повечето храни отглеждани днес са в дефицит на магнезий (и други минерали). Глифозатът отново играе роля, тъй като действа като хелатор, ефективно блокира приема и обогатяването с минерали в растението. Поради тази причина препоръчваме приема на магнезиева добавка.

Ако се обърнете към добавките, добре е да знаете повече за различните форми на пазара. Магнезиевият оксид има най-ниска обсорбираемост, но е чудесен начин да прочистите червата си, тъй като има силен слабителен ефект. Магнезиевият цитрат е най-доброто и от двата свята - лек слабителен ефект, който в комбинация с добър пробиотик, ще помогне да се справите с хроничен запек и добра абсорбираемост. Магнезиевият бисглицинат е хелатирана форма на магнезия, която има много висока бионаличност и усвояемост, но няма слабителен ефект.

 

Хелатиран магнезий Булвит  магнезий цитрат булвит  Магнезиев оксид Булвит

 

Витамин Б12

Витамин В12 е известен като енергиен витамин. Вашето тяло се нуждае от него за редица жизненоважни функции, включително производството на енергия, образуването на кръв, синтеза на ДНК и образуване на миелин. Двете причини за дефицит са липсата на витамин В12 в диетата ви или невъзможност да го абсорбирате от храната.

Около един на всеки четири възрастни са с дефицит на този важен хранителен елемент, а почти половината от населението е под оптималните нива. Предупредителните признаци на дефицит на В12 включват замъглено мислене и проблеми с паметта (brain fog), промени в настроението, апатия, умора, мускулна слабост и изтръпване на крайниците. За съжаление, дефицит на В12 не се показва в продължение на няколко години, така че когато забележете симптоми, може да сте в доста голям недостиг.

Витамин В12 се намира в естествена форма само в животинските храни. Богати на В12 са говеждото, агнешкото, рибата, еленското месо, сьомга, скариди, миди, органично-пасли домашни птици и яйца.

 

  vitamin B12 500mg  Vitamin B12 BulVit

 

Витамин Е

Витамин Е е особено важен за здравето на мозъка, но той също така допринася за поддържане на нормални нива на холестерола, защитава от свободните радикали и нормалните ефекти на стареенето. Последните изследвания предупреждават, че недостиг на витамин Е може действително да предизвика увреждане на мозъка и че добавки с витамин Е може да помогнат за забавяне на загубата на познавателната функция при хора с болестта на Алцхаймер.

Терминът "витамин Е" се отнася до семейството на най-малко осем мастноразтворими антиоксидантни съединения, разделени на две основни категории: токофероли (които се считат за "истински" витамин Е) и токотриеноли - всяка от които има подсемейства на четири различни форми. Препоръчително е да суплиментирате с натурален витамин Е, а не със синтетичен. Натуралният е винаги посочен като "D-" форма (D-алфа-токоферол, D-бета-токоферол, и т.н.), а синтетичният витамин Е е посочен като "DL-" форма 

 

 vitamin E 75ml BulVit  vitamin E

 

Витамин А 

Витамин А е основен мастноразтворим витамин, който е важен за поддържане на здрава кожа, зъби, кости, клетъчните мембрани и зрение. Витамин А, също като витамин D, е от съществено значение за имунната система. Той е предшественик на активните хормони, които регулират експресията на гените. Витамин А и D работят в тандем. Има доказателства, че без витамин D, витамин А може да бъде неефективен или дори токсичен. В обратният случай, витамин D не може да функционира правилно, следователно е нужен баланс на тези два витамина.

Ретинол е заготовка на витамин А, намираща се в животински продукти, като месо, черен дроб, риба и сурови органични млечни продукти като масло. Бета-каротинът е пре-витамин А, намиращ се в растителни храни като плодове и зеленчуци. За да може тялото ви действително да използват бета-каротин, то първо трябва да го превърне в ретинол и за да направи това, трябва да имате един добре функциониращ храносмилателен тракт и достатъчно жлъчка. Необходими са също така специфични ензими, за да превърнат каротин в ретинол.

Повечето хора имат лошо състояние на червата, което прави бета-каротинът лоша алтернатива, като основен източник на витамин А. Също така, за да се оптимизира използваемото количество витамин А от зеленчуциje, трябва да ги ядете с малко здравословни мазнини, тъй като жлъчката се произвежда, за да разгражда мазнините.

 

vitamin A

 

Йод

Йодът е важен хранителен елемент, съдържащ се във всички органи и тъкани и много от тях са в дефицитни на този елемент. В световен мащаб около 40% от населението е изложено на риск от недостиг на йод. Освен че е от съществено значение за здрава функцията на щитовидната жлеза и ефективен метаболизъм, има все повече доказателства, че нeo йод е свързан с множество заболявания, включително рак. 

Следните симптоми могат да ви подскажат, че не получавате достатъчно йод в диетата ви. Например, недостиг на йод в:
Слюнчените жлези = невъзможност да произвеждате слюнка, сухота в устата;
Кожата = суха кожа и липса на потене. Три до четири седмици на йодни добавки обикновено обръщат този симптом, позволяващ на тялото ви да се поти нормално отново
Мозъка = намалена бдителност и понижено IQ.

Тъй като има потенциално сериозни рискове за приемането на прекалено много йод, обаче, най-добре да изпозвате природни източници на йод - нетоксични водорасли, като келп и спирулина са идеалните натурални източници.

 

  спирулина 60 таблетки 

 

Калций

Калцият е едно от няколко хранителни вещества, необходими за силни, здрави кости. Калцият трябва да бъде балансиран с витамин D, K2 и магнезий, или в противен случай той може да причини повече щети, отколкото ползи. Витамин D, К2 и магнезият се грижат за това калцият да се абсорбира в костите или там където му е мястото. Натрупването на калций извън костите, т.нар. шипове, са чудесен пример за неправилно отлагане на калций и недостиг на магнезий.

Ако имате прекалено много калций и не достатъчно магнезий, ще имате много мускулни спазми и това има последици за сърцето ви, увеличава се и вероятността от инфаркт и внезапна смърт. Също така ви трябва витамин К2, за да се оптимизират ползите от калция. Биологичната роля на витамин К2 е да премахва калция от области, в които тя не трябва да бъде (като в артериите и меките тъкани) и да го трансферира в правилните области (като костите и зъбите).

Един от най-добрите начини за постигане на здрави кости е чрез консумация на пресни, сурови, пълнозърнести храни, които увеличават естествените минерали. По-вероятно е тялото ви да използва калций правилно, ако те са на растителна основа.

 

Калций с Д и К  калций магнезий цинк 100 таблетки 

 

Желязо

Желязото е от съществено значение за живота на човека, тъй като е ключова част от различни протеини и ензими, участващи в транспорта на кислород, регулирането на клетъчния растеж и диференциация, както и много други приложения. Една от най-важните роли на желязото е да предоставя хемоглобин (протеин в червените кръвни клетки), механизъм чрез който се свързва с кислорода и го пренася до всички тъкани, като без правилна оксигенация, вашите клетки бързо започват да умират.

Ако имате твърде малко желязо, може да изпитате умора, отслабен имунитет или желязо-дефицитна анемия, която може да има сериозни последствия, ако не се лекува. Това е често срещано при деца и жени преди менопауза.

За щастие, проверката на нивата на желязо е лесна и може да се направи с обикновен кръвен тест. Това е един от най-важните тестове, които всеки трябва да прави редовно. Тестът измерва молекулата носител на желязо, протеин, открит вътре в клетките, наречен феритин. 
Идеалният диапазон на феритин е между 70 и 90 нг / мл.

 

Желязо с витамини 100 таблетки   

 

Бъдете здрави с продуктите на BulVit!